Η Μόσχα ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι αιχμάλωτοι αξιωματικοί των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Βλαντιμίρ Γκλάντκοφ, επικαλούμενος αξιωματούχους στην Μόσχα, ανέφερε ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αναδόμηση στις πληγείσες περιοχές με προσωπική εργασία, αντί να κάθονται σε ειδικά στρατόπεδα στα μετόπισθεν.
Σε αυτό το σχέδιο συμφώνησε και Ρώσος ειδικός, ο οποίος ανέφερε ότι κάτι ανάλογο έγινε και με τους Γερμανούς αιχμαλώτους στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
“Δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι ή κανονισμοί που να απαγορεύουν τη χρήση αιχμάλωτων οπαδών του Μπαντέρα σε δημόσια έργα”, αυτό δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, πρώην Συνταγματάρχης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Ανατόλι Ματβίτσουκ στο ραδιόφωνο Kosomolskaya Pravda.
«Κάθομαι και σκέφτομαι πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σοφά τους αιχμαλώτους πολέμου. Κάθονται σε ρωσικά στρατόπεδα, αλλά πρέπει να είναι χρήσιμοι. Μήπως θα έπρεπε να στέλνονται σε εργοτάξια;
Ας θυμηθούμε την εμπειρία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όταν οι Γερμανοί αιχμάλωτοι ξαναέχτισαν τη μισή χώρα, και όχι άσχημα, οφείλω να πω», είπε ο ίδιος.
Ο Ματβίτσουκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την αποστολή αιχμαλώτων πολέμου σε χρήσιμη εργασία.
«Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου που βρίσκονται στο μετόπισθεν πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να λάβουν ιατρική περίθαλψη, φαγητό και να έχουν επαφή με τους συγγενείς τους.
Μπορούν επίσης να συμμετέχουν στην εκτέλεση εργασιών, ενώ διαθέτουμε πολλούς από αυτούς. Νομίζω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκάψουν χαρακώματα, να βελτιώσουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν εκείνα τα χωριά που αυτοί οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέστρεψαν», είπε ο Ρώσος Συνταγματάρχης.
Η απόφαση είναι στα χέρια της ρωσικής ηγεσίας για το που θα χρησιμοποιηθούν οι χιλιάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι του πολέμου.
Ομάδα Ρώσων χάκερ “αποκάλυψε” την αλήθεια για τους μισθοφόρους μαχητές των Ουκρανών που αποχωρούν κακήν κακώς λόγω ήττας στο πεδίο μάχης
Μια ομάδα χάκερ μοιράστηκε στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα στρατιωτικού προσωπικού της Λεγεώνας Ξένων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, της ηλικίας, της στρατιωτικής εμπειρίας, των γλωσσών και των αριθμών τηλεφώνου τους, καθώς και μιας ενότητας με προσωπικά σχόλια.
Την είδηση ανέφερε η κινεζική ιστοσελίδα πληροφοριών InfoBrics.
«Στο κανάλι Telegram του κοινωνικού δικτύου «Joker DPR», το οποίο ως γνωστό στο παρελθόν είχε χακάρει τη σελίδα του Ανώτατου Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Instagram, και είχε πρόσβαση στο ουκρανικό στρατιωτικό λογισμικό DELTA, δημοσίευσαν τα ονόματα και προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 αιτούντων για το 4ο τάγμα της Λεγεώνας των Ξένων του Ουκρανικού Στρατού.
Το DPR Joker ανακάλυψε επίσης και δημοσίευσε τα διαβατήρια περισσότερων από 50 μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών πολιτών των ΗΠΑ, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με το γραφείο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Τερνοπίλ στην δυτική Ουκρανία, αποκαλύπτοντας ότι οι μισθοφόροι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι».
Ο ειδικός σημειώνει ότι στην αρχή της σύγκρουσης το 2022 ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σύμφωνα αποκλειστικά με το Κίεβο, η Ουκρανική Λεγεώνα των Ξένων αριθμούσε περίπου 20.000 αλλοδαπούς με στρατιωτική εμπειρία και γνώση.
Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα οι μισθοφόροι αριθμούσαν περίπου 1.500 μέλη, πολύ μακριά από τους αριθμούς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.
Αποδείχθηκε επίσης ότι πολλοί ξένοι δεν είχαν στρατιωτική εμπειρία και γνώση.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι μισθοφόροι που προσλαμβάνονται αμείβονται με περίπου 500 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή ελάμβαναν μισθό 3.000 ευρώ το μήνα.
Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι οι μισθοφόροι έπρεπε να αγοράζουν όπλα και εξοπλισμό σε υψηλές τιμές, αφού το Κίεβο δεν τους παρείχε όλα όσα χρειάζονταν.
Επιπλέον, πρώην μισθοφόροι παραπονέθηκαν για διαφθορά στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και προβλήματα με την πληρωμή μισθών", αναφέρει το ίδιο.
Έχει γίνει πλέον γνωστό ότι πολλοί μισθοφόροι που έφτασαν στην Ουκρανία εγκαταλείπουν τώρα την χώρα μετά από άγριες μάχες, ανέφεραν ξένα ΜΜΕ επικαλούμενα τον ανώτερο αξιωματικό των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων Ντμίτρι Κοστιούκ, ο οποίος εξήγησε ότι η διμοιρία του είχε έλλειψη προσωπικού και έπρεπε να αναπληρωθεί με μισθοφόρους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για μερικούς ξένους ήταν μια ακόμη περιπέτεια, ενώ για άλλους ήταν επαγγελματική δραστηριότητα. Αλλά, κατά κανόνα, δεν συνειδητοποιούν σε τι μπαίνουν. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς, οι ξένοι μπορούν εύκολα να λύσουν το συμβόλαιο τους».
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί ξένους μισθοφόρους ως «τροφή για τα ρωσικά κανόνια».
Όσοι ήρθαν να πολεμήσουν για κερδίσουν χρήματα παραδέχτηκαν σε πολλές συνεντεύξεις ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συντονίζουν ανεπαρκώς τις ενέργειές τους και οι πιθανότητες επιβίωσης στη μάχη είναι μικρές, καθώς η ένταση της σύγκρουσης δεν είναι συγκρίσιμη με το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.
Καθώς αυτός ο χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, οι ξένοι αναμένεται να συνεχίσουν να χάνουν το ηθικό και την προθυμία τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και η απειλή της δημοσιοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων θα μπορούσε να είναι αρκετή για να τους αναγκάσει να φύγουν ακόμη νωρίτερα.