Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πούτιν βάζει στο στόχαστρο τη Γεωργία-Κατασκευάζει ναυτική βάση στην Αμπχαζία- "Στα σκαριά" Ρωσο-τουρκικό σχέδιο ελέγχου της Μαύρης θαλασσας

Πανικός επικρατεί στη Γεωργία,  η οποία φοβάραι επέκταση του πολέμου  στην Ουκρανία, μετά από την ίδρυση νέας  Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία. 

Συγκεκριμένα 50 βουλευτές της Γεωργιανής αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ζητώντας μια ενιαία στάση ενάντια στο σχέδιο της Ρωσίας να δημιουργήσει μια μόνιμη ναυτική βάση στην αποσχισθείσα γεωργιανή περιοχή.

Η Ρωσία κατασκευάζει ναυτική βάση στην Αμπχαζία-Τρόμος στη Γεωργία για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία

Τα σχέδια του Κρεμλίνου έχουν εγείρει φόβους ότι η βάση θα μπορούσε να παρασύρει την Γεωργία στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να βλάψει τα σχέδια της Τιφλίδας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε ομόφωνα και κατηγορηματικά την κατοχή, τη στρατιωτικοποίηση και άλλες ενέργειες της Ρωσίας με στόχο την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Γεωργίας, νέα έκφραση των οποίων είναι το άνοιγμα μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης στο λιμάνι Ochamchire», αναφέρεται στην ανακοίνωση των βουλευτών.

Εβδομάδες νωρίτερα, ο ντε φάκτο ηγέτης της Αμπχαζίας, Ασλάν Μπζάνια, είχε επιβεβαιώσει ότι είχε υπογραφεί συμφωνία με το Κρεμλίνο για μια μόνιμη ναυτική βάση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Ochamchire.

Το status της Αμπχαζίας

Η Αμπχαζία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Γεωργίας, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών και αυτονομιστικών δυνάμεων από τη δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καταδίκασε το σχέδιο της Ρωσίας ως «μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», αν και οι αρχές στην Τιφλίδα υποβάθμισαν τη σημασία της μόνιμης ναυτικής βάσης, χαρακτηρίζοντάς το ως μη επικείμενη απειλή.

«Ακόμα κι αν αρχίσουν να κατασκευάζουν τη βάση στο Ochamchire, θα τους πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια», δήλωσε στο BBC ο Νικολόζ Σαμχαράτζε, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γεωργίας. «Είμαστε συγκεντρωμένοι σε επικείμενες απειλές και όχι σε απειλές που μπορεί να έρθουν στο μέλλον».

Λέει ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται περισσότερο στους γεωργιανούς πολίτες που σκοτώνονται ή απάγονται από ρωσικές δυνάμεις κοντά στη γραμμή κατοχής που χωρίζει τη Γεωργία από τα αποσχισμένα εδάφη της, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις  Ρωσικές εργασίες στο λιμάνι του  Ochamchire

Το BBC Newsnight και το Verify ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες που υποδεικνύουν νέες εργασίες βυθοκόρησης και κατασκευής στο λιμάνι, από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την de facto διοίκηση της Αμπχαζίας, αυτές οι εργασίες βυθοκόρησης σήμαιναν ότι το Ochamchire θα μπορούσε πλέον να φιλοξενεί μεγαλύτερα φορτηγά πλοία με όγκο εκτοπίσματος έως και 13.000 τόνων.

Η Γεωργία θα βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα"

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι το έργο γίνεται για να  επιτραπεί σε πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να χρησιμοποιήσουν το Ochamchire ως ασφαλές λιμάνι.

Εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε το Ochamchire για να επιτεθεί στην Ουκρανία ή εάν η Ουκρανία επέλεγε να βάλει στο στόχαστρο ρωσικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού εκεί, τότε η Γεωργία θα γινόταν μέρος του πολέμου, λέει η Natia Seskuria του Royal United Services Institute.

«Εάν ο Πούτιν θελήσει να εμπλακεί η Γεωργία ή με κάποιο τρόπο να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο, θα το κάνει εάν είναι προς το συμφέρον του και έχει όλες τις δυνατότητες να ασκήσει πίεση στην Τιφλίδα , δυστυχώς», είπε.

Ωστόσο δεν υπάρχει μόνο φόβος στη  Γεωργία ότι θα παρασυρθεί στον πόλεμο, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σχέδια της ίδιας της Τιφλίδας για ένα μεγάλο έργο υποδομής στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν.

Ο "δρόμος του μεταξιού" και ο ρόλος του λιμανιού  της Γεωργίας Ανακλία  

Ένα λιμάνι βαθέων υδάτων στην Ανακλία είναι η πλησιέστερη γεωργιανή πόλη στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία Αμπχαζία.

Το έργο Ανακλία  θεωρείται ζωτικής σημασίας για την τόνωση του εμπορίου κατά μήκος του λεγόμενου Middle Corridor, της ταχύτερης διαδρομής για την παράδοση φορτίων από την Ασία στην Ευρώπη.

Η διαδρομή αποφεύγει τη χρήση της Ρωσίας ως χερσαία διαδρομη και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τους χρόνους ταξιδιού και να τριπλασιάσει τον όγκο του εμπορίου μέχρι το 2030.

Ο Nikoloz Samkharadze, ο οποίος προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι οι κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του ήταν φιλορωσική ήταν «παράλογες».

«Πώς στο καλό μπορεί μια φιλορωσική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποκτήσει καθεστώς χωρίς βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθεστώς υποψηφίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση;» είπε ο κ. Samkharadze.

Η Γεωργία πολέμησε με τη Ρωσία τρείς(3) φορές τα τελευταία 30 χρόνια

Ωστόσο, είπε ότι η Τιφλίδα ήταν υποχρεωμένη να περπατήσει προσεκτικά με τον βόρειο γείτονά της.

«Είχαμε τρεις πολέμους με τη Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν έχουμε την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε την οικονομική αλληλεγγύη της ΕΕ».

Υποστήριξε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το Οτσαμτσίρ για να απειλήσει τη Γεωργία σχετικά με τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η τελική απόφαση σχετικά με την προσπάθεια της Γεωργίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ αναμένεται από τους ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου αυτή την εβδομάδα.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πάντα τον καλύτερο χρόνο για να υπονομεύσουν πρώτα τη σταθερότητα της Γεωργίας και δεύτερον την αναζήτηση της Γεωργίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε.

«Προσπαθούν να δείξουν στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας ότι είναι κύριοι στον Νότιο Καύκασο, ώστε να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν».

Το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο για την Μαύρη θάλασσα

Ρωσία και Τουρκία έχουν προβεί σε σύνταξη σχεδίου σύμφωνα με το οποίο  θέλουν να μετατρέψουν σε λίμνη τους την Μαύρη θάλασσα, με τον Τούρκο Α/ΓΕΝ, να δηλώνει πρόσφατα ότι «Δεν θέλουμε την Αμερική και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ερντογάν προσβλέπει να μοιράσει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, την Μαύρη θάλασσα με τον φίλο του  Πούτιν, δορυφοροιοποιώντας Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία, οι οποίες έχουν αμελητέο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος να ανάγει την Μαύρη θάλασσα ως τουρκική "mare nostrum" χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών, αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτήν.

Ενδεικτική για το πως βλέπει η Τουρκία τη θέση της στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, είναι η διάταξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των πολλών  βάσεών του σε Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο έναντι των σχεδόν μηδενικών στη Μαύρη θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=9_C3qa9sP-E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ