Οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι συνδράμουν με οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά την Ουκρανία, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Η Ισπανία παραδίδει έξι (6) αντιαεροπορικά συστήματα Hawk SAM στην Ουκρανία
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο,"Η Ισπανία θα παράσχει επιπλέον στην Ουκρανία έξι (6) συστήματα Hawk SAM, πώς μπορούν να βοηθήσουν κατά των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών", επισημαίνει:
"Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης.
Όπως σημειώνεται, η προμήθεια συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, οι ηγέτες των χωρών συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο και ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης πρότεινε στον ομόλογό του να προμηθεύσει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας για την καταπολέμηση των drones, καθώς και κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό για την αποναρκοθέτηση.
«Η ισπανική κυβέρνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έξι εκτοξευτές Hawk για την καταπολέμηση πιθανών ρωσικών βομβαρδισμών πολιτικών στόχων και ζωτικής σημασίας υποδομής, καθώς και για την προστασία του νέου διαδρόμου σιτηρών», αναφέρεται στην έκθεση.
Η Ουκρανία είχε ζητήσει από καιρό αυτούς τους πυραύλους, ενώ η 1η παρτίδα Ισπανικών πυραύλων Hawk έφτασε στην Ουκρανία στις αρχές Δεκεμβρίου 2022.
Ο MIM-23 «Hawk»
Το MIM-23 «Hawk» είναι ένας πύραυλος προηγούμενης γενιάς. Σε κάποια χρονική στιγμή, ήταν το κύριο αντιαεροπορικό σύστημα των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρου του Ψυχρού Πολέμου και πουλήθηκε σε τεράστιους αριθμούς.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παροπλίστηκε τη δεκαετία του 1990, αλλά παραμένει σε λειτουργία με περίπου δύο δωδεκάδες χώρες.
Αν και το MIM-23 Hawk τέθηκε σε λειτουργία το 1960, έκτοτε έχει δει τέσσερις σημαντικούς εκσυγχρονισμούς. Συγκεκριμένα, μια από τις τελευταίες μαζικές αναβαθμίσεις, η Φάση ΙΙΙ, εισήχθη τη δεκαετία του 1990, στην πραγματικότητα, λίγο πριν παροπλιστεί το Hawk.
Ο τελευταίος εκτεταμένος εκσυγχρονισμός περιελάμβανε ψηφιοποίηση του συγκροτήματος που επέτρεψε στο σύστημα Hawk να αναχαιτίσει ταυτόχρονα πολλούς στόχους και να τους καταστρέψει σε χαμηλά υψόμετρα.
Οι Τουρκικοί Hawk XXI
Η ψηφιοποίηση του MIM-23 Hawk άνοιξε τις πόρτες για περαιτέρω εκσυγχρονισμό αυτού του συστήματος αεράμυνας, γνωστό και ως Hawk XXI, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία στην Τουρκία.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ενσωμάτωση του σύγχρονου ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel, που χρησιμοποιείται και στο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας NASAMS, καθώς και η γενική ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων του Hawk.
Ταυτόχρονα, η δύναμη πυρός του συγκροτήματος Hawk συνέχισε να βασίζεται στον αντιαεροπορικό πύραυλο MIM-23, ο οποίος ανανεωνόταν και εκσυγχρονιζόταν συνεχώς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια διαμόρφωση των συστημάτων ραντάρ θα είναι στα Hawks που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Έτσι, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για τις ιδιαιτερότητές τους είναι οι προδιαγραφές του πυραύλου MIM-23, το εύρος καταστροφής του στόχου είναι έως 45-50 km, το ύψος του στόχου έως 20 km και η ταχύτητα του πυραύλου είναι 2,4 Mach.
Ο πύραυλος καθοδηγείται στον στόχο από μια ημιενεργή κεφαλή.
Αλλά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του συμπλέγματος έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι κατασκευάστηκαν περισσότεροι από 40.000 από αυτούς τους πυραύλους συνολικά, που σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι πολύ απίθανο να υποφέρει από έλλειψη αυτών στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, το προφανές μειονέκτημα του MIM-23 Hawk είναι ότι παροπλίστηκε και τέθηκε σε αποθήκευση. Και αυτό δείχνει την ανάγκη επαναφοράς του σε μάχιμη υπηρεσία.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε η παλαιότερη έκδοση του Hawk Ukraine λαμβάνει, τόσο περισσότερα συστήματα ραντάρ θα περιλαμβάνει και τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επαναφορά και η συντήρηση του.
Για παράδειγμα, η παραλλαγή "Improved Hawk" της δεκαετίας του 1970 περιλαμβάνει, ένα ραντάρ εντοπισμού στόχου AN/MPQ-46, ένα ραντάρ στόχευσης AN/MPQ-50, ένα ραντάρ προσδιορισμού απόστασης AN/MPQ-51, ένα ανίχνευσης στόχων χαμηλού υψομέτρου AN/MPQ-48 , ένα σταθμό επεξεργασίας και εντολής δεδομένων AN/TSW-8, ένα σταθμό Διοίκησης-ελέγχου AN/MSW-11 και τέλος οι τρεις εκτοξευτές M192 με τρεις αντιαεροπορικούς πυραύλους έκαστος.
Για λόγους σύγκρισης, η νεότερη έκδοση Hawk XXI αποτελείται από έναν σταθμό διοίκησης, ένα ραντάρ παρατήρησης AN/MPQ-64 Sentinel, ένα ραντάρ "χαμηλού υψομέτρου" AN/MPQ-62, ένα ή δύο ραντάρ εντοπισμού AN/MPQ-61 και αρκετούς εκτοξευτές.
Σημειώστε ότι ο αριθμός των στόχων που μπορούν να κλειδωθούν ταυτόχρονα εξαρτάται από τον αριθμό των ραντάρ εντοπισμού
Τέλος αν μιλάμε για την ανάγκη αναχαίτισης στόχων όπως πύραυλοι κρουζ και drones καμικάζι και δεν χρησιμοποιηθεί αυτό το σύστημα αεράμυνας στην περιοχή της πρώτης γραμμής, τότε το MIM-23 Hawk μπορεί αντεπεξέλθουν αρκετά σε αυτό το έργο.
Οι "Ελληνικοί" HAWK
Το αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα υπηρετεί εδώ και πολλές δεκαετίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν συνεχών αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμών.
Είναι κατάλληλο για αντιαεροπορική προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη, ακόμη και σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.
Τα μεσαίου βεληνεκούς συστήματα Hawk αποτελούν θα λέγαμε την δεύτερη γραμμή αεράμυνας εναντίον αεροσκαφών και πυραύλων που θα απειλήσουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Τα συστήματα έχουν αναβαθμισμένα σε επίπεδο Phase-3 και είναι ικανά να εμπλέξουν στόχους σε αποστάσεις έως και 45 χλμ, τους οποίους το ραντάρ εντοπίζει σχεδόν στα 100 χλμ.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι " Ισπανικοί" HAWK που θα παραληφθούν από την Ουκρανία, θα χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια υποδομών και την προστασία πόλεων της χώρας όπως η πρωτεύουσα Κίεβο, η Οδησσός και άλλες, από Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και drones.
Εφιστούμαι την προσοχή για στενή παρακολούθηση από Ελληνικής πλευράς της απόδοσής τους στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας έναντι των Ρωσικών πυραύλων και drones, προκειμένου να διακριβωθούν οι τυχόν "αστοχίες τους", ώστε να ληφθούν υπόψιν, ούτως ώστε να έχουν την βέλτιση απόδοση σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής μας με την Τουρκία.