Πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται και προχωρούν γρήγορα, σημειώνουν πηγές του Al Jazeera.
Ο Ιμπραήμ Φραϊχάτ από το Ινστιτούτο της Ντόχας εκτιμά ότι, ως εκ τούτου, οι όροι της συμφωνίας θα κρίνουν και το αν θα αλλάξει σε ικανό βαθμό η εικόνα στα πολυαίμακτα πεδία μάχης.
«Θα είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση πυρός, ή θα σημάνει το τέλος του πολέμου;» είπε ο Φραιχάτ στο Al Jazeera.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε πολύ έντονη απόρριψη από πλευράς Ισραήλ σε κάθε είδους κατάπαυση πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες ζήτησε μεν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά σχεδόν ντράπηκε να το πει. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση στο Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων απορρέει από τον βαθμό ετοιμότητας του Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση ομήρων, από την αμερικανική ανησυχία για τις συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την επείγουσα ανάγκη της Παλαιστίνης για κατάπαυση του πυρός.
Τις τελευταίες μέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη άρχισε επίσης να πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση πυρός απαιτεί σοβαρές εγγυήσεις. Εκεί βρίσκεται ο μεσολαβητικός ρόλος του Κατάρ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς θα εκπληρώνουν τις όποιες υποχρεώσεις τους, αναφέρει το Al Jazeera.
Η Χαμάς αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε κτίριο στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.
Τουλάχιστον 7.326 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς το Ισραήλ υπόσχεται να συνεχίσει τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
«Πολλοί άλλοι θα πεθάνουν» από την πολιορκία της Γάζας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ την 21η ημέρα του πολέμου
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν» στη Γάζα από καταστροφικές ελλείψεις μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες βομβαρδισμών από το Ισραήλ ως απάντηση στη Χαμάς που διοργάνωσε την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της.
Κηρύσσει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν καθώς μαίνεται η θανατηφόρα σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
«Οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, δεν πεθαίνουν μόνο από βόμβες και χτυπήματα, σύντομα θα πεθάνουν πολλοί άλλοι από τις συνέπειες της (της) πολιορκίας», λέει ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
Το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες τροφίμων, νερού και ρεύματος στη Γάζα, εμποδίζοντας κυρίως όλες τις παραδόσεις καυσίμων λέγοντας ότι θα το εκμεταλλευόταν η Χαμάς για την κατασκευή όπλων και εκρηκτικών.
«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα φάρμακα τελειώνουν, τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, οι δρόμοι της Γάζας έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα», λέει ο Lazzarini.
Το Ισραήλ έχει ανανεώσει τις προμήθειες νερού στη νότια Γάζα, αλλά λέει ότι δεν θα εξετάσει άλλα θέματα, εφόσον η Χαμάς κρατά πάνω από 220 ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη σφαγή των ισραηλινών κοινοτήτων στις 7 Οκτωβρίου.