Πρόσφατα οι Ρώσοι πιλότοι των μαχητικών MiG-31K ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται σε ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο που θέτουν μεταφέροντας βαλλιστικούς πυραύλους παρατείνοντας τον χρόνο που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα μέχρι και 3,5 ώρες.
Ποιο Είναι το Όμως το Πραγματικό Όριο;
Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Νοεμβρίου οι σειρήνες εναέριων επιδρομών ήχησαν σε όλη την Ουκρανία για 3,5 ώρες. Ο λόγος ήταν η απογείωση ρωσικών αεροσκαφών τύπου MiG-31K, τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν τον βαλλιστικό πύραυλο εναέριας εκτόξευσης Kh-47 Kinzhal, ένα υπερ-υπερηχητικό όπλο με τρομερές δυνατότητες. Η απειλή για τους Ουκρανούς παραμονεύει κάθε δευτερόλεπτο που τα μαχητικά αυτά βρίσκονται στον αέρα. Από την στιγμή που απογειώνονται μέχρι την στιγμή που προσγειώνονται στο έδαφος.
Αυτή η πρόσφατη παράταξη MiG-31K κράτησε πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες, μιας και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ, οι Ρώσοι πιλότοι εξασκήθηκαν σε ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με τα μαχητικά τους, κάτι που δεν έχουν ξανά παρατηρήσει οι Ουκρανοί στον πόλεμο.
Ο Ιγκνάτ δήλωσε συγκεκριμένα πως αρχικά οι Ουκρανοί παρατηρήσουν πτήσεις διάρκειας μόνο 20 λεπτών στα μαχητικά MiG-31K, μιας και οι πιλότοι εξασκούνταν αποκλειστικά σε απογειώσεις και προσγειώσεις, ενώ για τους τελευταίους έξι μήνες οι πτήσεις διαρκούσαν 1,5 ώρα, δηλαδή μέχρι τα αεροσκάφη να ξεμείνουν από καύσιμα. Τώρα, με την προσθήκη της δυνατότητας εναέριου ανεφοδιασμού, τα MiG-31K μπορούν να διπλασιάσουν τον χρόνο παρουσίας τους στον αέρα, δήλωσε ο Ιγκνάτ.
Βέβαια αξίζει να αναλύσουμε ποιο είναι το πραγματικό όριο παραμονής των μαχητικών MiG-31K στον αέρα. Ανεξάρτητα από τα καύσιμα, τα οποία μπορούν να αναπληρωθούν με την βοήθεια ιπτάμενων τάνκερ, κάθε αεροσκάφος επιδεικνύει έναν δικό του χρονικό περιορισμό παραμονής στον αέρα, το ίδιο και οι πιλότοι και το υλισμικό που βρίσκεται σε κάθε αεροσκάφος.
Αν και οι ακριβείς προδιαγραφές της έκδοσης MiG-31K είναι απόρρητες, μπορούμε να ρίξουμε μία ματιά σε αυτές της αρχικής έκδοσης MiG-31. Για το MiG-31 τα επίσημα ρωσικά έγγραφα ανέφεραν πως το αεροσκάφος μπορεί να πετά μέγιστα για 3,6 ώρες όταν είναι εξοπλισμένο με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και 7 ώρες εάν το αεροσκάφος ανεφοδιαστεί εν πτήσει.
Ωστόσο, Ουκρανοί ειδικοί εκτιμούν πως με τον βαρύ υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal στο οπλοστάσιό του, ένα MiG-31K δεν θα μπορούσε να συμπληρώσει 7 ώρες πτήσης για τους προφανείς λόγους. Εικάζουν έτσι πως μία πιο ρεαλιστική μέγιστη διάρκεια θα έφτανε τις 2 με 4 ώρες, φυσικά συμπεριλαμβανομένου του εναέριου ανεφοδιασμού των καυσίμων του.