Η Γερμανία θα αναπτύξει μόνιμα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο ο Ουκρανός υπουργός άμυνας κάνει όνειρα για την Κριμαία.
Γερμανοί Στρατιώτες στα Ρωσικά Σύνορα
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέο άρθρο της ρωσικής ειδησεογραφικής υπηρεσίας Avia-pro, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στα σύνορα με την Ρωσία, βάσει αναφοράς του Sky News.
Ο Γερμανός υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους εξήγησε πως η βάση του στρατιωτικού προσωπικού θα βρίσκεται στην Λιθουανία το 2025 και το 2026. Η απόφαση πάρθηκε για να ενισχυθεί η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ενώ συμβαδίζει με την αλλαγή της στρατηγικής πολιτικής της Γερμανίας «υπό το φως νέων προκλήσεων».
Ο Πιστόριους σύγκρινε την πρόσφατη εξέλιξη με την «ιστορική» συμφωνία μόνιμης παράταξης Συμμαχικών στρατευμάτων στην Δυτική Γερμανία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μία παράταξη η οποία σκοπό είχε την «προστασία της δυτικής Ευρώπης από μία πιθανή σοβιετική επίθεση».
«Η πλευρά αυτή έχει ήδη προχωρήσει προς τα ανατολικά και η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την προστασία της» είπε εμφατικά ο Πιστόριους.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης πως «θα δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για υπηρεσία» για το στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών σχολείων και στέγασης για να προσαρμοστούν οι στρατιωτικοί και οι συγγενείς τους στο νέο περιβάλλον.
Πάντως οφείλουμε να τονίσουμε πως μία τέτοια γερμανική απόφαση είναι αδύνατο να μην αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, διότι η Μόσχα μόνο ως απειλή μπορεί να δει τα γερμανικά στρατεύματα στα σύνορά της. Το ίδιο ισχύει και για την Λευκορωσία.
Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ονειρεύεται την Κριμαία
Σε άλλη πρόσφατη είδηση, την οποία μεταδίδει και αυτή η Avia-pro, ο Ουκρανός υπουργός άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σε συνέντευξή του με την γερμανική εφημερίδα Bild, ανακοίνωσε την πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία εντός του 2024. Ο Ουμέροφ είναι αισιόδοξος πως αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Κιέβου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουκρανία αναπτύσσει τώρα στρατιωτικές στρατηγικές, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στην αποχώρηση της Ρωσίας από την Κριμαία.
Εννοείται πως όπως είναι λογικό τα λόγια του Ουμέροφ προκάλεσαν τις ηχηρές αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων. Ο επικεφαλής της επιτροπής του κριμαϊκού κοινοβουλίου, Γιούρι Γκέμπελ, αποκάλεσε τις δηλώσεις του Ουμέροφ «ένδειξη σχιζοφρένειας», ενώ τόνισε πως αποτελούν παράλληλα προσπάθειας της Ουκρανίας να ξεγελάσει Δυτικούς χορηγούς.
Επίσης, ο Λεονίντ Μπαμπάσοφ, μέλος της κρατικής Δούμας της Ρωσίας με καταγωγή από την Κριμαία δήλωσε πως τα λόγια του Ουκρανού υπουργού άμυνας ήταν «βλασφημίες και ψέματα», ενώ τόνισε πως το Κίεβο έχει υποστεί βαριές απώλειες και πως οι άμυνές τους έχουν παραβιαστεί σε πολλά σημεία.