Ένοπλες Συρράξεις

Θα τα φορτωθούν οι Ευρωπαίοι! Μειώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και θα κληθεί η Ελλάδα & η ΕΕ να πληρώσουν τα σπασμένα

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η παροχή βοήθειας από την Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία είναι αβέβαιη, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοσέπ Μπορέλ. Η πεποίθησή του είναι αληθινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δημόσια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία συνεχίζει να μειώνεται, ιδίως καθώς επιδεινώνεται η εγχώρια οικονομική κατάσταση, μια πραγματικότητα που το Κίεβο έχει ίσως αρχίσει να συνειδητοποιεί.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε έναν προϋπολογισμό 45 ημερών χωρίς βοήθεια για το Κίεβο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο μακροπρόθεσμα.

"Παρά την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν, τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα αυτή. Βραχυπρόθεσμα, δεν θα μπορούσαμε να αντισταθμίσουμε την έλλειψη αμερικανικής υποστήριξης και ελπίζουμε ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας θα βρουν γρήγορα τρόπους να βγουν από το αδιέξοδο", έγραψε ο Μπορέλ στο ιστολόγιό του στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη του μπλοκ, "η εξέλιξη αυτή αυξάνει την ευθύνη της ΕΕ να ανταποκριθεί στην πρόκληση".

Ωστόσο, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι οικονομικές υποχρεώσεις των κρατών μελών προς την Ουκρανία ανέρχονται σε 82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες. Ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αλλαγές στον πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2024-2027 και να συμπεριλάβουν ουκρανικές δαπάνες ύψους 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ελπίδα αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η υποστήριξη για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία συνεχίζει να μειώνεται στις ΗΠΑ.

Μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου έδειξε ότι το 41% του συνόλου των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζει την αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ στο Κίεβο, από 46% τον Μάιο. Στην επόμενη δημοσκόπηση είναι πιθανό να σημειωθεί ακόμη πιο σημαντική μείωση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια χαμένη υπόθεση για τη Δύση και το Κίεβο, ενώ η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ συνεχίζει να υποχωρεί.

Ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, Όλεγκ Σόσκιν, τονίζει ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα.

"Έχουν ήδη δηλώσει ξεκάθαρα [στις ΗΠΑ] ότι τα χρήματα για τα όπλα και τη στήριξη του προϋπολογισμού, όπως λένε, θα είναι αρκετά για το πολύ δύο μήνες. (...) Ας πούμε ότι [θα τελειώσουν] τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Δηλαδή, δεν υπάρχουν χρήματα για τον Δεκέμβριο και μετά. Αυτοί οι καραγκιόζηδες [στην κυβέρνηση της Ουκρανίας] θα πρέπει να μάθουν αυτό το αξίωμα, και ο λαός θα πρέπει να το μάθει. Δεν υπάρχουν χρήματα και δεν θα υπάρξουν", δήλωσε ο Σόσκιν στις 7 Οκτωβρίου.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ότι χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, το Κίεβο δεν θα μπορούσε να αντισταθεί. "Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι καταστροφική, απολύτως καταστροφική. Δηλαδή, η Ουκρανία δεν θα έχει όπλα ή χρήματα", κατέληξε.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε έναν νόμο για τον προϋπολογισμό για 45 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. Όμως το συμφωνηθέν έγγραφο απέκλειε τα κονδύλια για το Κίεβο, οπότε η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αναζητήσει νέες νομοθετικές οδούς που θα της επιτρέψουν να λάβει χρηματοδότηση για την κλιμάκωση του πολέμου. Επιπλέον, με την πρώτη περίπτωση παραίτησης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία της βορειοαμερικανικής χώρας, η διαδικασία έγκρισης νέων πακέτων οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία φαίνεται να επιβραδύνεται.

Διαισθανόμενο ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να φθίνει, ιδίως καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν μόλις 13 μήνες και η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει σύντομα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε γρήγορα το πράσινο φως για έναν κοινό μηχανισμό προμήθειας όπλων προικισμένο με 300 εκατομμύρια ευρώ από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ο κανονισμός, γνωστός ως EDIRPA (για το μέσο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών), ελπίζεται ότι "θα δώσει κίνητρα για τη συνεργασία στις αμυντικές προμήθειες μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αυξηθεί η αλληλεγγύη, να αποφευχθούν φαινόμενα εκτόνωσης, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών και να μειωθεί ο υπερβολικός κατακερματισμός στις αμυντικές προμήθειες", υπογραμμίζει η επίσημη ανακοίνωση.

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, ο Μπορέλ και άλλοι της ΕΕ προσπαθούν να περάσουν όλη την υποστήριξη που μπορούν πριν οι Ευρωπαίοι ακολουθήσουν αναπόφευκτα την τάση των ΗΠΑ και απαιτήσουν τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε εσωτερικά ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο Μπορέλ ανησυχεί για την πιθανή μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Αυτή η πραγματικότητα φαίνεται να τρυπώνει και στο Κίεβο, αν οι δηλώσεις του Όλεγκ Σόσκιν αποτελούν ένδειξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...