Ένοπλες Συρράξεις

Με ύπουλο σχέδιο "παροχής εγγυήσεων" για τους Παλαιστίνιους η Τουρκία πάει να "βάλει πόδι" στη Γάζα-Μεγαλοπρεπές stop από το Ισραήλ

Ο πόλεμος της τρομοκρατικής Χαμάς με το κράτος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία στην Διεθνή κοινότητα, με τον κίνδυνο επέκτασής του να είναι ορατός.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, που βλέπουν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται από τις Αραβικές χώρες, αλλά και η Τουρκία που πάντα καιροφυλακτεί, προκειμένου να αποκομίσει τα περισσότερο δυνατά οφέλη για την ίδια.

Η Τουρκία προωθεί σχέδιο που την καθιστά χώρα εγγυητή για την ασφάλεια των Παλαιστινίων

Έτσι φορώντας τον μανδύα τάχα  του ειρηνιστή και ενός ηγέτη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο για την προστασία των αμάχων-εντελώς αντίθετα σε σχέση με όσα έκανε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 και εσχάτως με τους Κούρδους πολίτες τους οποίους πετάει από ελικόπετρά της η Στρατοχωροφυλακή- φέρνει ως λύση στο Παλαιστινιακό το μοντέλο της "παροχής εγγυήσεων".

"Το Ισραήλ είναι απίθανο να υποστηρίξει την πρόταση εγγυήσεων λέει  Παλαιστίνιος απεσταλμένος", είναι ο τίτλος  άρθρου τουρκικού ΜΜΕ,  σχετικού με το θέμα, το οποίο επισημαίνει:

"Το Ισραήλ είναι απίθανο να υποστηρίξει την πρόταση εγγυήσεων της Τουρκίας, είπε ο Φαέντ Μουσταφά, πρέσβης της Παλαιστίνης στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το Τελ Αβίβ απέρριψε όλες τις προτάσεις για μόνιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Το σχέδιο εγγυήσεων της Tουρκίας  αποσκοπεί να λύσει αυτό το ζήτημα που δεν μπορούσε να λυθεί για χρόνια. Επί 30 χρόνια, το Ισραήλ δεν τηρεί καμία συμφωνία», είπε ο Μουσταφά στην Daily Sabah σε αποκλειστική συνέντευξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποτυχία του κουαρτέτου(ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ-ΟΗΕ) στο Παλαιστινιακό

Επανέλαβε ότι το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, που αποτελείται από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημιουργήθηκε το 2002 επίσης απέτυχε στην πρωτοβουλία τους. «Αυτοί οι τέσσερις έπρεπε να εγγυηθούν την ασφάλεια, ωστόσο λόγω των διαφορών μεταξύ τους, δεν επιτεύχθηκε λύση».

«Υποστηρίζουμε την πρόταση εγγυήσεων της Τουρκίας και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στις πολιτικές. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν επιθυμεί πολιτική λύση στην κρίση. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το έργο είναι ότι οι εγγυητές θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις στη θέση των δύο χωρών. Είναι μια νέα ιδέα που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί. Η Τουρκία θα αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του έργου στο κοινό», είπε ο Μουσταφά, προσθέτοντας ότι οι εγγυητές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εργαστούν για μια μόνιμη λύση.

«Δεν είναι πολύ αργά για να βρούμε μια απάντηση στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ προσπαθούσε πάντα να το λύσει μέσω πολέμου και βίας, ωστόσο αυτό δεν έφερε σταθερότητα ούτε ειρήνη», υπογράμμισε ο πρέσβης. «Η λύση είναι απλή, η κατοχή πρέπει να τελειώσει, η Παλαιστίνη πρέπει να πάρει τα δικαιώματά της, να ιδρύσει το κράτος της σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και να ζήσει δίπλα-δίπλα με άλλα κράτη ειρηνικά. Αυτό θα λύσει όλα τα προβλήματα της περιοχής».

Ευχαριστίες από Παλαιστίνιο πρέσβη στην Τουρκία για τη στάση της

Ο Μουσταφά ανέφερε επίσης ότι η παλαιστινιακή πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Τουρκία και συζητά όλες τις εξελίξεις. «Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, το τουρκικό κοινό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις προσπάθειές τους καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια».

Επαναλαμβάνοντας ότι μια λύση πρέπει να βασίζεται στην πολιτική και το διεθνές δίκαιο, όχι στο στρατιωτικό, ο Μουσταφά είπε ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται επίσης σε επαφή με πολλές άλλες χώρες από την άποψη αυτή, καθώς και με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

«Θα γίνει μια συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στις 11 Νοεμβρίου ως ένα βήμα προς την επίτευξη ειρήνης. Από την άλλη πλευρά, η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα», είπε.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε ανηλεώς τη Γάζα ως αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία του, κατά την οποία η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εισέβαλε πέρα από τα σύνορα και σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει 8.796 ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση εντός της Λωρίδας της Γάζας, με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της, όλα σε έλλειψη.

«Καταδικάζουμε ότι οι λαοί μας εκτοπίζονται βίαια. Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει τη Γάζα», συνέχισε ο Μουσταφά.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο μήνα, ο Μουσταφά είπε: «Δεν έχουμε καμία επαφή με το Ισραήλ. Το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει μιλήσει μόνο τη γλώσσα του πολέμου και έχει κλείσει όλες τις γραμμές επικοινωνίας. Δεν υπάρχει τίποτα για να μιλήσουμε μπροστά σε αυτές τις ανελέητες επιθέσεις και τη γενοκτονία».

Λέγοντας ότι πολλές χώρες προσπάθησαν να μιλήσουν με το Ισραήλ και να καταλήξουν σε συμφωνία, ο Μουσταφά, ανέφερε ότι το Ισραήλ τις αγνόησε όλες καθώς έλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης.

Τα μεταπολεμικά σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας

«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν σχέδια για τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Είμαστε ενάντια σε όλα αυτά τα σχέδια. Η Γάζα είναι μέρος του έθνους μας. Αποδοκιμάζουμε το Ισραήλ να στοχοποιεί τη Χαμάς. Επιπλέον, η Χαμάς δεν είναι ο μόνος στόχος, ολόκληρος ο λαός της Γάζας είναι ο στόχος. Μπορούμε να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα είτε μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ είτε της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει ακόμη ποιον θα προτιμούσε να αναλάβει τα ηνία στη Γάζα, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για να καταλήξουν σε ένα σχέδιο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους για το μέλλον της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνει την παλαιστινιακή ανεξαρτησία.

Μεταξύ αυτών είναι οι εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας «ζώνης ουδέτερης ζώνης» στη βόρεια Γάζα με σκοπό να κρατήσει τους Παλαιστίνιους μακριά από τα ισραηλινά σύνορα.

Αυτό το σενάριο δεν θα έκανε παρά  λίγα για να αντιμετωπίσει το μακροπρόθεσμο καθεστώς της περιοχής.

Η προτιμώμενη επιλογή του Ισραήλ είναι η μαζική απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα στη γειτονική Αίγυπτο."

Που το πάει ο Ερντογάν;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί με το ύπουλο σχέδιο της παροχης εγγυήσεων να προβάλλει τη χώρα του στις μουσουλμανικές χώρες ως προστάτιδα των Παλαιστινίων.

Ωστόσο πίσω από αυτό κρύβεται ότι με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης θα δύναται ερμηνεύοντας κατά το συμφέρον της εξελίξεις στο Παλαιστινιακό να πατήσει πόδι στρατιωτικά στην περιοχή , όπως έκανε στην Κύπρο το 1974.

Αυτό το αντιλαμβάνονται οι φίλοι και σύμμαχοι Ισραηλινοί γιαυτό και βάζουν ένα μεγαλόπρεπο stop στα ύπουλα σχέδια του Ερντογάν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...