Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε στην έγκριση του ψηφίσματος περί της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το ψήφισμα πέρασε με 13 ψήφους υπέρ, 0 ψήφους κατά και δύο αποχές.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα περιλαμβάνει αίτημα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν απαιτεί άμεση εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.
«Απογοητευμένες οι ΗΠΑ που το Συμβούλιο δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς»
«Αυτό το ψήφισμα δείχνει τη σοβαρότητα της κρίσης» τόνισε μετά την ψηφοφορία, από την οποία απείχε, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά τον διορισμό ενός ανώτερου αξιωματούχου του ΟΗΕ που θα εργαστεί για την επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα και με διαρκή τρόπο».
Ωστόσο, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά απογοητευμένες, συγκλονισμένες… που το συμβούλιο δεν μπόρεσε να καταδικάσει τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποια μέλη του Συμβουλίου στέκονται εμπόδιο και γιατί αρνούνται να καταδικάσουν απερίφραστα αυτά τα κακά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει «γιατί κάποια μέλη του Συμβουλίου παρέμειναν σιωπηλά μπροστά σε ένα τέτοιο κακό».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικές ομάδες και χώρες της περιοχής για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων.
«Η δέσμευσή μας για το Ισραήλ είναι σταθερή»
Σύμφωνα με το protothema.gr, από την πλευρά της, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ ανέφερε ότι η χώρα της χαιρετίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Οι ενέργειές μας σήμερα και στο μέλλον πρέπει να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η φρίκη της 7ης Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι «μια κατάπαυση πυρός δεν θα διαρκέσει αν η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργεί με σήραγγες και να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες».
«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή της Χαμάς. Τελικά, υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών που εγγυάται πραγματική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο για τον ισραηλινό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό», είπε.
Επείγοντα μέτρα ζητά η Κίνα
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ ζήτησε επείγοντα μέτρα για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας, με την πλήρη χρήση του περάσματος Κερέμ Σαλόμ και το άνοιγμα επιπρόσθετων διόδων για την ασφαλή και ανεμπόδιστη είσοδο επαρκών ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα.
«Καλούμε το Ισραήλ να αντιστρέψει αμέσως την πορεία του, να σταματήσει τις αδιάκριτες στρατιωτικές επιθέσεις του και να σταματήσει τη συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας ως κατοχική δύναμη. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να διασφαλίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα», τόνισε.
Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ύπουλο παιχνίδι»
Επίθεση κατά της Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παίζουν ένα «εξαιρετικά ύπουλο παιχνίδι» και κατάφερε να επιβάλλει να δοθεί άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα. Ο πρέσβης ανέφερε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με την ειρήνη, αλλά με τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν άσκησε βέτο καθώς το ψήφισμα υποστηρίχτηκε από έναν αριθμό αραβικών κρατών. «Είμαστε σταθερά της άποψης ότι ο ίδιος ο αραβικός κόσμος είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να φέρει την πλήρη ευθύνη γι' αυτές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπλοκάραμε αυτό το έγγραφο» σημείωσε.
Αιχμές από τον πρέσβη της Παλαιστίνης
Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης, που άφησε αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι συνεδρίασε όταν πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά. Επίσης, 60.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί με τη βία.