Είναι γνωστό ότι Αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και ΝΑ Συρία έχουν δεχθεί επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις, ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του με drones και πυραύλους Ιρανικής προέλευσης, ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής.
Αμερικανικό αντιτορπλικό κατέρριψε πολλά drones των Χούθι
Σήμερα,σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ του Κατάρ, "Αμερικανικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε drones που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη", επισημαίνοντας:
Συγκεκριμένα το USS Thomas Hudner, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, κατέρριψε «πολλαπλά drones επίθεσης» που εκτοξεύτηκαν το πρωί της Πέμπτης από τις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης, ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτηση της στο X, πρώην Twitter
Χούθι:« Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητά του»
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν δηλώσει ότι αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» των συμμάχων του Ιράν και εκτόξευσαν μια σειρά από drones και πυραύλους προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Την Τετάρτη, το Ισραήλ δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν «πύραυλο κρουζ» που κατευθυνόταν προς τα νότια της χώρας, του οποίου την ευθύνη-κυριότητα ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι.
Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας των Χούθι, Γιαχία Σαρί, είπε ότι τέτοιες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη».
Οι Χούθι έχουν επίσης απειλήσει να στοχοποιήσουν τα ισραηλινά πλοία με αφορμή τον πόλεμο της χώρας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.
Την Κυριακή, οι Χούθι κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο "συνδεδεμένο" με το Ισραήλ με διεθνές πλήρωμα 25 ατόμων στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο στρατός του Ισραήλ την Κυριακή δήλωσε ότι η κατάσχεση ήταν ένα «πολύ σοβαρό περιστατικό με παγκόσμια συνέπεια» και ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι ήταν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Στοχεύονται θέσεις των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή
Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δέχθηκαν επίσης πυρά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Οι αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 66 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκαλώντας τραυματισμούς σε περισσότερους από 60 άτομα προσωπικό τους, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα πρώτα σημαντικά αντίποινα εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ένοπλων ομάδων με στόχο το Ιράκ, χτυπώντας πολλές θέσεις της πολιτοφυλακής Kataib Hezbollah, γνωστές και ως Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ, νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ μαχητές.
Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε την επίθεση ως «απαράδεκτη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν συντονιστεί εκ των προτέρων μαζί της."
"Στα σκαριά" αεροπορική επίθεση του Ισραήλ κατά των Χούθι
Οι πρόσφατες επιθέσεις από Χεζμπολάχ και Χούθι κατά του Ισραήλ, έχουν προκαλέσει την οργή του Τέλ Αβίβ, με τον Διοικητή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Tomer Bar να δηλώνει ότι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από σχέδια επιθέσεων για εχθρικά έθνη και ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης αεροπορικής επιχείρησης κατά των Χούτι στην Υεμένη.
«Ως στρατηγικός βραχίονας του Κράτους του Ισραήλ, η Ισραηλινή πολεμική Αεροπορία (IAF) είναι έτοιμη και επιχειρεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε όλες τις περιοχές, όπου είναι απαραίτητο», είπε ο Αντιπτέραρχος Τομέρ ενώπιον ενός F-15I της 133ης Μοίρας, μιας μονάδας που βασίστηκε στο Tel Nof, η οποία συμμετείχε στο χτύπημα κατά της πυρηνικής τοποθεσίας Osirak στο Ιράκ το 1981 στην Επιχείρηση «Opera».
Θα εξυπηρετούσε τον Νετανιάχου αεροπορική επίθεση κατά των Χούθι
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο κατά την διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας του Ισραήλ με την Χαμάς, ο Νετανιάχου σε μια επίδειξη ισχύος, να διατάξει αεροπορική επίθεση κατά των Χούθι, συντρίβοντάς τους και φέρνοντάς τους σε επίπεδο προηγούμενων δεκαετιών από πλευράς μαχητικής ισχύος.
Αυτό θα είχε πολλαπλούς αποδέκτες, πρωτίστως Χεζμπολάχ και Ιράν και στη συνέχεια την Διεθνή κοινότητα, δείγμα το ότι το Ισραήλ θα τιμωρήσει όσους ενεπλάκησαν στον πόλεμο του με την Χαμάς, ανεξαρτήτως απόστασης, όπως είχε κάνει άλλωστε στο παρελθόν βομβαρδίζοντας πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ, αλλά και απελευθερώνοντας Ισραηλινούς ομήρους στο Έντεμπε της Ουγκάντα.