Θορυβημένοι εμφανίζονται Αζέροι- Τούρκοι-Ιρανοί και Ρώσοι από το γεγονός ότι Γαλλία και ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά την Αρμενία, μη εγκαταλείποντάς την βορά στα σχέδια τους.
Η στροφή της Αρμενίας προς Γαλλία-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι η Γαλλία έχει εστιάσει στην ενίσχυση της αδύναμης αντιαεροπορικής προστασίας της Αρμενικής αεράμυνας, γεγονός που αποδείχθηκε κλειδί στην στρατιωτική ήττα του Γιερεβάν από το Μπακού, όπου τα τουρκικά drones ΤΒ-2 ΒΑΥΡΑΚΤΑR σε συνεργασία με τα Ισραηλινά HARPY των Αζέρων έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο.
Τα τρία Γαλλικά συστήματα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που προμηθεύτηκε η Αρμενία σε συγκερασμό με το σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς MISTRAL , είναι σε θέση να να αντιπαρατεθούν με τα drones των Αζέρων καταρρίπτοντάς τα.
Παράλληλα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Αρμενία κινείται προς ΝΑΤΟ/ΗΠΑ απομακρυνόμενη πλέον από την Ρωσία.
Η Ρωσική ενόχληση
"Οι Βρυξέλλες πλέον «χορεύουν» σε μεγάλο βαθμό στους ρυθμούς του Παρισιού, ενώ η Γαλλία έχει τα δικά της, σχεδόν ναπολεόντεια σχέδια για τον Νότιο Καύκασο", επεσήμανε σε Αζέρικο ΜΜΕ Ρώσος πολιτικός επιστήμονας σχολιάζοντας τις νέες πραγματικότητες που έχουν εμφανιστεί στον Νότιο Καύκασο αφού το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντικατάσταση της «σιδηράς» καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από τον «μαλακό» Όλαφ Σολτς είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να χάσει την προηγούμενη επιρροή της στην ΕΕ όταν οι Βρυξέλλες «χόρευαν» στους ρυθμούς του Βερολίνου.
Αποτέλεσμα είναι να μετατραπεί η Αρμενία σε νέα Γαλλική αποικία, σημείωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους μη δημόσιους στόχους του σχεδίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στο οποίο εξαπατήθηκαν πολλά ανεξάρτητα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καμία πρόθεση να τους δεχτεί στις τάξεις της, αλλά ήλπιζε να τους καταστήσει πολιτικά εξαρτημένους για τη δική της οικονομία. Και αυτή η τεχνογνωσία δεν δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές ελίτ – οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό παρόμοιες μεθόδους σε σχέση με ολόκληρο τον κόσμο.
Οι τρείς (3) στόχοι των ΗΠΑ στο Νότιο Καύκασο-Αρμενία
Πρώτος στόχος είναι να αποσπάσει τη Ρωσία από τον Νότιο Καύκασο, ο οποίος υπήρξε ιστορικά ζώνη των γεωπολιτικών συμφερόντων της.
Δεύτερον, η αυξανόμενη ισχύς του Ιράν προκαλεί ανησυχία σε πολλούς από τους αντιπάλους του τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εξωτερικό, επειδή η Τεχεράνη έχει γίνει ένας από τους πυλώνες -μαζί με τη Μόσχα και το Πεκίνο- πάνω στους οποίους εδράζεται νέα παγκόσμια η αντιπαράθεση μεταξύ της Ανατολής και της συμβατικής Δύσης.
Έτσι έγινε προσπάθεια να αντιπαρατεθούν οι δύο γειτονικές χώρες, ανεπιτυχώς.
Τρίτος στόχος είναι η εγκόλπωση του Αρμενικού λόμπυ και των Αρμενοαμερικανών ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ.
Ο Ιρανός ΥΠΑΜ καλεί τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την περιοχή
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να εγκαταλείψουν την ευάλωτη περιοχή της Δυτικής Ασίας-Νότιου Καυκάσου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια αντίδραση, «ειδικά από τον άξονα της αντίστασης», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρέζα Αστιάνι, μετέδωσε το Tasnim.
Ο Ιρανός υπουργός συμβούλεψε τις ξένες χώρες να αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους από την περιοχή και να αποφύγουν την πρόκληση εντάσεων.
Είπε ότι η Δυτική Ασία είναι μια πολύ σημαντική, στρατηγική και ευαίσθητη περιοχή καθώς διέρχονται γραμμές μεταφοράς ενέργειας από αυτήν.
Υπενθύμισε στις ΗΠΑ τα «στρατηγικά λάθη και τους λάθος υπολογισμούς» τους σχετικά με την περιοχή, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος τους ήταν «η υποστήριξη του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος στη βάναυση επίθεσή του στη Γάζα».
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα για όλες αυτές τις φρικαλεότητες», είπε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας.
Ανατροπή και στα σχέδια Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
Η εμπλοκή ΗΠΑ-Γαλλίας παρά την Αρμενία στην περιοχή, ανατρέπουν τα σχέδια Ερτνογάν-Αλίγιεφ, οι οποίοι προσέβλεπαν στην διάνοιξη του διαδρόμου του Ναχτσισεβάν-Αρμενίας, συνδυαστικά με την διάνοιξη του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ, προκειμένου με τον πρώτο η Τουρκία να ενωθεί χερσαία με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν , το οποίο μέσω του δεύτερου διαδρόμου θα συνδεόταν με το ανατολικό τμήμα της χώρας διαμέσου του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ωστόσο αν και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπήρξε θετική κατάληξη για τους Αζέρους με την προσάρτησή του στο κράτος τους, δεν ισχύει το ίδιο για τον διάδρομο Ζανκεζούρ, ερμηνεύοντας διαφορετικά το status του Μπακου και Γιερεβάν, όπως αυτό απορρέει από την συνθήκη υπογραφής κατάπαυσης του πυρός στον μεταξύ τους πόλεμο.
Τέλος ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους Αζέρους-Τούρκους αναφορικά με τον διάδρομο του Ναχτσισεβάν-Αρμενίας, αφού μιλάμε για Αρμενικό έδαφος πέραν πάσης αμφισβήτησης και για το οποίο δεν έχει διεξαχθεί καμια στρατιωτική αναμέτρηση.
Κατά συνέπεια η σφήνα ΗΠΑ-Γαλλίας στην Αρμενία αποτρέπει μια νέα στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή και εξαναγκασμό του Γιερεβάν να παραχωρήσει εδάφη του στα νότια της χώρας σε Αζέρους-Τούρκους, απαγορεύοντας έτσι το όραμα Ερντογάν-Αλίγιεφ για χερσαία διασύνδεση των χωρών τους και μέσω Κασπίας με τις "χώρες του Τουρκικού κόσμου", με συνέπεια την δημιουργία ενός συνασπισμού στα προτυπα ΕΕ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην κορυφή του.