Η χθεσινή επίθεση σε συνωστισμένο νοσοκομείο της Γάζας προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, με κάποιους στρατιωτικούς παρατηρητές να σημειώνουν πως μία μη κατευθυνόμενη βόμβα τύπου M117 προκάλεσε την καταστροφή.
Αυτή βόμβα χρονολογείται από την δεκαετία του '1950, ενώ λέγεται πως έχει χρησιμοποιηθεί στον Πόλεμο της Κορέας. Άλλοι στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίασαν πως μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει αρκετές μη κατευθυνόμενες βαριές βόμβες τύπου MK-84 για να πλήξει την Γάζα. Αυτά τα όπλα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Αν και είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ο ακριβής τύπος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούν τις τελευταίες μέρες τα ισραηλινά αεροσκάφη, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούν συνδυασμούς μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών για να βομβαρδίζουν την Λωρίδα της Γάζας. Οι βόμβες φαίνεται πως έχουν τοποθετηθεί στα ισραηλινά μαχητικά F-16C και ρίχνονται σε συνωστισμένα σημεία της περιοχής, προκαλώντας μαζικές απώλειες.
Στα πακέτα βοηθείας που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο περιέχονταν βόμβες μικρής διαμέτρου και κιτ μετατροπής JDAM, τα οποία μετατρέπου μία «χαζή» βόμβα (μη κατευθυνόμενη) σε «έξυπνη» βόμβα (δηλαδή κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας).
Η χρήση μη κατευθυνόμενων όπλων έχει αποτελέσει αφορμή για πολλές κατηγορίες κατά του ισραηλινού στρατού, οι οποίες αναφέρουν πως η Ιερουσαλήμ προσπαθεί εσκεμμένα να αφανίσει όλους του Παλαιστίνιους από την Λωρίδα της Γάζας. Φυσικά είναι προφανές πως ένα μη κατευθυνόμενο όπλο μπορεί να προκαλέσει περισσότερες παράπλευρες απώλειες από ότι ένα όπλο ακριβείας.
Οι νέες κατηγορίες έρχονται λίγο αφότου ο κόσμος κατέκρινε το Ισραήλ για την χρήση απαγορευμένου φωσφόρου πάνω από πολυπληθείς οικισμούς της Γάζας.
Μιμούνται την Ρωσία;
Στρατιωτικοί αναλυτές από όλον τον κόσμο δεν μπορούν παρά να παρατηρήσουν κάποιες ομοιότητες στις τακτικές που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί στην Γάζα με αυτές που χρησιμοποιούν εδώ και ενάμιση χρόνο οι Ρώσοι στην Ουκρανία.
Φυσικά, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συγκρίνουμε το επίπεδο των καταστροφών, αφού τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά στην Παλαιστίνη σε μία εβδομάδα βομβαρδισμών από ότι σε όλη την Ουκρανία μετά από ενάμιση χρόνο συνεχούς πολέμου.
Οι ομοιότητες κρύβονται αλλού, συγκεκριμένα στις κατηγορίες όπλων που επιλέγουν οι δύο επιθετικοί στρατοί να χρησιμοποιήσουν. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ισραηλινοί αυτές τις ημέρες φαίνεται πως ρίχνουν είτε μη κατευθυνόμενες βόμβες στον εχθρό τους είτε μη κατευθυνόμενες βόμβες εξοπλισμένες με κιτ που τις μετατρέπουν σε όπλα ακριβείας.
Φαίνεται πως οι Ισραηλινοί ακολουθούν το ρωσικό παράδειγμα, το οποίο στόχο έχει να κρατήσει η Ρωσία στο απόθεμά της τους υπερσύγχρονους κατευθυνόμενους πυραύλους της έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσει έλλειψη σε έναν πιθανώς μεγαλύτερο πόλεμο του μέλλοντος.
Κάτι αντίστοιχο αναλογίζονται και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι εκτιμάται πως κρατούν τα καταστροφικότερά τους όπλα για έναν πόλεμο με ισχυρότερο εχθρό, όπως την Χεζμπολάχ ή ακόμη και το Ιράν.