Ο Ερντογάν συνεχίζει την τακτική του "μια στο καρό και μια στο πέταλο" με τη Δύση, αφού μετά την ψήφιση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το Κοινοβούλιο της χώρας του, μια κίνηση που ικανοποίησε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, τώρα βγάζει κοινό ανακοινωθέν με Ρωσία και Ιράν, εχθρούς της Δύσης, για το μέλλον της Συρίας.
Νέα Τριμερής συνάντηση Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για τη Συρία στην Αστάνα
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ "Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν 24-25 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, επικεντρώθηκαν στην επιτόπια κατάσταση, τις περιφερειακές εξελίξεις, την πολιτική διαδικασία, τις επιστροφές προσφύγων και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Αυτός ήταν ο 21ος γύρος των συνομιλιών των τριών χωρών για τη Συρία.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο Ali Asgar Haci, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, ο Ahmet Yıldız, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών από την Τουρκία και ο Aleksandr Lavrentiyev, Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Συρία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε ο Najat Rochdi, Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από την Ιορδανία, το Ιράκ και τον Λίβανο με το καθεστώς του παρατηρητή.
Κατά τη συνάντηση εκτός από τις συζητήσεις για τη Συρία, έγινε αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ενώ ζητήθηκε η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ που προτρέπει για άμεση κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των μερών βάσει του διεθνούς δικαίου."
Η κοινή δήλωση για τη Συρία
Μετά τη συνάντηση, κυκλοφόρησε κοινή δήλωση που τονίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας της κοινής δήλωσης έχει ως εξής:
Οι εκπρόσωποι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες της "Διαδικασίας της Αστάνα" ανακοινώνουν ότι αυτή:
1. Εξέτασε τις τελευταίες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και τόνισε τον ηγετικό ρόλο της Διαδικασίας της Αστάνα στην προώθηση της μόνιμης διευθέτησης της συριακής κρίσης.
2. Αναγνώρισε τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στην κατάσταση στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Υπογράμμισε τη σημασία της αποτροπής της επέκτασης της περιοχής ένοπλης αντιπαράθεσης και της εμπλοκής άλλων κρατών της περιοχής στην αντιπαράθεση.
Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή βίαιη επίθεση κατά των Παλαιστινίων και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ζήτησε την εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ A/ES/-10/L.27 (2023) ) απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση όλων των μερών με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.
3. Επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.
4. Τόνισε τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της καλής θέλησης και των σχέσεων καλής γειτονίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύριων με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
5. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και να αντισταθούν στις αυτονομιστικές ατζέντες που στοχεύουν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των γειτονικών χωρών, μεταξύ άλλων μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και διηθήσεων.
Καταδικάστηκαν οι δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων και των θυγατρικών τους που δρουν με διαφορετικά ονόματα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με στόχο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων. Τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με το βόρειο τμήμα της Συρίας.
6. Εξέτασε λεπτομερώς την κατάσταση στην περιοχή αποκλιμάκωσης του Idlib και υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας στο έδαφος με την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών
7. Συζήτησε την κατάσταση στα βορειοανατολικά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και συμφώνησε ότι η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Απέρριψε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νέων πραγματικοτήτων επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Επανέλαβε την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάσχεση και μεταφορά πόρων πετρελαίου που θα έπρεπε να ανήκουν στη Συρία.
Καταδίκασε τις ενέργειες των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία που υπονομεύουν την ενότητα του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων πρωτοβουλιών αυτοδιοίκησης στα βορειοανατολικά της Συρίας.
8. Καταδίκασε κάθε προσπάθεια από οποιαδήποτε χώρα να τροφοδοτήσει τρομοκρατικές και αυτονομιστικές φιλοδοξίες μεμονωμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων πληθυσμού, καθώς και να τους παρέχει όπλα.
9. Καταδίκασε όλες τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.
10. Εξέφρασε την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία και επιβεβαίωσε τη δέσμευσης να προωθήσουν μια βιώσιμη και διαρκή πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Συρίας και την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
11. Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που ιδρύθηκε με την αποφασιστική συμβολή των εγγυητριών χωρών του Μορφότυπου της Αστάνα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου Εθνικού Συριακού Διαλόγου στο Σότσι, στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας .
12. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023.
13. Τόνισε τη σημασία της συνέχισης και της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα 46/182 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και να επιτευχθεί πρόοδος στην πολιτική διευθέτηση, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες τους να αυξήσουν τη βοήθειά τους σε όλους τους Σύρους μέσω της αποκατάστασης βασικών υποδομών – εγκαταστάσεων παροχής νερού και ηλεκτρισμού, αποχέτευσης, υγείας, εκπαίδευσης, σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και των έργων ανθρωπιστικής αποναρκοθέτησης σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
15. Τόνισε την ανάγκη να διευκολυνθεί η ασφαλής, αξιοπρεπής και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους στη Συρία και να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής και το δικαίωμα υποστήριξης.
16. Επανέλαβε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για την αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων/απαχθέντων στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την απελευθέρωση των κρατουμένων/απαχθέντων, την παράδοση των σορών και την αναγνώριση των αγνοουμένων, που είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που έχει αποδειχθεί τόσο απαραίτητο όσο και αποτελεσματικό για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συριακών μερών.
17. Χαιρέτισε τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου ως παρατηρητές του Μορφότυπου της Αστάνα καθώς και εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών
18. Εξέφρασαν την ειλικρινή τους ευγνωμοσύνη προς τις αρχές του Καζακστάν για τη διοργάνωση της 21ης Διεθνούς Συνάντησης.
19. Σημείωσε τη συμφωνία για τη διεξαγωγή της επόμενης Συνόδου Κορυφής στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως κατοχυρώνεται στην Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής της 19ης Ιουλίου 2022.
20. Συμφώνησε να συγκληθεί η 22η Διεθνής Σύνοδος για τη Συρία το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στην Αστάνα
Προβληματικός στη βάση του ο Τριμερής "Μηχανισμός της Αστάνα"
Από τα παραπάνω συνέγεται ότι προωθείται επίλυση του Συριακού με τον Άσαντ στην εξουσία από Ρωσία-Ιράν-Τουρκία και το κυριότερο χωρίς την συμμετοχή ΕΕ-ΗΠΑ , γεγονός που καθιστά στη βάση του προβληματικό τον "Μηχανισμό" της Αστάνα, αφού οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για τη Δύση.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα πρώτα 16 από τα 20 εδάφια της παραπάνω κοινής δήλωσης, εξυπηρετούν μεμονωμένα ή κοινά συμφέροντα των τριών χωρών που τα συναποφάσισαν και δεν αντικατοπτρίζουν τα θέλω και πρέπει τόσο της Δύσης όσο και των Κούρδων YPG της Συρίας, τους οποίους σκοπίμως η Τουρκία έχει ταυτίσει με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, προκειμένου να δικαιολογήσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον τους.
Εδώ βλέπουμε στο έπακρο την τουρκική υποκρισία και οπτική A la Turka, που βαφτίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς "απελευθερωτική οργάνωση" και τους Κούρδους του YPG που μάτωσαν πολεμώντας τους τρομοκράτες του ISIS, ως τρομοκράτες.
.