Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Αφρική “τελείωσε” για την Γαλλία! “Ωμή παραδοχή” από το Παρίσι - H Κίνα και η Ρωσία θα έρθουν να μας αντικαταστήσουν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την παρουσία της Γαλλίας στον Νίγηρα μετά από το πρόσφατο πραξικόπημα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η χώρα του θα αποσύρει τον πρεσβευτή της από τη χώρα της Αφρικής, καθώς και τα στρατεύματά της.

«Αυτό που συνέβη είναι μια αναγνώριση της αδυναμίας της Γαλλίας». Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο παρισινός Τύπος, για να περιγράψει την παραδοχή του Εμανουέλ Μακρόν, ότι το Παρίσι θα πρέπει να αποσύρει  τα Γαλλικά στρατεύματα και ακόμη και τον Γάλλο πρεσβευτή από τον Νίγηρα. «Μπροστά μας είναι ένας προάγγελος της οριστικής αποχώρησης της Γαλλίας από την Αφρική και οι ίδιοι οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία θα έρθουν να την αντικαταστήσουν», αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το απόσπασμα στον Νίγηρα αριθμούσε περίπου 1.500 άτομα και, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, βοήθησε τον τοπικό στρατό να πολεμήσει τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του Νίγηρα πιστεύουν ότι, στην πραγματικότητα η Γαλλική στρατιωτική παρουσία χρειαζόταν για να μην αφήσουν την περιοχή, στην οποία, συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος του ουρανίου πήγαινε για τους  Γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Τα πραξικοπήματα στην Αφρική είναι, θα έλεγε κανείς, κάτι συνηθισμένο και οι Γάλλοι θα έπρεπε να τα είχαν συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά για αυτό το πραξικόπημα στον Νίγηρα υιοθέτησαν δημόσια μια στάση μαχητικής άρνησης.

Ταυτόχρονα, η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS), άρχισε να απειλεί με παρέμβαση και επέβαλε κυρώσεις κατά του Νίγηρα, ο οποίος ήδη μόλις τα βγάζει πέρα. Η ρητορική της ECOWAS ήταν τόσο συνεπής με τους Γάλλους που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι ενέργειες του περιφερειακού μπλοκ, ήταν τουλάχιστον, συντονισμένες με τη Γαλλία.

Η Γαλλία αποσύρεται, αφήνοντας μια από τις τελευταίες πρώην αποικίες της. «Η  Αφρική για την Γαλλία τελείωσε»,  συνόψισε ο Μακρόν. Κατέστησε επίσης σαφές ότι, οποιαδήποτε συνεργασία με τον Νίγηρα στον στρατιωτικό τομέα θα σταματήσει.

«Ήταν αδύνατο να δράσουμε διαφορετικά, από την αρχή και η αποχώρηση των στρατευμάτων ήταν η μόνη λύση», δήλωσε ο Τιερί Βιρκουλόν , ειδικός για την Αφρική στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

«Ο πόλεμος της Γαλλίας κατά του τζιχαντισμού έχει επίσημα τελειώσει», συνεχίζει ο Βιρκουλόν. «Η Γαλλία δεν έχει μέλλον στην περιοχή του Σαχέλ. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη είναι μια αναγνώριση της αδυναμίας της χώρας. Οι πραξικοπηματίες έσπρωξαν τη Γαλλία έξω από την πόρτα και ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να αποσύρει τα στρατεύματά του. Αν δεν είχε συμφωνήσει, η παρουσία τους θα μπορούσε να ισοδυναμούσε με στρατιωτική κατοχή», ανέφερε.

Να επισημάνουμε ότι, η Γαλλική στρατιωτική παρουσία, ωστόσο, παραμένει σε άλλες αφρικανικές χώρες. Ειδικότερα, στη Σενεγάλη (400 άτομα), στην Ακτή Ελεφαντοστού (900 άτομα) και στο Τσαντ (η πιο σημαντική ομάδα - 3 χιλιάδες άτομα).

Γενικά, η αποχώρηση από τον Νίγηρα προκάλεσε λιγότερη ανταπόκριση από ό,τι θα μπορούσε να έχει, επειδή στη συνέντευξή του ο Μακρόν έθιξε πολλά θέματα που είναι πιο σημαντικά για τον μέσο άνθρωπο.

Ο τελευταίος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για πιθανές επιδοτήσεις για την αγορά πολύ ακριβότερων καυσίμων, παρά για την είδηση ​​της απώλειας εδάφους σε μια ακόμη αφρικανική χώρα.

«Ο Μακρόν χτύπησε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Γαλλικής Αφρικής», έγραψε ένας αναγνώστης με το παρατσούκλι gauloisrefractaires στον ιστότοπο της Figaro. «Το μόνο που μένει είναι να εγκαταλείψουμε  την Κεντρική Αφρική και η πλήρης αποαποικιοποίηση θα γίνει πραγματικότητα. De facto, η Κίνα θα γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος του Νίγηρα», σημείωσε.

Η Κίνα κατασκευάζει εκεί το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Αφρικής. Η Ρωσία μαζί με την Κίνα θα αναλάβει το ουράνιο και η Γαλλική κρατική εταιρεία Orano θα πρέπει να φύγει, χάνοντας μια αγορά 4,3 δισ. ευρώ ετησίως. Και «το κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι, και οι δύο υπερδυνάμεις, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς στον Νίγηρα που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ενώ η Γαλλία δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό εδώ και 60 χρόνια.

«Ο Μακρόν ενεργεί εντός των ορίων των δυνατοτήτων του και είναι τέτοια που η Γαλλία δεν είναι πλέον υπερδύναμη, η γαλλική γλώσσα ως διεθνής γλώσσα έχει χάσει από τα αγγλικά και η επιρροή των Γάλλων σε μέρη της Αφρικής διατηρείται με αδράνεια και κολοσσιαίες προσπάθειες», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.

Φυσικά, προς το παρόν υπάρχουν βάσεις στο Τσαντ, τη Σενεγάλη και σε ορισμένα άλλα μέρη  αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι, αύριο δεν θα γίνει άλλο πραξικόπημα εκεί, μετά το οποίο θα ζητηθεί από τους Γάλλους να φύγουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ