Στην παρούσα φάση δύο είναι τα σημαντικότερα στρατιωτικά μέτωπα παγκοσμίως που είναι ανοιχτά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτός που ξέσπασε χθές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ φαινομενικά το μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας μετά την 24ωρη επίθεση αστραπή του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ , δείχνει να έχει κλείσει.
Οι Αζέροι θέλουν να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία
Αζέρικο ΜΜΕ σε άρθρο του αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος Ilham Aliyevδήλωσε πως εάν υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, θα προκύψει μια εντελώς νέα πολιτική κατάσταση στον Νότιο Καύκασο", επισημαίνοντας:
"Πριν από τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα και τον περασμένο μήνα αποκατέστησε την κυριαρχία του σε ολόκληρη τη χώρα.
Τώρα πρέπει να εργαστούμε ενεργά για μια συνθήκη ειρήνης που θα υπογραφεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Εάν το επιτύχουμε - το ελπίζω - τότε θα δημιουργηθεί μια εντελώς νέα πολιτική κατάσταση στον Νότιο Καύκασο.
Όπως αναφέρει το Trend, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, συγκεκριμένα, είπε τα παραπάνω στις 8 Οκτωβρίου σε κοινή δήλωση τύπου με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι στην Τιφλίδα.
Σημειώνοντας ότι οι χώρες του Νοτίου Καυκάσου μπορούν να ξεκινήσουν συνεργασία σε τριμερή μορφή, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι μπορεί να είναι πολύ επιτυχημένη σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ενεργειακής ασφάλειας, του εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων.
«Τώρα έχει έρθει η στιγμή και νομίζω ότι η απώλεια αυτής της ευκαιρίας θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί την επιστροφή νέων εδαφών από την Αρμενία
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε αξιώσεις κατά της Αρμενίας, απαιτώντας την επιστροφή οκτώ χωριών, τα οποία, κατά τη γνώμη του, καταλήφθηκαν κατά τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ (1992-1994).
Μιλάμε για επτά χωριά της περιοχής Gazakh του Αζερμπαϊτζάν, που βρίσκονται στην περιοχή Tavush της Αρμενίας, καθώς και για το χωριό Karki (Tigranashen) της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhichevan.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στο γεγονός ότι ο δρόμος προς το Αρμενικό Γκόρις διέρχεται από το Κάρκι.
Τα περισσότερα από τα αναφερθέντα χωριά ήταν θύλακες του Αζερμπαϊτζάν κατά τη Σοβιετική περίοδο και οι βασικές οδικές επικοινωνίες για την περιοχή διέρχονται από αρκετά από αυτά.
Αυτή η απαίτηση θα μπορούσε να γίνει καταλύτης για ένα νέο κύμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου του σύνθετου ιστορικού παρελθόντος και των προηγούμενων συγκρούσεων στο Καραμπάχ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δηλώσεις από το Ερεβάν σχετικά με αυτό.
Ο Αλίγιεφ "αντιγράφει" τον Ερντογάν
Στην Ελλάδα υπάρχει μια παροιμία που λέει " ο λύκος στην αντάρα χαίρεται", όταν επιχειρεί κάποιος να επιβάλλει τις απόψεις-βούλησή του όταν επικρατεί αναστάτωση.
Αυτό επιχειρεί να κάνει ο Αζέρος Πρόεδρος Αλίγιεφ, "αντιγράφοντας" τον φίλο και σύμμαχό του Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την συγκυρία του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ που ξέσπασε προσθέτοντας ένα ακόμη τεράστιο πρόβημα στην Διεθνή κοινότητα, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία που εξακολουθεί να μαίνεται.
Έτσι επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα έναντι της Αρμενίας απαιτώντας την επιστροφή επιπλέον εδαφών μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Φυσικά γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει από το Γιερεβάν και αναμένει την κατάλληλη συγκυρία, αναλόγως των εξελίξεων στα δύο θερμά μέτωπα, προκειμένου να επιβάλλει δια των όπλων νέα τετελεσμένα στην Αρμενία.
.