Η μείωση στην στρατιωτική βοήθεια που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα έχει καταστροφικές συνέπειες: μία Ουκρανία υπό τον στρατιωτικό ή πολιτικό έλεγχο της Ρωσίας θα σήμαινε πως η Ρωσία θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ, αναφέρει η αμερικανική σελίδα The Washington Post.
Οι ειδικοί της σελίδας εκτιμούν πως χωρίς την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης ο ουκρανικός στρατός δεν θα αντέξει περισσότερο από κάτι μήνες έναντι του ρωσικού.
Δυσοίωνες οι Προβλέψεις Δυτικού Ειδικού
«Οι Ρώσοι σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν στο Κίεβο, ωστόσο θα αποκτήσουν αυτήν την δυνατότητα το 2025. Αυτή είναι η πρόθεσή τους. Στο χειρότερο σενάριο, θα έχουμε να κάνουμε με άμεσο τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση των ουκρανικών δυνάμεων και κατ' επέκταση την πτώση της χώρας το 2025, αφού οι Ρώσοι θα έχουν αυξήσει τις ενέργειές τους στο μέτωπο» δήλωσε ο Τζακ Γουάτλινγκ, στρατιωτικός ειδικός στο Ινστιτούτο για Στρατηγικές Μελέτες του Λονδίνου (RUSI). Ο ίδιος μίλησε στην The Washington Post.
Σήμερα ακόμη και δυτικές σελίδες, όπως η The Washington Post, παραδέχονται πως ο ρωσικός στρατός έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται εν μέσω επιθετικών επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές του μετώπου, ενώ έχουν επιτύχει κάποιες εδαφικές νίκες σε διάφορους τομείς, παρά τις μεγάλες απώλειες σε άντρες και εξοπλισμό.
Τα περιορισμένα αποθέματα των Ουκρανών έχουν μειώσει την ικανότητά τους να αντισταθούν στην ρωσική επίθεση. Οι Ουκρανοί εκτοξεύουν μόνο 2 χιλιάδες βλήματα ανά ημέρα αυτήν την περίοδο. Για να συγκρίνετε, το καλοκαίρι το νούμερο αυτό έφτανε τα 7 χιλιάδες βλήματα ενώ οι Ρώσοι εκτοξεύουν καθημερινά 10 χιλιάδες βλήματα εδώ και μήνες.
Οι Ουκρανοί βασίζουν τις τελευταίες τους ελπίδες στα drones, ωστόσο ο στρατός της Μόσχας υπερισχύει και σε αυτόν τον κλάδο. Συνολικά η Ρωσία παράγει και εισάγει περισσότερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα από όσα θα μπορούσε ποτέ η Ουκρανία να κατασκευάσει.
«Τα drones κυριαρχούν σήμερα στον εναέριο χώρο» δήλωσε ο Μαρκ Άρνολντ, απόστρατος ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού. «Αυτές οι συσκευές έχουν γίνει κρίσιμα εργαλεία στην πραγματοποίηση βομβαρδιστικών αποστολών πίσω από τις γραμμές του μετώπου με απώτερο σκοπό την διατάραξη των κινήσεων του ουκρανικού στρατού, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου» τόνισε ο ίδιος.