Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Γροθιά στο μαχαίρι" από Ερντογάν-Φιντάν κατά ΗΠΑ:"Να αλλάξει το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ-Είστε οι μόνοι που στηρίζεται το Ισραήλ"

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τα όσα επώθηκαν και υπογράφηκαν δείχνουν ότι θα έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, ενώ οι Τούρκοι έσπευσαν την επόμενη ημέρα να εξαργυρώσουν το θετικό κλίμα μεταξύ μας στέλνοντας τον ΥΠΕΞ τους Φιντάν στις ΗΠΑ  για τα F-16 BLOCK-70 που καίγονται να πάρουν, προτάσσοντας τάχα ότι η "σύμμαχος Ελλάδα δεν θα απειληθεί από αυτά".

Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τους Τούρκους και γιαυτό ακολούθησε σφυροκόπημα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τη στάση τους έναντι του Ισραήλ.

Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν: " Οι ΗΠΑ  έχουν μείνει πλέον μόνες στο ζήτημα της Γάζας"

Όπως αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε σχετικό του άρθρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως " οι ΗΠΑ  έχουν μείνει πλέον μόνες στο ζήτημα της Γάζας, αφού εμπόδισαν ψήφισμα  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας".

«Οι φίλοι μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είναι πλέον μόνη σε αυτό το θέμα, ειδικά στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Φιντάν στο Anadolu και στον τουρκικό εθνικό τηλεοπτικό σταθμό TRT σε αποκλειστική συνέντευξη στις ΗΠΑ.

Ο Φιντάν βρισκόταν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον μαζί με τους ομολόγους του, αφού τους ανατέθηκε από μια κοινή αραβο-ισλαμική έκτακτη σύνοδο τον περασμένο μήνα να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία τελεί υπό ισραηλινές επιθέσεις για περισσότερους από δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύνοδος έδωσε εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Νιγηρίας να αναλάβουν διεθνή δράση για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και να επιτύχουν διαρκή ειρήνη.

Η επιτροπή συναντήθηκε χωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, με think tank, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και πολιτικούς.

Κατά τη συνάντησή τους με τον Μπλίνκεν, ο Φιντάν είπε ότι η ομάδα, έχει γίνει «σχεδόν ο εκπρόσωπος και διερμηνέας» της παγκόσμιας κοινής γνώμης για  την τραγωδία στη Γάζα και τις επιπτώσεις της.

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πλέον αβοήθητο σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ

Αναφερόμενος στο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, ο Φιντάν είπε: «Όπως εκφράσαμε στις συναντήσεις μας σήμερα, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πλέον αβοήθητο σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ. Επομένως, το Ισραήλ ενεργεί απερίσκεπτα σε αυτό το θέμα και συνεχίζει καταπίεση."

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Παρασκευή στο ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και υποστηρίχθηκε από περισσότερα από 90 κράτη μέλη. Υπήρξαν 13 ψήφοι υπέρ και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Σημειώνοντας ότι η ομάδα επαφής θα συνεχίσει το έργο της για τη Γάζα "χωρίς διακοπή", ο Φιντάν είπε ότι θα συνεχίσει να είναι ο εκπρόσωπος των συναισθημάτων της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα επαφής θα έχει συναντήσεις με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την Καναδή υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί το Σάββατο.

Μετά τον Καναδά, είπε ότι η ομάδα επαφής θα έχει συναντήσεις στη Νορβηγία την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη Γενεύη.

Το θέμα ένταξης της Σουηδίας  στο ΝΑΤΟ έπεσε στο τραπέζι

Μιλώντας για τη διμερή συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία φέρνει τη θέση της σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα «πολύ ξεκάθαρα» στις ΗΠΑ.

«Τους εκφράζουμε πολύ ξεκάθαρα τη σοβαρότητα της κατάστασης εδώ, ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή και τη στάση μας σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν είπε ότι συζήτησε επίσης την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τον Μπλίνκεν, προσθέτοντας: «Φυσικά, η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι σαφής».

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περιμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες ή υποστηρικτές τρομοκρατών και να μην διευκολύνει τις ενέργειές τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το υπέβαλε στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο για ψήφιση επικύρωσης.

«Από εδώ και στο εξής, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου και το έχουμε μεταφέρει στους ομολόγους μας», είπε ο Φιντάν."

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Τη σκυτάλη πήρε ο Ερντογάν ο οποίος  ζήτησε το Σάββατο τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποδοκιμάζοντας το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα παρά την τεράστια υποστήριξη από άλλες χώρες.

"Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο με το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;", είπε ο Ερντογάν σε διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...