Οι αψιμαχίες και τα εκατέρωθεν στρατιωτικά πλήγματα μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ συνεχίζονται στα πλαίσια ενός ακήρυχτου πολέμου.
Έτοιμοι Ισραήλ -Χεζμπολάχ για ολοκληρωτικό πόλεμο
Μόνο χθές μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ, πραγματοποίησαν 18 διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.
Σειρήνες ηχούν εκ νέου σε Βορρά και νότο
Η UNIFIL προετοιμάζεται
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ κρατούν ζεστές τις μηχανές τους, έτοιμοι να εμπλακούν σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη μεταξύ τους εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες συνθήκες ή ξεπεραστούν οι "κόκκινες γραμμές" τους.
Οι στόχοι
Ο απόστρατος Λιβανέζος Στρατηγός και στρατηγικός ερευνητής, Φαρχάτ, επισημαίνει σε Διεθνές ΜΜΕ, "ότι το Ισραήλ δεν μπορεί επί του παρόντος να εμπλακεί σε πόλεμο σε δύο μέτωπα στο νότο με τη Γάζα και στο βορρά με τον Λίβανο, ωστόσο, ταυτόχρονα εντόπισε την «κόκκινη γραμμή» που θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει το Τελ Αβίβ να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, αναφέροντας:
Σήμερα, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ένα φιλοϊρανικό στρατιωτικό κίνημα, έκανε σημαντικές κινήσεις, εξαπολύοντας πολλαπλές επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στη βάση Shumira, τους στρατώνες Duviv και την τοποθεσία Bayad Blida.
Αυτές οι ενέργειες ήταν ως απάντηση στο ότι το Ισραήλ στόχευε ένα σημείο της Χεζμπολάχ στο Iqlim al-Tuffah, παρόλο που ήταν σχετικά μακριά από ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες.
Σε πρόσφατη δήλωση, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε «στοχεύσει θέσεις πυροβολικού του εχθρού στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», υποδεικνύοντας χτυπήματα σε ισραηλινές βάσεις στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, ένα έδαφος που κατείχε το Ισραήλ από το 1967.
Από την πλευρά της "Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, παρά την ετοιμότητά της, συμμετείχε σε επιδρομές αντιποίνων στη Γάζα χωρίς σαφή τακτικό στόχο κατά της Χαμάς. Η χερσαία επιχείρηση ξεκίνησε με την κλήση των εφεδρικών δυνάμεων" είπε.
Οι ΗΠΑ συνιστούν στο Ισραήλ να μην ανοίξει πολεμικό μέτωπο με την Χεζμπολάχ
Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην ανοίξει βόρειο μέτωπο, προτρέποντάς το να επικεντρωθεί στη σύγκρουση με τη Χαμάς. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την υποστήριξή της, ξεκινώντας επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις από το Ras Naqoura έως τις φάρμες Shebaa, που εκτείνονται περίπου 110 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων.
Ο Φαρχάτ προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να καταπονήσει τους στρατιωτικούς του πόρους, καθιστώντας το δύσκολο να επιχειρεί σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.
Η "κόκκινη γραμμή" του Ισραήλ
Προσδιόρισε την «κόκκινη γραμμή» για το Ισραήλ, δηλώνοντας: «Οι επιθέσεις σε ζωτικούς και στρατηγικούς στόχους όπως αεροπορικές βάσεις, μεγάλες πόλεις ,εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».
Αυτό που έκανε την κατάσταση πιο κρίσιμη είναι οι επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, στην περιοχή του Κουρδιστάν και στη Συρία από φατρίες που ευθυγραμμίζονται με την «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ». Η Ανσαράλα της Υεμένης ανακοίνωσε επίσης πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, αναπτύσσοντας δύο αεροπλανοφόρα, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και χιλιάδες στρατιώτες.
Η επίδραση των επιθέσεων κατά βάσεων των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή
Η Ουάσιγκτον προέτρεψε επίσης την ιρακινή κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Η συμφωνία επιβάλλει την ευθύνη του Ιράκ να προστατεύει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος.
Ο Στρατηγός Farhat προειδοποίησε: "Οι ισχυρές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, πιθανώς με εμπλοκή του Ιράν, με αποτέλεσμα το κλείσιμο βασικών πλωτών οδών όπως τα Στενά του Ορμούζ και το Μπαμπ αλ-Μαντάμπ. Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, να αυξήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τιμές, και ακόμη και να πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο».
Παρά τον καταστροφικό απολογισμό άνω των 10.500 ζωών που χάθηκαν λόγω της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα, κυρίως παιδιά και γυναίκες, η τύχη της σύγκρουσης παραμένει αβέβαιη, αφήνοντας τον κόσμο σε αγωνία για τις προθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα ή με τον Λίβανο.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την αινιγματική στάση της Χεζμπολάχ, της οποίας οι δηλώσεις αξιωματούχων συχνά καλύπτουν τις αποφάσεις τους με ασάφεια σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης.
Οι προσδοκίες αυξάνονται για την προσεχή ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το επόμενο Σάββατο. Μέχρι τότε, το μέτωπο του νότιου Λιβάνου, παραμένει υπό έλεγχο."
Γρίφος η μελλοντική στάση της Χεζμπολάχ
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μελλοντική στάση της Χεζμπολάχ θα εξαρτηθεί από τυχόν εμπλοκή του Ιράν σε στρατιωτική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, εφόσον συνεχιστούν οι επιθέσεις τους κατά στρατιωτικών βάσεών τους στη Μ.Ανατολή.
Σε τέτοια περίπτωση αναμένουμε άμεση επέκταση του πολέμου σε σλυρραξη Χεζμπολάχ-Ισραήλ.
Ωστόσο εκτίμησή μας είναι πως αν δεν επισυμβούν τα παραπάνω, ο Νασράλα δεν θα κινηθεί από μόνος του κηρύσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Ισραήλ προκαλώντας την τύχη του, αφού ΗΠΑ έχουν "γεμίσει " την Ανατολική Μεσόγειο με αεροναυτικές δυνάμεις τους, ικανές να σβήσουν την Χεζμπολάχ, ενώ ενοείται πως η Ουάσιγκτον σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου θα βοηθήσει έμπρακτα το Ισραήλ.
Επίσης είναι γνωστό ότι η κοινή γνώμη του Λιβάνου είναι αντίθετη σε ολοκληρωτικό πόλεμο της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, αφού αυτός θα είχε ολέθριες συνέπειες για το παραπαίον οικονομικά εδώ και χρόνια κράτος της.
Τέλος σε περίπτωση προσβολής από την Χεζμπολάχ στρατηγικών στόχων του Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος θα κληθούν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν Ισραηλινούς πολίτες για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ σίγουρα θα τους ζητηθεί, λόγω ελλείψεως στρατηγικού βάθους του Ισραήλ, η "φιλοξενία" μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε ασφαλείς βάσεις τους, προκειμένου να εφορμούν κατά στόχων της Χεζμπολάχ.