Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα ,οι Ναυτικές δυνάμεις Ρώσων και Ουκρανών να προβούν στη δημιουργία εκτεταμένων θαλάσσιων ναρκοποεδίων στη Μαύρη θάλασσα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να απελευθερώνονται εκούσια ή ακούσια, απειλώντας την ναυσιπλοΐα εμπορικών πλοίων.
Αυτό δημιούργησε την ανάγκη χωρών που βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα να προβούν στον καθαρισμό της από νάρκες εντός των θαλάσσιων συνόρων τους.
Για τον σκοπό αυτό οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας είχαν συνομιλίες στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο το Νοέμβριο 2023 καθώς εργάζονταν για την οριστικοποίηση της "Τριμερούς πρωτοβουλίας".
Υπογραφή Μνημονίου αποναρκοθέτησης Μαύρης θάλασσας από Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία
Τελικά σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ αύριο υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη το Μνημόνιο της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών Μαύρης Θάλασσας (MCM Black Sea).
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Kalender Pavilion στο Sarıyer.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Angel Tilvar και ο Βούλγαρος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Atanas Zapryanov αναμένεται να υπογράψουν το μνημόνιο κατανόησης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler.
Μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν να επηρεάζονται από αυτόν τον πόλεμο.
Οι δραστηριότητες επιτήρησης ναρκών συνεχίζονται αδιάλειπτα από τη Διοίκηση Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων από τις 26 Μαρτίου 2022, με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, περιπολικά κλάσης Tuzla, ναρκαλιευτικά πλοία , σκάφη ταχείας αντίδρασης και ραντάρ παράκτιας επιτήρησης.
Εκτός από τα μέτρα που έλαβαν οι Ναυτικές Δυνάμεις, με τις εργασίες που ξεκίνησαν υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επετεύχθη συμφωνία με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τη σύσταση «Ομάδας Εργασίας Αντιμετώπισης Ναρκών» κατά της απειλής ναρκών που παρασύρονται στο Μαύρη θάλασσα και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε επίπεδο τεχνικών αντιπροσωπειών.
Η συμβολή του στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Σημειώνεται ότι η ομάδα, η οποία έχει σκοπό να συμβάλει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, δεν σχηματίστηκε εναντίον ή ως εναλλακτική λύση σε καμία χώρα ή δομή, αλλά δημιουργήθηκε μόνο για αμυντικούς σκοπούς.
Αναφέρεται ότι επετεύχθη συμφωνία για τον καθορισμό Σχεδίου Επιχειρήσεων σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως ασκήσεις, εκπαίδευση και επισκέψεις στα λιμάνια.
Τονίζεται ότι οι τρεις παράκτιες χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να γίνει η Μαύρη Θάλασσα ασφαλής ζώνη ξανά, επιχειρησιακά λειτουργική, με την πρωτοβουλία «MCM Black Sea».
Συνεδριάσεις δύο (2) φορές το χρόνο και ανά 6μηνο εναλλαγή Διοίκησης
Με το Μνημόνιο της Ομάδας Εργασίας Αντιναρκών Μαύρης Θάλασσας, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής ως εκτελεστικού οργάνου της πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή των Διοικητών Ναυτικών Δυνάμεων των μερών και η διεξαγωγή συνεδριάσεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η διοίκηση της πρωτοβουλίας θα εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες και οι διοικητές της μονάδας και του στόλου που θα εκτελέσουν το έργο θα ανατίθενται από τη χώρα που θα αναλάβει τη διοίκηση.
Η πρωτοβουλία αναμένεται να αποτελείται από ένα πλοίο ναρκοπολέμου και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου από κάθε χώρα και οι επιχειρήσεις θα εκτελούνται τουλάχιστον δύο φορές ανά έξι μήνες σε περιόδους δεκαπέντε ημερών.
Μετά το υπογεγραμμένο μνημόνιο, η ομάδα εργασίας προορίζεται να ενεργοποιηθεί αφού περάσουν από τις εγχώριες νομικές διαδικασίες και των τριών χωρών.
Το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο ελέγχου της Μαύρης θάλασσας
Ρωσία και Τουρκία έχουν προβεί σε σύνταξη σχεδίου σύμφωνα με το οποίο θέλουν να μετατρέψουν σε λίμνη τους την Μαύρη θάλασσα, με τον Τούρκο Α/ΓΕΝ, να δηλώνει πρόσφατα ότι «Δεν θέλουμε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Ερντογάν προσβλέπει να μοιράσει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, την Μαύρη θάλασσα με τον φίλο του Πούτιν, δορυφοροιοποιώντας Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία, οι οποίες έχουν αμελητέο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Σκαλοπάτι γιαυτό αποτελεί η «Τριμερής Πρωτοβουλία» που περιλαμβάνει μόνο την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για αποναρκοθέτηση της Μαύρης θάλασσας υπό την "κηδεμονία" του Ερντογάν.
Θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος να ανάγει την Μαύρη θάλασσα ως τουρκική "mare nostrum" χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών, αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτήν.
Ενδεικτική για το πως βλέπει η Τουρκία τη θέση της στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, είναι η διάταξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των πολλών βάσεών του σε Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο έναντι των σχεδόν μηδενικών στη Μαύρη θάλασσα.
.