Η Τουρκία είναι γνωστό ότι σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της δρά αποκλειστικά και μόνο μετά τα συμφέροντά της, παραγκωνίζοντας ολοκληρωτικά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατεπέκταση της Δύσης από τους οποίους ωστόσο αντλεί ασφάλεια και γεωπολιτική ισχύ.
Ο Ερντογάν δεν διστάζει να κάνει χρήση της ιδιότητας της χώρας του ως μέλος του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου όποτε αυτό τον εξυπηρετεί, ενώ από την άλλη σε πολλά σημεία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα και τη στάση του ΝΑΤΟ σε εξόχως σημαντικά Διεθνή ζητήματα, με προεξέχοντα παραδείγματα την μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία , αλλά και της στάσης του υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, την οποία αποκαλεί "απελευθερωτική", σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.
Τα παραπάνω έχουν εξοργίσει ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ που έχουν αντιληφθεί το πόσο καιροσκόπος και αφερέγγυος "σύμμαχος" είναι η Τουρκία, ενώ πλέον των ανωτέρω ο Ερντογάν, απέφυγε να εντάξει τη χώρα του στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, που ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ από το κίνημα Ansarullah της Υεμένης, πιο γνωστό ως Χούτι.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία απέφυγε για μια ακόμη φορά να πάρει πάρει θέση υπέρ της Δύσης ως όφειλε, σε μια νέα περιφερειακή σύγκρουση.
Οι τρείς (3) κύριοι λόγοι που η Τουρκία δεν μετέχει στον Δυτικό συνασπισμό κατά των Χούτι
Τους λόγους που η Τουρκία τηρεί αυτή τη στάση αναλύει Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του επισημαίνοντας:
"Περίπου 20 έθνη φέρεται να έχουν εγγραφεί στoν στρατιωτικό Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αν και πολλά φαίνεται να επιθυμούν να κρατήσουν μυστική τη συμμετοχή τους. Παρά το γεγονός ότι είναι στρατιωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Άγκυρα φαίνεται να κρατά μια προσεκτική απόσταση από οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατά των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η διαφύλαξη των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας
Η τρέχουσα στάση της Άγκυρας επηρεάζεται εν μέρει από την επιθυμία της να προστατεύσει τις σχέσεις με το Ριάντ. Καθώς η Σαουδική Αραβία είναι απρόθυμη να συμμετάσχει στην αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εν μέσω συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Χούτι, η Τουρκία δεν θέλει να διαταράξει τους δεσμούς με το Βασίλειο με την ένταξη στον συνασπισμό και ενδεχομένως να απειλήσει την πρόοδο των συνομιλιών.
Η Ισορροπία με το Ιράν
Η Τουρκία έχει επίσης επίγνωση των σχέσεών της με το Ιράν, έναν μακροπρόθεσμο υποστηρικτή των Χούτι.
Η Άγκυρα και η Τεχεράνη βιώνουν εντάσεις στο Ιράκ και τη Συρία καθώς και στο Νότιο Καύκασο και η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει να προσθέσει σε αυτά τα ζητήματα.
Η διατήρηση της Φιλο-Παλαιστινιακής εικόνας
Η συμμετοχή στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί επίσης να βλάψει την φιλοπαλαιστινιακή εικόνα της Άγκυρας, ένα σημαντικό εγχώριο και διεθνές σήμα κατατεθέν της.
Αυτό λαμβάνεται ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι Χούτι προβάλλουν ρητά τη δραστηριότητά τους στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στον πόλεμο της Γάζας."
Τι προσπαθεί να αποφύγει η Τουρκία-Η μελλοντική στάση της
Εκτίμησή μας είναι ότι πέραν των ανωτέρω, η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει να χαρακτηριστεί ως μέρος οποιουδήποτε στρατοπέδου υπέρ των Χούθι.
Η Άγκυρα πιθανότατα θα συνεχίσει να προσπαθεί να βρει μια περίπλοκη ισορροπία εν μέσω των σημερινών κρίσεων, κρατώντας αποστάσεις τόσο από τον θαλάσσιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όσο και από τους Χούτι και τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Άποψή μας είναι ότι η Τουρκία είναι απίθανο να συμμετάσχει μελλοντικά στον Δυτικό στρατιωτικό Συνασπισμό κατά των Χούτι, προτιμώντας αντ' αυτού να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τους προαναφερθείσες χώρες και την στάση της στο Παλαιστινιακό.