O πόλεμος θα πρέπει να είναι πάντα το έσχατο μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών-οντοτήτων, αφού είναι γνωστό ότι επιφέρει πολλά δεινά, όπως απώλεια ζωής, τραυματισμούς στους εμπόλεμους αλλά και απώλειες στους αμάχους, συνοδευόμενες με καταστροφές περιουσιών, εκτοπισμό από τα σπίτια τους, οικονομική δυσπαγία και εξαθλίωση γενικότερα.
Μία μορφή πολέμου είναι ο αστικός πόλεμος, ο οποίος πολλαπλασιάζειμε γεωμετρική πρόοδο τα προαναφερθέντα άσχημα επακόλουθα.
"Ο πόλεμος είναι κόλαση και η αστική μάχη ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, η αντιπαραβολή της διεθνούς συμπάθειας για τις προσπάθειες να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος με την επιφυλακτικότητα να επιτραπεί στο Ισραήλ να λάβει τις ίδιες ενέργειες δείχνει εκπληκτική υποκρισία", επισημάνει ο κορυφαίος αναλυτής Δρ Μάϊκλ Ρούμπιν σε άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Ο αγώνας ΗΠΑ-Κούρδων κατά των τρομοκρατών του ISIS
Το Ισλαμικό Κράτος ήταν γνωστό για τις αγριότητές του. Υποδούλωσαν μειονότητες, βίασαν γυναίκες και βασάνισαν παιδιά και άνδρες. Πέταξαν ύποπτους ομοφυλόφιλους από ψηλά κτίρια και εκτέλεσαν νεαρούς άνδρες για παραβάσεις τόσο μικρές όπως το κάπνισμα ενός τσιγάρου ή η παρακολούθηση ενός αγώνα ποδοσφαίρου.
Ο αγώνας εναντίον τους δεν ήταν εύκολος. Το 2014, η ομάδα κατέλαβε τη Μοσούλη, μια πόλη στο μέγεθος του Σαν Ντιέγκο. Έκανε πρωτεύουσά της τη Ράκα, μια συριακή πόλη στο μέγεθος του Μαϊάμι.
Και οι δύο πόλεις λίγα χρόναι μετά είχαν απαλλαγεί από τη μάστιγα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στη Ράκα απαιτούνταν να περάσουν μίλια από τα άδεια μπόκ κατεστραμένων κτιρίων, εκεί που κάποτε ήταν πολυκατοικίες.
Σε κάθε λίγα τετράγωνα, σωροί σκουριασμένων οχημάτων στοιβάζονται.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν ισοπέδωσε τη Ράκα. Ο αμερικανικός βομβαρδισμός το έκανε. Οι Κούρδοι της Συρίας πολέμησαν μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ,καταλαμβάνοντας το ένα οικοδομικό τετράγωνο μετά το άλλο, για να απαλλάξουν την πόλη από το Ισλαμικό Κράτος.
Λόγω της θυσίας τους, η ζωή είχε αρχίσει να επιστρέφει στη Ράκα. Μια νεανική ομάδα ποδοσφαίρου δημιουργήθηκε στο στάδιο που μόλις λίγα χρόνια πριν το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε ως φυλακή και κέντρο βασανιστηρίων.
Κάποια καταστήματα στην αγορά είχαν ανοίξει, πουλούσαν φαλάφελ και φρούτα, νυφικά, παιχνίδια και σχολικά είδη.
Η Μοσούλη ήταν επίσης σε κακή κατάσταση. Και πάλι, δεν ήταν το Ισλαμικό Κράτος που κατέστρεψε την πόλη, αλλά μάλλον οι αστικές μάχες που ήταν απαραίτητες για την απελευθέρωσή της.
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί, βολές πυροβολικού και μάχες από πόρτα σε πόρτα κατέστρεψαν περισσότερα από 130.000 σπίτια, ενώ πολλά από αυτά έφεραν τα ενδεικτικά σημάδια της έκρηξης βομβιστή αυτοκτονίας.
Οι άμαχοι σε Μοσούλη και Ράκα
Στο αποκορύφωμα των μαχών της Ράκα και της Μοσούλης, άμαχοι εγκλωβισμένοι και στις δύο πόλεις υπέφεραν.
Τα τρόφιμα και το νερό ήταν σε έλλειψη. Υπήρχαν λίγα φάρμακα. Το ρεύμα ήταν κλειστό για μέρες.
Ούτε οι κάτοικοι ούτε η διεθνής κοινότητα ζήτησαν από τους Κούρδους της Συρίας, τον ιρακινό στρατό ή τους Αμερικανούς εταίρους τους να παραιτηθούν για να επιτρέψουν στους διεθνείς οργανισμούς να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η ορμή είχε σημασία.
Το να επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει προμήθειες έκτακτης ανάγκης θα σήμαινε βοήθεια του Ισλαμικού Κράτους σε βάρος των αμάχων που τρομοκρατούσε η ομάδα.
Ακόμη και μια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στο Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί, να αναδιοργανωθεί και να "δημιουργήσει "ανθρώπινες ασπίδες.
Οι κάτοικοι υπέφεραν, αλλά κατάλαβαν επίσης ότι δεν μπορούσε να υπάρξει μέση λύση στον αγώνα για την εξάλειψη μιας τρομοκρατικής ομάδας.
Όταν αντιμετωπίζετε μια κυψέλη, η χειρότερη επιλογή είναι να την χτυπήσετε με ένα ραβδί και μετά να κάνετε μια παύση για να επιτρέψετε στους σφήκες να ξεφύγουν.
Η σύγκριση ISIS -Χαμάς και η περίπτωση της Γάζας
Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ της ιδεολογίας που ομολογεί το Ισλαμικό Κράτος και αυτής της Χαμάς. Η απόρριψη των εθνικών συνόρων από το Ισλαμικό Κράτος και η ρητορική της Χαμάς που συνδέεται με ένα παλαιστινιακό εθνικό κίνημα, μπορεί να σημαίνει ελαφρώς διαφορετικούς στόχους, αλλά όχι διαφορετικές ιδεολογίες.
Και οι δύο ομάδες εξελίχθηκαν από τις πιο επιθετικές και ακραίες πτέρυγες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Όταν Αμερικανοί πολιτικοί, αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ειρήνης ή, εν προκειμένω, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζητούν κατάπαυση του πυρός, τότε, πρέπει να εξηγήσουν εάν θα είχαν τις ίδιες απαιτήσεις από εκείνους που επιδίωξαν να απελευθερώσουν το Ιράκ και τη Συρία από η φρίκη του Ισλαμικού Κράτους.
Θα έβαζαν σε κίνδυνο οι μεσαίου επιπέδου αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τα αμερικανικά στρατεύματα απαιτώντας κατάπαυση του πυρός;
Όσο για τον Γκουτέρες, έγινε γενικός γραμματέας εν μέσω της Μάχης της Μοσούλης και πριν από την τελική Μάχη της Ράκα.
Θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί απαιτεί από το Ισραήλ κάτι τέτοιο, όταν δεν το απαίτησε από αυτούς που διεξήγαγαν μια πολύ λιγότερο ακριβή και πιο καταστροφική εκστρατεία σε πόλεις μεγαλύτερες από τη Γάζα;
Η κατάπαυση του πυρός είναι σωσίβιο για την Χαμάς
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο εν λόγω διακεκριμένος αναλυτής , τάσσεται κατά της κατάπαυσης του πυρός που ζητάνε ΗΠΑ-ΓΓ του ΟΗΕ, από το Ισραήλ, κατηγορώντας τους για υποκρισία αφού κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε στις μάχες κατά του ISIS σε Μοσσούλη και Ιράκ.
Και στις δύο πόλεις στο παρελθόν όπως και στη Γάζα τώρα, ο άμαχος πληθυσμός υπέφερε τα πάνδεινα, ωστόσο κατά τον ίδιο, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσε να υπάρξει μέση λύση στον αγώνα για την εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας του ISIS και γιαυτό οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τέλους χωρίς διακοπή.
Το ίδιο πρέπει κατά τον ίδιο να γίνει και τώρα.
Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα είναι σωσίβιο σωτηρίας για τη Χαμάς, η οποία αφού διασωθεί θα ανασυνταχθεί εκ νέου και θα αναλάβει δράση λίγα χρόνια μετά, γιαυτό και το Ισραήλ αρνείται πείσμονα να σταματήσει τις επιχειρήσεις