Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Έσβησαν τα φώτα οι Ρώσοι”-Ισχυρές παρεμβολές στο σήμα GPS στην Φιλανδία προκαλεί πανικό σε ολόκληρη την περιοχή

Διαταραχές στα σήματα πλοήγησης GPS (Global Positioning System) έχουν παρατηρηθεί σε μέρη της Φινλανδίας του νεότερου μέλους του ΝΑΤΟ, και πίσω από αυτό κρύβονται ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διακοπές στα σήματα που χρησιμοποιούν οι πιλότοι καθώς και οι αυτοκινητιστές, ακολουθούν προηγούμενες διαταραχές του GPS, πυροδοτώντας πληροφορίες για ρωσική εμπλοκή, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τα τελευταία περιστατικά.

Η Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών (Traficom) ανακοίνωσε ότι οι διαταραχές του σήματος GPS εντοπίστηκαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Φινλανδία την Κυριακή, σύμφωνα με το φινλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο YLE News.

Οι διακοπές εντοπίστηκαν από τον ιστότοπο GPSjam, με τον διαχειριστή John Wiseman να τις περιγράφει στο X, πρώην Twitter, ως: "Πρωτοφανές όσον αφορά τον [αριθμό] των αεροσκαφών που επηρεάστηκαν και το μέγεθος της περιοχής που επηρεάστηκε. Η Βαλτική ήταν σίγουρα συναρπαστική τελευταία”.

Σε ένα επόμενο μήνυμα ο Wiseman είπε: "Έχει ξεψυχήσει τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά εξακολουθεί να συμβαίνει κάποια σημαντική παρέμβαση, που συνήθως δεν παρατηρείται σε αυτήν την περιοχή της Φινλανδίας".

Ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Φιλανδίας Jari Pöntinen είπε ότι οι διαταραχές του σήματος του GPS δεν επηρέασαν την ασφάλεια των πτήσεων, επειδή τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με και άλλα συστήματα πλοήγησης.
Ο ίδιος δεν θα σχολίαζε εάν εμπλέκεται η Ρωσία, αν και είπε ότι τέτοιες διακοπές συνήθως συμβαίνουν κοντά σε περιοχές συγκρούσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπήρξαν αναταραχές στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στο Καλίνινγκραντ, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στη Μέση Ανατολή, όπως κοντά στο Ισραήλ», είπε ο Pöntinen.

Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ αντιμετώπισε διαταραχές GPS την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αμέσως μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γάλλος αξιωματούχος εναέριας ασφάλειας Benoît Roturier, επικεφαλής δορυφορικής πλοήγησης στο Direction Générale de l'Aviation Civile, δήλωσε ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από περιστατικά παρεμβολής GPS που επηρέασαν αεροσκάφη πάνω από τη Φινλανδία.

Ο ίδιος ανέφερε στο Bloomberg τον Απρίλιο του 2022 ότι τότε ο στόχος δεν ήταν να παρεμποδιστεί η πολιτική αεροπορία, αλλά πιθανότατα ήταν μια παρενέργεια του στρατιωτικού εξοπλισμού που προστατεύει τα στρατεύματα από πυραύλους που καθοδηγούνται με GPS.

Οι εντάσεις μεταξύ Ελσίνκι και Μόσχας έχουν αυξηθεί από τότε που η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, με το Ελσίνκι να κατηγορεί τη Ρωσία ότι πυροδότησε μια μεταναστευτική κρίση στέλνοντας πρόσφυγες στα σύνορά της - ισχυρισμούς που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η ρωσική πολεμική μηχανή διαθέτει  εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Η Ρωσία είναι ευρέως γνωστό πως διαθέτει έναν από τους πιο ικανούς τεχνολογικά στρατούς στον πλανήτη.
Οι Ρώσοι έχουν προηγμένες δυνατότητες πληροφοριών, πληροφοριακού πολέμου, κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε αυτές τις τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια σε μάχες στη Συρία και στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, και τις χρησιμοποιεί στην τρέχουσα εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι όροι «κατασκοπεία», «πληροφορία», «κυβερνοχώρος» και «ηλεκτρονικό» υποδηλώνουν διακριτά αλλά επικαλυπτόμενα πεδία. Ένας καθηγητής πρακτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο Justin Pelletier, εξηγεί τι είναι και πώς τα χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο ρόλος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας αφορά επιχειρήσεις για την ανεύρεση εικόνας για τη δραστηριότητα του εχθρού. Ο ρόλος της αντικατασκοπείας είναι να τυφλώνει τον εχθρό ή να διαστρεβλώνει τις πληροφορίες του. Η αυτοματοποίηση στην επιτήρηση και αναγνώριση πληροφοριών - βασικές λειτουργίες της νοημοσύνης στον πόλεμο - έχει γίνει μια κοινή πρακτική για τους σύγχρονους στρατούς.

Η Ρωσία φέρεται να έχει προχωρήσει ταχύτερα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα πληροφοριών από ό,τι περίμεναν οι ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες έχει συλλέξει η Ρωσία, αλλά η πρόσβασή της σε OSINT, κατασκοπευτικούς δορυφόρους, πρακτορεία στην Ουκρανία, ισχυρούς υπολογιστές και έμπειρους αναλυτές, καθιστά πιθανό ότι η Ρωσία έχει εκτεταμένες πληροφορίες για τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ