Ένοπλες Συρράξεις

Συμφωνία αμυντικών βιομηχανιών Γαλλίας-Ουκρανίας για παραγωγή του UAV "Aarok" "ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά" της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη στρατιωτική σύρραξη παγκοσμίως που γίνεται τόσο εκτεταμένη χρήση drones, με το Κίεβο να προβαίνει σε κατασκευή και χρήση φθηνών drones  κατά χιλιάδες, αφού υπολογίζοται μόνο  οι απώλειες αυτών σε 10.000 μηνιαίως.

Παράλληλα η Ουκρανική αμυντική βιομηχανία  συμπράτει συμφωνίες συμπαραγωγής drones με άλλες χώρες όπως με την Τουρκία, βάση της οποίας θα κατασκευαστεί σε Ουκρανικό έδαφος εργοστάσιο παραγωγής drones TB-2 BAYRAKTAR  ακόμη και UCAV AKINCI.

Συμφωνία αμυντικών βιομηχανιών Γαλλίας-Ουκρανίας για παραγωγή του UAV "Aarok"

Την "σκυτάλη" δίνει τώρα το Κίεβο στο Παρίσι στο θέμα παραγωγής drones, αφού σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ "η Ουκρανία θα παράγει την έκδοση των γαλλικών επιθετικών drones T&G AAROK", όπου επισημαίνονται:

"Σύμφωνα με το La Tribune, ένα έγκριτο γαλλικό μέσο ενημέρωσης, η Ουκρανία υποτίθεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την παραγωγή  του γαλλικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), του Aarok.

Η Turgis & Gaillard (T&G), ο αρχικός κατασκευαστής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Aarok, και η Antonov, μια ουκρανική εταιρεία, φέρεται να υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή, σύμφωνα με την Defense Mirror.

Ενώ το Aarok παρουσιάστηκε επίσημα στα μέσα του έτους, η γένεση και η περίοδος κατασκευής του χρονολογούνται πριν από τρία χρόνια.

 

Το Γαλλικό UAV "Aarok" ανταγωνίζεται τα MQ-9 Reaper και Eurodrone

Δεδομένης της καινοτομίας του, το νέο εναέριο σύστημα έχει εγείρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  στον τομέα των drone από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εστιάζοντας κυρίως στην ικανότητά του να ανταγωνίζεται σύγχρονα συστήματα όπως το σχεδιασμένο Eurodrone και το αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper.

Το Aarok, λόγω των επιβεβαιωμένων λειτουργιών του και του εντυπωσιακού μεγέθους του, έχει κάνει αρκετούς παραλληλισμούς με το αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τοαρχικό drone ξεπερνά το αμερικανικό αντίστοιχό του κατά τρία επιπλέον πόδια με συνολικό άνοιγμα φτερών 72 πόδια. Ωστόσο, οι ανομοιότητες δεν τελειώνουν μόνο στις παραμέτρους μεγέθους.

Ο C. Mark Brinkley, Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών στην General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), μοιράστηκε τις γνώσεις του με το Defense News, δηλώνοντας: «Το The Reaper έχει αναμφισβήτητα θέσει ένα εξαιρετικά υψηλό σημείο αναφοράς που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε νεοφερμένο drone σε αυτήν την εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά . Αν πετάξεις το καπέλο σου στο ρινγκ με το δικό σου μοντέλο δύο δεκαετίες αργότερα, έχεις καθήκον να αποδείξεις την αξία σου».

Αποστολές-Τεχνικά χαρακτηριστικά-Οπλισμός

Το γαλλικό drone Aarok είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που αναπτύχθηκε από τη γαλλική αμυντική εταιρεία, Dassault Aviation. Είναι σχεδιασμένο τόσο για αποστολές αναγνώρισης όσο και για μάχη.

Το drone έχει κομψή και αεροδυναμική σχεδίαση, που του επιτρέπει να επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες και ευελιξία στον αέρα.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το drone Aarok τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbojet, ο οποίος του παρέχει σημαντική ώθηση. Αυτό επιτρέπει στο drone να φτάσει ταχύτητες έως και 0,8 Mach, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα drones στην κατηγορία του. Ο κινητήρας επιτρέπει επίσης στο Aarok να λειτουργεί σε μεγάλα υψόμετρα, δίνοντάς του ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας.

Μιλώντας για το εύρος λειτουργίας, το drone Aarok έχει εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα. Αυτό του επιτρέπει να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και να διεξάγει αποστολές μακριά από τη βάση των επιχειρήσεων του. Η ικανότητα μεγάλης εμβέλειας του Aarok το καθιστά κατάλληλο τόσο για αποστολές μικρής όσο και μεγάλης εμβέλειας, παρέχοντας ευελιξία στον γαλλικό στρατό.

Από πλευράς οπλισμού, το drone Aarok είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Μπορεί να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους, βόμβες καθοδήγησης ακριβείας, ακόμη και πυραύλους αέρος-αέρος. Ο οπλισμός του drone είναι σχεδιασμένος να είναι αρθρωτός, επιτρέποντας διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ουκρανία επιχειρεί να γίνει χώρα παραγωγής του Γαλλικού drone Aarok το οποίο είναι πολύ προηγμένο και ανταγωνιστικό ακόμη και με  τα  Αμερικανικά MQ-9 Reaper και Ευρωπαϊκά  Eurodrone.

Το Κίεβο επιχειρεί με μαζική παραγωγή και χρήση drones να αντιπαρατεθεί στην Ρωσική υπεροπλία στον πόλεμο, ενώ  παράλληλα "βλέπει" σε βάθος, αφού αντιλαμβάνεται ότι η στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει τώρα αφειδώς από ΗΠΑ-χώρες του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί σημαντικά μετά το τέλος του πολέμου, βρίσκοντας την Ουκρανία να έχει φυσικά σύνορα με την Ρωσία.

Άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεί το Γαλλικό UAV "Aarok", ως ένα υποψήφιο προς αγορά οπλικό σύστημα στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτό συνάδει η μεγάλη του εμβέλεια, η γκάμα των οπλικών συστημάτων που δύναται να φέρει, το τεράστιο εύρος των αποστολών του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με  αμυντικό σύμφωνο, που προβλέπει την από κοινού στρατιωτική "αντιμετώπιση" άλλου κράτους που θα επιτίθετο κατά  μιας εκ των δύο χωρών.

Εκτίμησή μας γενικότερα  είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της συμπαραγωγής στο έδαφός της προηγμένων  οπλικών συστημάτων και μέσων συμμαχικών χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ-Γερμανία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά