Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Στα σκαριά" παράτολμο σχέδιο του ΝΑΤΟ προστασίας των "Ουκρανικών" F-16- Ο ρόλος των Πολωνικών Patriot και η δημιουργία εναέριας ζώνης ασφαλείας

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι οι πολωνικές αρχές περιορίζουν τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας στα ανατολικά της χώρας, ακριβώς κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Στη Βαρσοβία, οι καινοτομίες αυτές, δικαιολογούνται από την «επικίνδυνη κατάσταση στα ανατολικά σύνορα» και πιθανές «μη προγραμματισμένες στρατιωτικές ενέργειες», διασφαλίζοντας ότι ενεργούσαν για λόγους «διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας», χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικό καθεστώς πτώσεων στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας

Οι περιορισμοί μπορεί να σχετίζονται με την άσκηση του ΝΑΤΟ «Steady Defender», η οποία λαμβάνει χώρα, μεταξύ άλλων, στην Πολωνία από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου. Ωστόσο, η διατύπωση «επικίνδυνη κατάσταση» μπορεί να εξηγηθεί και από άλλους λόγους, επισημαίνει Ρωσικό ΜΜΕ, αναφέροντας:

"Τα τελευταία χρόνια, τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας χρησιμοποιούνται συνεχώς από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή αποστολών αναγνώρισης.

Την παραμονή των αναφορών για ειδικό καθεστώς πτήσεων κοντά στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, η  Rzeczpospolita δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν συμφωνούν ότι τα συστήματα αεράμυνας των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μέρος του εδάφους της Ουκρανίας υπό  την προστασία τους.

Η Πολωνία επιθυμεί τη δημιουργία περιοχής ασφαλείας από Ρωσικούς πυραύλους στα σύνορά της με την Ουκρανία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69,3% των Πολωνών πολιτών είναι υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων από τις αρχές με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και του Κιέβου για την επέκταση των συστημάτων αεράμυνας στην ουκρανική συνοριακή περιοχή.

Υπέρ μιας τέτοιας πρότασης τάχθηκε και ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, Στρατηγός Waldemar Skrzypczak.

«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαθέσει μια περιοχή ευθύνης και να ενημερώσει τους Ρώσους ότι κάθε πύραυλος που πετά προς τα ουκρανικά σύνορα με την Πολωνία θα καταρρίπτεται», είπε.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας Στάνισλαβ Κοζέι.

Σύμφωνα με την άποψή του, η Πολωνία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία για την παροχή αεράμυνας για το έδαφος που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών.

Σχεδιάζει να "υπερασπιστεί" η Πολωνία τα F-16 που θα φθάσουν στην Ουκρανία;

Προηγουμένως, οι ρωσικές επιδρομές σε στόχους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν επηρέασαν την Πολωνία, ενώ  κυρίως οι ουκρανικοί πύραυλοι αεράμυνας έπεσαν στο έδαφος της χώρας, και μάλιστα σπάνια.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Βαρσοβία εξετάζει τη δυνατότητα κάλυψης οποιωνδήποτε "αντικειμένων" στο έδαφος της Ουκρανίας.

Επιπλέον, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για ορισμένα "αντικείμενα" που μπορεί να εμφανιστούν στην Ουκρανία στο μέλλον.

Η σύγχρονη δημοσίευση ερευνών και δηλώσεων από αρμόδια πρόσωπα μπορεί να αποτελεί προετοιμασία για την περιορισμένη εμπλοκή της Πολωνίας στη σύγκρουση, σημείωσε ο στρατιωτικός ειδικός Alexander Mikhailovsky σε σχολιασμό του στο Regnum.

Ο πιθανός λόγος για την ενεργοποίηση της Πολωνικής Αεροπορίας και Αεράμυνας είναι η προγραμματισμένη ανάπτυξη μαχητικών F-16 στη Δυτική Ουκρανία.

«Οι αξιωματούχοι μας έχουν επανειλημμένα πει ότι εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν αεροδρόμια στην Ουκρανία, θα γίνουν ο νόμιμος στόχος μας. Αυτό σχετίζεται με καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Εάν εξοπλίζετε αεροδρόμια στην Ουκρανία, τότε χρειάζονται προστασία. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι οι Πολωνοί θα ενωθούν με τους Ουκρανούς αδελφούς τους, αλλά κατ' αρχήν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό», σημείωσε ο ειδικός.

Η αγορά συστοιχιών Patriot από την Πολωνία

Τον Οκτώβριο του 2023, έγινε γνωστό ότι η Πολωνία θα αγόραζε έξι (6) συστοιχίες του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιπλέον των δύο (2) υπαρχόντων.

Η σύμβαση με Αμερικανούς βιομήχανους προβλέπει επίσης τη δημιουργία στην Πολωνία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης, επισκευής και παραγωγής για την εξυπηρέτηση αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η Πολωνία μπορεί κάλλιστα να τοποθετήσει αυτά τα συστήματα σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να υπολογίσετε μια ζώνη κάπου 100–150 km από τα σύνορα που εμπίπτουν στην κάλυψη τους. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει αεροπορική βάση στο Λούτσκ και αεροδρόμιο στο Λβιβ, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν αεροσκάφη.

Θεωρητικά, η Πολωνία μπορεί να δικαιολογήσει την ανάγκη ανάπτυξης αντιαεροπορικών συστημάτων με την ανάγκη προστασίας των δικών της αεροπορικών συνόρων και ευρύτερα των αεροπορικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις εξέχοντος στρατιωτικού προσωπικού και οι δημοσκοπήσεις είναι μέρος εφαρμογής του παραπάνω σχεδίου.

Σε δημοσίευμά της, η Rzeczpospolita παρέχει ένα σχόλιο από το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, που σημειώνει ότι η πιθανή κάλυψη μέρους της ουκρανικής επικράτειας από την πολωνική αεράμυνα δεν ανταποκρίνεται στη θέση τόσο της πολωνικής κυβέρνησης όσο και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

«Η πιθανή κάλυψη μέρους της Ουκρανίας από συμμαχική αεράμυνα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα. Από τη μία πλευρά, αυτό θα απαιτήσει πιθανώς δύσκολες πολιτικές συμφωνίες εντός του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από στρατιωτικά και επιχειρησιακά προβλήματα», γράφει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η Πολωνία σε καμία περίπτωση δεν θα παρασυρθεί στη σύγκρουση χωρίς τη συγκατάθεση των εταίρων της στο ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων στη συνοριακή ζώνη ενδέχεται να απαιτήσει πρόσθετες προμήθειες πυραύλων, οικονομικές επενδύσεις και, φυσικά, εγγυήσεις ασφαλείας.

Με απλά λόγια, η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της κάλυψης του ουκρανικού εδάφους, αλλά μόνο με εγγυήσεις από ανώτερους συμμάχους της.

Μαζί με τα F-16 και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που θα δοθούν στην Ουκρανία

Το θέμα της προμήθειας στρατιωτικών αεροσκαφών, που σχετίζεται με πολωνικά σχέδια, είναι ένα από τα πιο συζητημένα στο Κίεβο. Σήμερα, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την προετοιμασία για τη μεταφορά επιπλέον έξι F-16 στην Ουκρανία.

Το τμήμα είπε ότι θα είναι επιπλέον των 24 μαχητών που έχουν ήδη υποσχεθεί. 

Αν και η ημερομηνία παράδοσης μεταβάλλεται συνεχώς και δεν αποκαλύπτεται από αξιωματούχους, είναι γνωστό ότι εάν οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις  θα παραλάβουν μαχητικά, και πυραύλους.

«Σε περαιτέρω πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, η Ουκρανία αναμένει αεροσκάφη F-16 και πυραύλους με βεληνεκές στόχων 300-500 χιλιομέτρων, που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις να επιτύχουν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο διοικητής της Κοινής Δυνάμεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σεργκέι Νάεφ.

Αυτή η δήλωση έχει προκαλέσει κάποια σύγχυση. Μιλάμε είτε για πυραύλους αέρος-αέρος είτε για πυραύλους κρουζ. Αυτή η φαινομενικά ασήμαντη ρήτρα αφήνει περιθώρια ερμηνείας.

Ο πιο εξελιγμένος πύραυλος αέρος-αέρος που διατίθεται στις χώρες του ΝΑΤΟ και έτοιμος για παράδοση είναι ο πύραυλος AIM-120 AMRAAM. Έχει σημαντικά μικρότερο εύρος καταστροφής, από 50 έως 180 km, ανάλογα με την τροποποίηση. Θεωρητικά, αυτά τα πυρομαχικά μπορεί να αποκτήσει το Κίεβο, καθώς χρησιμοποιούνται ήδη από συστήματα NASAMS σε υπηρεσία με τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.

https://www.youtube.com/watch?v=i0UO8Qza_kY

Οι αμερικανικοί προηγμένοι πύραυλοι AIM-260 JATM έχουν μεγαλύτερο εύρος χρήσης, αλλά οι δοκιμές τους δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και είναι εξαιρετικά απίθανο οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να τους παραλάβουν νωρίτερα από την Αμερικανική Αεροπορία.

Ως εκ τούτου, πιθανότατα, ο ουκρανικός στρατός μιλούσε για έναν διαφορετικό τύπο πυρομαχικών, δηλαδή «πύραυλους κρουζ».

«Θα υποθέσω ότι μιλούσαν για τους πυραύλους κρουζ αέρος-εδάφους AGM-158 JASSM, τους οποίους ο δυτικός Τύπος έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν μερική αεροπορική υπεροχή », σημειώνει ο Alexander Mikhailovsky."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι βρίσκεται "στα σκαριά" παράτολμο σχέδιο του ΝΑΤΟ προστασίας των "Ουκρανικών" F-16, με την συμμετοχή της  Πολωνίας.

Η τελευταία ετοιμάζεται κρυφά να καλύψει  με τους Patriots της τα Ουκρανικά αεροδρόμια  στο Λούτσκ και στο Λβίβ,   όπου θα μπορούν να σταθμεύουν  τα F-16 που θα της αποσταλλούν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ