Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Στροφή" της Ουκρανίας στην κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για αναχαίτιση των Ρωσικών drones - Οι κινήσεις της Ελλάδας έναντι της τουρκικής απειλής

Είναι γεγονός ότι η Ρωσία κυριαρχεί στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου(EW), έναντι της Ουκρανίας, γεγονός που αποδεικνύεται καταλυτικό στην αντιμετώπιση των εκατοντάδων drones που το Κίεβο εκτοξεύει καθημερινά κατά Ρωσικών στόχων.

Η σημασία των μέσων  ηλεκτρονικού πολέμου (EW) στην αντιμετώπιση των drones στον πόλεμο στην Ουκρανία

Στον αντίποδα η Ουκρανική αεράμυνα στηριζόμενη κατά βάση σε Δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα, λόγω  της αδιάκοπης χρήσης από τους Ρώσους drones kamikaze εγχώριων "Geran" και Ιρανικών "Shahed", παρουσιάζει αδυναμία αντιμετώπισής τους, κυρίως λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων της σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που η Ουκρανική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Μετασχηματισμού, επιχειρεί να κατευθύνει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων της στην ανάπτυξη σύγχρονων γηγενών μέσων (EW).

Ο  αρμόδιος Ουκρανός Υπουργός Φεντόροφ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNN που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο, εξέθεσε ένα φιλόδοξο σχέδιο που εκτείνεται πέρα από την απλή επέκταση της παραγωγής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Αντίθετα, η στρατηγική του  αναθεωρεί ουσιαστικά τη συνολική προσέγγιση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας ότι το κίνητρο πηγάζει από τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο ηλεκτρονικός πόλεμος (ΕW), ειδικά καθώς τα drones πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων του, υπογραμμίζοντας παράλληλα  την ανάγκη για έξυπνη ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πολέμου στο πεδίο της μάχης.

Υποστηρίζει μια προσεκτική προσέγγιση, αποφεύγοντας τον υπερκορεσμό, και αντ' αυτού υποστηρίζει την ανάπτυξη  συστημάτων EW που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ειδικά τον εχθρικό εξοπλισμό.

Ο υπουργός αναγνωρίζει  επίσηςως πολύ κρίσιμο σημείο την απόκτηση της απαραίτητης τεχνολογίας για τον προγραμματισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μεγάλης κλίμακας στόχευση εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού.

Αυτή η προσέγγιση μετριάζει τον κίνδυνο «ηλεκτρονικής αδελφοκτονίας», μια ανησυχία που προέκυψε από τη ρωσική πλευρά, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις προσπάθειες του EW για να προστατεύσουν τις επικοινωνίες τους τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν και προσαρμόζουν ενεργά τις στρατηγικές τους σε αυτόν τον τομέα και το αναγνωρίζουν ως θεμελιώδες στοιχείο των σημερινών και μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η κυριαρχία της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο

Η σύγκρουση στην Ουκρανία σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση ενός πρόσφατου πολέμου μεταξύ δύο συγκριτικά προηγμένων στρατών που χρησιμοποιούν εκτενώς δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, προσαρμόζοντας και εξελίσσοντας τεχνικές.

Ωστόσο, η Ουκρανία βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσει το χάσμα με την τεχνογνωσία της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW).

Η Μόσχα χρησιμοποιεί μια πολύπλευρη προσέγγιση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, με τακτικές όπως η εμπλοκή και η «πλαστογράφηση» του GPS να βρίσκονται στο επίκεντρο του παιχνιδιού του Κρεμλίνου.

Αυτές οι στρατηγικές, σχεδιασμένες για να παραπλανούν τα εχθρικά drones ή πυραύλους, διακόπτουν σημαντικά τις επικοινωνίες ραντάρ, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας.

Ευάλωτοι οι Δυτικοί πύραυλοι στον Ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο

Τα εξελιγμένα από τη Δύση κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας της Ουκρανίας έχουν γίνει επίσης ευάλωτα λόγω της παρέμβασης των Ρώσων παρεμβολών.

Αυτή η ευπάθεια είναι ιδιαίτερα εμφανής σε συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων όπως το HIMARS, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο GPS για ακριβή στόχευση.

Αντίθετα, τα παλαιότερα μη καθοδηγούμενα όπλα, που βρίσκονται συνήθως στα αποθέματα της σοβιετικής εποχής πριν από το 2022, είναι λιγότερο επιρρεπή σε τέτοιες παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου.

Αρκετοί ειδικοί και ουκρανικές αρχές υπογραμμίζουν την πλήρη ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πολέμου από τη Ρωσία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η Ρωσική  τακτική του "ηλεκτρονικού πολέμου χαρακωμάτων"

Ο Valery Zaluzhny, Γενικός Διοικητής της Ουκρανίας, υπογράμμισε την εκτεταμένη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου  από τη Ρωσία ,αυτού που αποκαλεί «ηλεκτρονικό πόλεμο χαρακωμάτων».

Αυτό συνεπάγεται κορεσμό του τακτικού επιπέδου των στρατευμάτων της,επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει μια αξιοσημείωτη υπεροχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο, ακόμη και σε περίπτωση απώλειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Zaluzhny επεσήμανε επίσης τη μειωμένη ικανότητα των οβίδων Excalibur αμερικανικής κατασκευής λόγω της ευπάθειας τους στον ηλεκτρονικό πόλεμο του εχθρού.

Ωστόσο, ενώ αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της ρωσικής παρεμβολής σε συγκεκριμένα συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως οι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Major Charlie Dietz επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα.

Είπε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες επικεντρώνονται στην ταχεία ανασχεδιασμό και ενημέρωση αυτών των συστημάτων για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της παρεμβολής ηλεκτρονικού πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αντιμετωπίζει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Ρωσίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο, που έχει διαμορφωθεί πάνω από έναν αιώνα σοβιετικής γνώσης, με μια καινοτόμο προσέγγιση.

Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στην ανάπτυξη όπλων ηλεκτρονικού πολέμου (EW)

Η στρατηγική περιλαμβάνει την αξιοποίηση της ευελιξίας του τεχνολογικού εργατικού δυναμικού της χώρας για γρήγορη σύλληψη, δοκιμή και ανάπτυξη προϊόντων ηλεκτρονικού πολέμου στο πεδίο της μάχης.

Τον Ιούνιο του 2023, η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρωτοστάτησε σε ένα "hackathon" και κάλεσε τις εταιρείες να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μεθόδων για την παρεμπόδιση των ιρανικών drones Shahed.

Αυτά τα μεγάλης εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύουν πόλεις βαθιά μέσα στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επείγουσα δημιουργία προσαρμοστικών λύσεων ηλεκτρονικού πολέμου."

Ηλεκτρονικές παρεμβολές σημείου-φραγμού-σάρωσης

Ως γνωστόν τα είδη των παρεμβολών από όπλα ηλεκτρονικού πολέμου είναι τρία (3), παρεμβολή σημείου, φραγμού και σάρωσης, όπου κατά περίπτωση παρεμβάλλεται συγκεκριμένη συχνότητα ή ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων ή όλη η γκάμα των συχνοτήτων.

Το ποιό είδος  παρεμβολής θα χρησιμοποιηθεί  κατά περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σύμφωνα πάντα με την τακτική κατάσταση  που επικρατεί στο πεδίο της μάχης.

Λόγω του εκτενούς ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων, Ουκρανικά drones, πύραυλοι HIMARS  και έξυπνες  βόμβες JDAMS, είτε καταρρίπτονται , είτε αστοχούν, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται επαρκής υποστήριξη πυρός στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις που ενεργούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ούτε να πλήττονται αποτελεσματικά σε βάθος, άξονες και στόχοι Διοικητικής Μέριμνας του εχθρού.

Αυτό δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την μέχρι στιγμής αποτυχία της Ουκρανικής επίθεσης

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Η χώρα μας θα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με προηγμένες τεχνολογικά χώρες στον συγκεκριμένο τομέα του (EW),όπως είναι ΗΠΑ-Γαλλία- Ισραήλ, από τα προϊόντα των οποίων μπορούμε αποκτώντας κάποια από αυτά να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας ικανότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα νέα συστήματα (EW) Scorpius της Israel Aerospace Industries , που μπορούν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις στο πρόβλημα αντιμετώπισης των πολλών τουρκικών drones.

Η απόκτηση   anti-drone συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW)  και η ένταξή τους σε Στρατηγικό και σε Τακτικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσει τον άμεσο στόχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αφού γνωρίζουμε ότι το νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τα drones.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ