Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Σπέρνουν τον τρόμο" Ρωσικοί πύραυλοι και drones-"Αγώνας δρόμου" Γερμανίας-ΗΒ για ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χρησιμεύσει για την εξαγωγή  πολλαπλών συμπερασμάτων αναφορικά με την χρήση-αποτελεσματικότητα και κόστος σύγχρονων Δυτικών οπλικών συστημάτων.

Διαπίστωση είναι ότι  υπάρχουν υπερκαταναλώσεις  ακριβών αντιεροπορικών πυραύλων,  με χαρακτηριστικότερους τους Αμερικανικούς Patriot, για την αναχαίτιση φθηνών Ρωσικών drones, γεγονός που έστρεψε μεγάλες Δυτικές χώρες στα φθηνά και αξιόπιστα  κατευθυνόμενα ενεργειακά  αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα.

Κατευθυνόμενα ενεργειακά  αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα

Σύμφωνα με  λίαν έγκριτο  σε αμυντικά θέματα Γαλλικό ΜΜΕ , "το Ηνωμένο Βασίλειο δοκίμασε με επιτυχία όπλο λέιζερ εναντίον εναέριων στόχων", αναφέροντας:

Η συσκευή M-SHORAD (Directed Energy Maneuver Short-Range Air Defense) εγκατεστημένη σε ένα τεθωρακισμένο όχημα Stryker, το "κανόνι" λέιζερ "Phantom" που παραδόθηκε πρόσφατα από την Northrop Grumman στο Πεντάγωνο, το σύστημα HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-Dazzler and Surveillance) που προορίζεται για τα "αντιτορπιλικά" τύπου Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποτελούν όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας των ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν ηγετική θέση στην συγκεκριμένη κατηγορία όπλων.

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ με το "Iron Beam", η Γαλλία και το σύστημα αντι-drone "Helma-P", η Γερμανία, η οποία ολοκλήρωσε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις δοκιμές του "LWD", ενός όπλου λέιζερ επίδειξης που αναπτύχθηκε από τη Rheinmetall, ή ακόμα και Ρωσία, σύμφωνα με την οποία η συσκευή "Peresvet" θα μπορούσε να καταρρίψει ένα drone πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Η Κίνα από την πλευρά της πέρυσι ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε μια τεχνολογία που υποτίθεται ότι θα «φέρει την επανάσταση» στην αεράμυνα, βασισμένη στο έργο των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Changsha.

Τέτοια κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα έχουν τουλάχιστον δύο πλεονεκτήματα. Είναι ακριβή και το κόστος χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με αυτό ενός πυραύλου εδάφους-αέρος.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να περιοριστεί από διάφορους παράγοντες, ξεκινώντας από τις καιρικές συνθήκες.

Το ΗΒ μπάινει στο παιχνίδι με το σύστημα "Dragon Fire"

Ανεξάρτητα από αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης μπεί στη δράση, επενδύοντας 100 εκατομμύρια £ στο πρόγραμμα "Dragon Fire" (LDEW), το οποίο διαχειρίζεται η MBDA UK, η Leonardo UK και η QinetiQ, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Επιστημών και Τεχνολογιών Άμυνας (Dstl]) το 2017 .

Στις 19 Ιανουαρίου, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) χαιρέτισε την επιτυχία της «πρώτης βολής ενός όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος εναντίον εναέριων στόχων» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, το σύστημα "Dragon Fire", του οποίου η ισχύς θα ήταν 50 kW, πέτυχε να καταρρίψει τα drones που έφταναν από πολλές κατευθύνσεις από «αρκετά χιλιόμετρα μακριά» κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στα νησιά Εβρίδες στην ΒΔ Σκωτία.

Ενώ η εμβέλειά του είναι εμπιστευτική, το "Dragon Fire" είναι αρκετά ακριβές ώστε να χτυπήσει ένα «νόμισμα μιας λίρας στερλίνας από ένα χιλιόμετρο μακριά», είπε το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι το λειτουργικό του κόστος είναι «γενικά λιγότερο από 10 £ ανά βολή» (11,64 ευρώ)

«Αυτό το σημαντικό ορόσημο έδειξε την ικανότητα  προσβολής εναέριων στόχων σε διάφορα βεληνεκή, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας.

Ο Βρετανικός Στρατός και το Βασιλικό Ναυτικό εξετάζουν το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιήσουν για τις μελλοντικές τους δυνατότητες αεράμυνας», υποστήριξε περαιτέρω.

Το "Dragon Fire" θα μπορούσε έτσι να εγκατασταθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα "Wolfhound" και φρεγάτες "Type 23". Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν δοκιμές για το σκοπό αυτό.

«Αυτό το είδος προηγμένου όπλου έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στο πεδίο της μάχης μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

Η Γερμανία θα επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός ΤΟΜΑ αεράμυνας έως το 2028

Τον Δεκέμβριο, μια έκθεση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου της Γερμανίας  εξέφρασε ανησυχία για τη σημαντική αύξηση του κόστους του προγράμματος LVS NNbs , που υποτίθεται ότι θα εκσυγχρονίσει και θα ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας σε μικρή απόσταση (SHORAD) της Bundeswehr.

Πρόκειτο για αντικατάσταση του συστήματος "Ocelot", βασισμένο σε όχημα "Wiesel 2" οπλισμένο με πυραύλους Stinger.

Σύμφωνα με τις Rheinmetall Electronics,  Hensoldt Sensors και  Diehl Defense, το κόστος επρόκειτο να είναι 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας είχε προγραμματίσει να διαθέσει «μόνο» 240,6 εκατ. ευρώ για αυτό.

«Η τιμή διαπραγμάτευσης για την ανάπτυξη πολλαπλασιάστηκε επί πέντε» και «το αρμόδιο γραφείο δημοσίων συμβάσεων δεν ήταν σε θέση να δώσει μια εύλογη εξήγηση για την έκταση αυτής της αύξησης του κόστους», σημείωσε, σε ρεπορτάζ που αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel.

Εκείνη την εποχή, μία από τις λύσεις που εξέτασαν οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές βασιζόταν σε ένα θωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού "Boxer" 8×8 βάρους τριάντα τόνων, εξοπλισμένο με πυραύλους IRIS-T και ραντάρ τύπου Spexer για ανίχνευση και παρακολούθηση στόχων

Τελικά, από ανάγκη, η Bundestag [κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου] δεν βρήκε τίποτα κακό με το αυξανόμενο κόστος αυτού του προγράμματος. Στις 18 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της έδωσε το πράσινο φως για την έναρξή του, έναντι ποσού περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Δύο νέες εκδόσεις του Boxer θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως μέρος των LVS NNbs, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός από αυτό που αναφέρθηκε ήδη με τους πυραύλους Iris-T, το δεύτερο θα πρέπει να βασίζεται στο Skyranger 30, δηλαδή ένα πυροβόλο των 30 χλστ. που αναπτύχθηκε από τη Rheinmetall.

Μία από τις προκλήσεις θα είναι η σύνδεση αυτών των τεθωρακισμένων οχημάτων SHORAD με το σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM της Diehl, προκειμένου να κατασκευαστεί μια αντιαεροπορική «ασπίδα» πολλαπλών στρωμάτων.

«Τα σχόλια από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογραμμίζουν τη σημασία των κινητών και προστατευμένων συστημάτων αεράμυνας, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα Gepard που είχαν εγκαταλειφθεί το 2010 επέστρεψαν στην υπηρεσία και παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό», εξηγεί το Γερμανικό ΥΠΑΜ."

"Σπέρνουν τον τρόμο"  Ρωσικοί πύραυλοι και drones -"Τρέχουν" Γερμανία-ΗΒ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τεράστιες ζημιές και απώλειες που προκάλεσε σε έργα υποδομής και στρατιωτικό προσωπικό-οπλικά συστήματα και μέσα η εκτεταμένη χρήση πυραύλων και drones από τους Ρώσους, έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα  μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις, με  το ΗΒ και την Γερμανία, να σπεύδουν άρον-άρον να αναβαθμίσουν την αντιαεροπορική προστασία τους, με φθηνά αλλά πολύ αξιόπιστα κατευθυνόμενα ενεργειακά  αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα.

Επιπλέον οι Γερμανοί αντιλαμβανόμενοι την αξία στα πεδίο μαχών της Ουκρανίας των κινητών και προστατευμένων συστημάτων αεράμυνας, επενδύουν  1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός ΤΟΜΑ αεράμυνας έως το 2028.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...