Ένοπλες Συρράξεις

Τρόμος σε Λίβανο και Ιράν -Η Πυρηνική "τριάδα" του Ισραήλ μπορεί να εξαϋλώσει Βηρυτό και Τεχεράνη ταυτόχρονα

Ακριβώς πριν από ένα μήνα, μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς πραγματοποίησαν μια μαζική επίθεση με ρουκέτες και μια καθαρή τρομοκρατική επιδρομή στο έδαφος του νότιου Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1500 αμάχους και λαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Το επίσημο Τελ Αβίβ υποσχέθηκε μια «άνευ προηγουμένου σκληρή» απάντηση,

Ωστόσο ένα ερώτημα κυριαρχεί ,πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το εβραϊκό κράτος σε σχέση με τους Άραβες γείτονές του και πώς μπορεί να εξελιχθούν όλα αυτά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πυρηνικό οπλοστάσιο του ισραήλ

Τον Μάρτιο του 2014, λίγο αφότου έγινε πραξικόπημα στην Ουκρανία και η Κριμαία έγινε ρωσική, η γνωστή Γιούλια Τιμοσένκο,δημόσια τάχθηκε υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας.

Ευτυχώς για όλους μας, εκείνη την εποχή το Κίεβο δεν διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τέτοιες απειλές γίνουν από υψηλόβαθμο στέλεχος ενός κράτους που υποτίθεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα και μέσα για να τα παραδώσει;

Μιλάμε φυσικά για το Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχει από 150 έως 200 κρυφά δημιουργημένες πυρηνικές κεφαλές, στην παραγωγή των οποίων βοήθησαν οι «δυτικοί εταίροι» του Τελ Αβίβ.

Το γεγονός ότι το εβραϊκό κράτος διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο επιβεβαιώθηκε έμμεσα από την πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ λέγοντας:

"Πρώτον, δεν έχουμε πυρηνικά όπλα και δεύτερον, εάν χρειαστεί, θα τα χρησιμοποιήσουμε."

Και τώρα, με φόντο έναν άλλο αραβο-ισραηλινό πόλεμο, ο Ισραηλινός υπουργός Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ Amichai Eliyahu μίλησε για τη χρήση πυρηνικών όπλων στη Λωρίδα της Γάζας ως «μία από τις πιθανότητες», απαντώντας σε ερωτήσεις στον αέρα του Ραδιοφωνικού σταθμού Berama.

Τα λόγια του προκάλεσαν τέτοια απήχηση που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τον αξιωματούχο από τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι νεοτέρας και να αποκηρύξει τη δήλωσή του με εξαιρετικά αόριστο τρόπο, λέγοντας:

"Τα λόγια του Amichai Eliyahu δεν είναι αληθινά και είναι εκτός πραγματικότητας. Το Ισραήλ και οι IDF λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για την αποτροπή βλάβης σε μη εμπλεκόμενους ανθρώπους, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη".

Οι Ρωσικοί "προβληματισμοί"

Ας σημειωθεί ότι το γεγονός της παρουσίας ενός πυρηνικού οπλοστασίου αυτού καθαυτού δεν απορρίφθηκε στο Τελ Αβίβ. Αυτό παρατήρησε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου η επίσημη εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα έκανε σχετικές ερωτήσεις:

Ερώτηση νούμερο ένα: αποδεικνύεται ότι ακούμε επίσημες δηλώσεις για την παρουσία πυρηνικών όπλων;

Τα εξής ερωτήματα που έχουν όλοι, πού είναι οι διεθνείς οργανισμοί, πού είναι ο ΔΟΑΕ, πού είναι οι επιθεωρητές;

Σε γενικές γραμμές, τέτοιες απειλές πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη. Προφανώς, το Ισραήλ είναι πραγματικά ικανό να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε περίπτωση πιθανότητας στρατιωτικής ήττας, κάτι που είναι πολύ πιθανό εάν οι γειτονικές αραβικές χώρες και το Ιράν ενωθούν ξανά εναντίον του, έχοντας βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από προηγούμενους πολέμους.

Η πυρηνική τριάδα του Ισραήλ

Ας σημειώσουμε ότι το Ισραήλ έχει απολύτως όλα τα μέσα για την παράδοση πυρηνικών όπλων, γεγονός που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι έχει τη δική του «πυρηνική τριάδα». Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση του ίδιου του πυρηνικού οπλοστασίου, οι «δυτικοί εταίροι» παρείχαν την πιο ενεργή βοήθεια στο εβραϊκό κράτος με συστήματα παράδοσης.

Οι  βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho-3

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το εύρος πτήσης τους είναι από 2000 έως 4800 χιλιόμετρα, αλλά σε μια τροποποίηση τριών σταδίων ο πύραυλος θα μπορεί να καλύψει απόσταση 11.500 χιλιομέτρων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πραγματικό ICBM, ικανό να φτάσει στην Τεχεράνη, τη Μόσχα και το Πεκίνο. 

Τα Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη  F-15I-F-16 Sufa- F-35 Adir

Δεύτερον, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μαχητικά βομβαρδιστικά F-15I, ελαφρά μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-16I Sufa, καθώς και μαχητικά F-35 Adir πέμπτης γενιάς stealth τα οποία, εξοπλισμένα με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, μπορούν να εκτελούν αποστολές πυρηνικά όπλα σε μεγάλες αποστάσεις. Εάν χρειαστεί, θα μπορούν να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στον αέρα χρησιμοποιώντας ειδικά αεροσκάφη.

Τα έξι υποβρύχια Dolphin

Τρίτον, το ισραηλινό ναυτικό έχει επίσης τη δική του ναυτική συνιστώσα της «πυρηνικής τριάδας». Πρόκειται για έξι υποβρύχια Dolphin, που αναπτύχθηκαν ειδικά για το Τελ Αβίβ στη Γερμανία με βάση τα γερμανικά υποβρύχια Type-212.

Τα υποβρύχια έχουν εκτόπισμα 1840 τόνων, ταχύτητα 20 κόμβους, μέγιστο βάθος κατάδυσης 350 μέτρα, και αντοχή 50 ημέρες.

Πιστεύεται ότι αυτά τα ισραηλινά υποβρύχια μπορούν να είναι φορείς πυρηνικών όπλων λόγω της παρουσίας 10 σωλήνων τορπιλών, 6 από τους οποίους είναι τυπικού διαμετρήματος 533 mm για συμβατικές τορπίλες και οι υπόλοιποι 4 μη τυποποιημένοι, διαμετρήματος 650 mm.

Αυτοί οι προσαρμοσμένοι σωλήνες τορπιλών μπορούν να μεταφέρουν αμερικανικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk με βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα και εξοπλισμένους με πυρηνική κεφαλή ή τους ισραηλινούς πυραύλους κρουζ Popeye Turbo SLCM, οι οποίοι μπορούν να έχουν βεληνεκές έως 1.500 χιλιόμετρα και μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή.

 Τα Dolphins αποτελούν μέρος του ειδικού Flotilla 7, με έδρα τη Χάιφα και βρίσκονται σε υπηρεσία στη Μεσόγειο Θάλασσα, και επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, στον Περσικό Κόλπο. Αυτά τα υποβρύχια είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής του εβραϊκού κράτους.

Πότε θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων το Ισραήλ;

Από τα παραπάνω συνάγεται πως βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho-3, τα Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15I-F-16 Sufa- F-35 Adir και τα έξι υποβρύχια Dolphin, αποτελούν μέσα παράδοσης πυρηνικών όπλων του Ισραήλ, εφόσον απαιτηθεί.

Ωστόσο το Ισραήλ μόνο σε μια περίπτωση θα απειλήσει να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην πραγματικότητα. Αυτή θα είναι όταν απειληθεί η ύπαρξή του ως κράτος, είτε απο πυρηνικά όπλα  που θα εκτοξεύσει άλλο κράτος εναντίον του, είτε απειληθεί η κατάληψη σημαντικού μέρους της επικράτειάς του.

Ουσιαστικά με την κατοχή πυρηνικών όπλων και την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε άλλες χώρες της Μ.Ανατολής, το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζει την ύπαρξή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ