Ένοπλες Συρράξεις

Η Χαμάς μπορεί να αντέξει την ισραηλινή χερσαία επίθεση;- Το τρίπτυχο της νίκης στο σύγχρονο πόλεμο

Στην στρατιωτική τακτική σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων παίζει η σχετική μαχητική των εμπολέμων, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να  αποτελεί πανάκεια, αφού ιστορικά χώρες όπως η Ελλάδα προέταξαν αποτελεσματική άμυνα και νίκησαν χώρες με  πολύ υπέρτερη μαχητική ισχύ, όπως η Ιταλία, στο Αλβανικό μέτωπο το 1940.

Όταν αναζητούμε τη σχετική ισχύ των αμυντικών δυνάμεων των χωρών σε όλο τον κόσμο, δίνεται προτεραιότητα στους αριθμούς, είτε πρόκειται για πεζούς, τανκς, όπλα, αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, και άλλο τέτοιο πολεμικό εξοπλισμό. 

Ωστόσο στις πολεμικές συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη , στρατιωτικές υπερδυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Ρωσία, αγωνίζονται να δαμάσουν τη Χαμάς και την Ουκρανία αντίστοιχα,  δείχνοντας ότι  αν και μικρότερες  δυνάμεις, αντιστέκονται, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

"H ποιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας, η πολεμική τους προετοιμασία και η διορατικότητα σε στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά επίπεδα  αυτής  δεν λαμβάνονται πάντα υπόψη στη σχετική εξέλιξη της στρατιωτικής ισχύος, με αποτέλεσμα λανθασμένες εκτιμήσεις αναφορικά με  την έκβαση του πολέμου.

Αυτό έγινε πιο εμφανές κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου η Ρωσία ξεκίνησε ειδικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ουκρανία δεν έπεσε πολύ γρήγορα

Δεδομένου ότι το μέγεθος του ρωσικού στρατού ήταν περισσότερο από τετραπλάσιο σε ισχύ όσον αφορά μόνο τους στρατιώτες, και η  υπεροχή στο σύνολο των αεροσκαφών ήταν σχεδόν 14 φορές μεγαλύτερη, τα πράγματα φαινόταν εύκολα.

Η Ρωσία ήταν  υπερδύναμη εξάγοντας αμυντικό εξοπλισμό σε σχεδόν 70 χώρες στον κόσμο, γεγονός  ενδεικτικό της ύπαρξης μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης για όλα τα πρότυπα.

Οι γεωπολιτικοί παρατηρητές προέβλεψαν ότι η Ουκρανία θα πέσει σε λίγες μόνο ημέρες, χωρίς να δίνουν  στην Ουκρανία την ικανότητα να πολεμήσει ακόμη και για λίγες εβδομάδες.

Η τεράστια  φάλαγγα  των ρωσικών τανκς που προοριζόταν να κατευθυνθεί προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έδειχνε ότι η Ουκρανία θα κατέρρεε σε «μηδέν χρόνο».

Ωστόσο  τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Η σύγκρουση που ξεκίνησε από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η Ουκρανία οδεύει προς τα εμπρός για να ανακτήσει τουλάχιστον μερικές από τις απώλειές της παρά την αριθμητική υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων, υποδεικνύοντας έτσι τη εξάλλειψη  του αήττητου πιο σημαντικών και πιο ισχυρών συμβατικών δυνάμεων.

Οι απώλειες που υπέστησαν τα ρωσικά τανκς ξεκίνησαν μια συζήτηση για την «χρηστικότητα των αρμάτων μάχης» στις σύγχρονες μάχες.

Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή τη συζήτηση απέδωσε την αποτυχία των ρωσικών τανκς κυρίως στην εσφαλμένη εμπλοκή  τους από Ρώσους Στρατηγούς. Ο ρόλος της ηγεσίας, λοιπόν, έγινε αποδεκτός για άλλη μια φορά.

Το παραπάνω συμπέρασμα δεν αφορά μόνο την περίπτωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά γίνεται όλο και πιο εμφανές στις σημερινές μάχες.

Πόλεμοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η αριθμητική υπεροχή των συμβατικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν επίσης δεν αποδείχθηκε ευνοϊκή καθώς έχασε τον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία,  από το 1988 έως το 1994.

Αυτός ο αγώνας έγινε όταν το μέγεθος των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν ήταν σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό του Αρμενικού Στρατού.

Εκτός αυτού, το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που διεξήχθη το 2020 λόγω της μικρότερης αποτελεσματικότητας της αρμενικής στρατιωτικής ηγεσίας, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν ολόκληρος ο αρμενικός πληθυσμός να εγκαταλείψει την πατρίδα του, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Χαμάς μπορεί να αντέξει την ισραηλινή χερσαία επίθεση;

Αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε και την τρέχουσα συνεχιζόμενη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ. Αυτή η σύγκρουση είναι άνιση. Από τη μια πλευρά είναι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), μια ισχυρή και καλά εξοπλισμένη δύναμη ανώτερη σε απόλυτους αριθμούς, ενώ από την άλλη η Χαμάς.

Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο εξέπληξε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου εξαπολύοντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο Ισραήλ και σκοτώνοντας πολλούς Ισραηλινούς αμάχους, αλλά χρησιμοποίησε και τις τρεις διαστάσεις (γη, αέρας και νερό), για την αποστολή της.

Επίσης, η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις με πολλούς πυραύλους, προκαλώντας κορεσμό στην ικανότητα του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome, το οποίο δεν μπορούσε να εξουδετερώσει  πλήρως την επερχόμενη απειλή.

Η Χαμάς παραβίασε επίσηςτον ισραηλινό φράχτη στα σύνορα εξοπλισμένο με σύστημα επιτήρησης και απόκρισης υψηλής τεχνολογίας, το οποίο επιβεβαίωσε εκ νέου την υπεροχή του ανθρώπινου μυαλού στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ ανέλαβε την απάντησή του, όπου πολλές αεροπορικές επιδρομές έχουν εξαπολυθεί στη Γάζα, προκαλώντας μαζικές καταστροφές στον άμαχο πληθυσμό και στοχεύοντας μέρος της κρίσιμης ηγεσίας της Χαμάς.

Αν και μια τόσο ανώτερη αεροπορία εκτόξευσε πολλές αποστολές με καταστροφικά ωφέλιμα φορτία, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη Χαμάς όπως αναμενόταν από τον κόσμο, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ ακόμη και τώρα.

Το Ισραήλ έχει επίσης κινητοποιήσει και έχει τοποθετήσει τις χερσαίες δυνάμεις του κοντά στα σύνορα για την έναρξη της χερσαίας επίθεσής του. Ωστόσο, παρά τις πολλαπλές δηλώσεις, η χερσαία επίθεση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Καθώς και όταν ξεκινήσει, η αριθμητική του υπεροχή θα τεθεί υπό πραγματική δοκιμασία ενώ πολεμά σε κατοικημένες περιοχές εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που θα είχαν τοποθετηθεί τακτικά σε πλεονεκτικές θέσεις και θα αξιοποιήσουν ακόμη και τα δίκτυα των σηράγγων που έχουν προετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.

Αν το Ισραήλ δεν συνεχίσει να επενδύει σε ποιοτική στρατιωτική ηγεσία, κάτι που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας τακτικά κάποια μάχη ή την άλλη, η αριθμητική του υπεροχή από μόνη της δεν θα το οδηγήσει στη νίκη, εκτός εάν συνδυαστεί με καινοτόμα σχέδια.

Οι απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου

Ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί ποιοτική υπεροχή στον αμυντικό εξοπλισμό, επαγγελματική στρατιωτική ηγεσία ,άριστη εκπαίδευση, όλα μαζί  ταυτόχρονα προκειμένου να οδηγήσουν σε αποφασιστικές νίκες.

Εκτίμησή μας είναι ότι το Ισραήλ διαθέτει και τα τρία παραπάνω στοιχεία-χαρακτηριστικά  προκειμένου να νικήσει στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισραηλινής χερσαίας εισβολής είναι ότι αυτή θα διεξαχθεί σε πυκνό αστικό ιστό με υπόγεια τούνελ να εκτείνονται κάτω από αυτόν σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι 500χλμ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια επιχειρήση θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και θα έχει βαρύ κόστος σε αίμα τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Χαμάς.

Η σύγχρονη τεχνολογία και τα σμήνη mikro-drones αυτοκτονίας της  Elbit μπορεί να δώσουν λύσεις για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εκπαίδευση σε υπόγεια τούνελ και σε πυκνό αστικό ιστό.

Το LANIUS έχει δυνατότητες επιτήρησης και «επίθεσης», μια άλλη πρόσθετη λειτουργία που χρειάζονται τα σύγχρονα drones.

Ο συνδυασμός των διαφόρων λειτουργιών σε ένα ελαφρύ drone, όπως το Lanius, φαίνεται να αλλάζει το παιχνίδι από την άποψη ότι δίνει στους στρατιώτες τα εργαλεία που χρειάζονται σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.

Αυτό σημαίνει ότι ο στρατιώτης δεν χρειάζεται απαραίτητα να ρισκάρει τη ζωή του και ότι συμβάλλει στη μείωση των παράπλευρων ζημιών, που σημαίνει ότι οι στρατιώτες δεν δεσμεύονται στις μάχες σε πόλεις όπου οι πολίτες μπορεί να καταλήξουν στη γραμμή των πυρών.

 Όταν οι στρατιώτες "βαλτώνουν" σε ανταλλαγή πυρών με τον εχθρό το Lanius στέλνεται για να βοηθήσει. 

Tα drones βουίζουν τριγύρω, σαν ένα σμήνος μελισσών, και εντοπίζουν εχθρικούς στόχους και βοηθούν τους στρατιώτες που έχουν "βαλτώσει" να νικήσουν τον εχθρό.

Αναμένουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει χρήση του mini drone αυτοκτονίας Lanius στις χερσαίες επιχιρήσεις που θα πραγματοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, ξετρυπώνοντας και καταστρέφοντας τους τρομοκράτες της Χαμάς που θα καιροφυλακτούν σε υπόγειες στοές-σήραγγες-καταφύγια. 

Αιχμή του δόρατος θα είναι η Ισραηλινή Ταξιαρχία Γκολάνι, λίαν εκπαιδευμένη σε αγώνα εντός κατοικημένου τόπου, φέροντας ειδικό εξοπλισμό για εντπισμό υπογείων οχυρωματικών έργων και πολύπειρη, αφού έχει μετάσχει σε προηγούμενες ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ