Ένοπλες Συρράξεις

Ποιό “Lancet”: Νέο Ρωσικό drone καμικάζι μεγάλης εμβέλειας “Italmas -Ιδανική λύση για”βαθύτερη διείσδυση” και για καταστροφή του HIMARS

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η εταιρεία Aeroscan, παλαιότερα γνωστή ως ZALA Group και αναγνωρισμένη για την ανάπτυξη και παραγωγή των drones  καμικάζι Lancet, παρουσίασε ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το  Italmas (που μεταφράζεται ως «λουλούδι» από το Udmurt).

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, τα νέο όπλο θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση για την καταστροφή  του HIMARS, καθώς και άλλων δυτικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του drone είναι η εμβέλειά του που ξεπερνά τα 200 km. Αυτή η εντυπωσιακή απόσταση επιτεύχθηκε χάρη στη χρήση κινητήρα εσωτερικής καύσης στη σχεδίαση του. Αυτός ο κινητήρας όχι μόνο αυξάνει την εμβέλεια πτήσης, αλλά  επιτρέπει επίσης να ενισχυθεί η κεφαλή του drone, γεγονός που το καθιστά σημαντικά πιο επικίνδυνο στο πεδίο της μάχης.

Το UAV φέρεται να είναι εξοπλισμένο με κινητήρα βενζίνης και η δεξαμενή καυσίμου του είναι ενσωματωμένη στη δομή του πτερυγίου.

Σε σύγκριση με το  χρησιμοποιημένο drone καμικάζι Lancet, το οποίο δεν αντιμετώπιζε πάντα τον βαρύ εξοπλισμό του εχθρού, το Italmas είναι ικανό να καταστρέψει όχι μόνο πυροβολικό και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και βαριά θωρακισμένο εξοπλισμό όταν χρησιμοποιεί αθροιστική κεφαλή.

Η δοκιμή του drone καμικάζι ξεκίνησε ήδη τον χειμώνα του 2023 και μόλις τώρα (στις αρχές αυτού του φθινοπώρου) αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει προσαρμοστεί στα απαραίτητα επιχειρησιακά πρότυπα. Πρόσθετες λεπτομέρειες  σχετικά με αυτό το έργο παραμένουν άγνωστες.

Οι Ρώσοι παρουσιάζουν το drone Italmas ως εξέλιξη του UAV Lancet όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, που μοιάζει με το drone Shahed-136 τόσο σε εμφάνιση όσο και σε μορφή εκτόξευσης. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι, οι Ρώσοι χειριστές έχουν ενσωματώσει ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα στο υπερσύγχρονο drone καμικάζι, που υποτίθεται ότι επιτρέπει τον έλεγχο και την απόκτηση στόχων σε πραγματικό χρόνο, παρόμοιο με το ισραηλινό UAV IAI Harop.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για την παρουσία ενός οπτικο-ηλεκτρονικού σταθμού στο drone δεν τεκμηριώνονται, ούτε καν από βίντεο από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, το σύστημα στόχευσης αυτού του drone καμικάζι παραμένει ασαφές αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, οι Ρώσοι τοποθετούν ήδη το τελευταίο τους UAV ως όπλο για «βαθύτερη διείσδυση», ικανό να στοχεύει στρατιωτικό εξοπλισμό ή αντικείμενα σε αποστάσεις έως και 100-150 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή. Έτσι, η απειλή από το ρωσικό drone Italmas παραμένει προς το παρόν θεωρητική, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη μαζική παραγωγή του drone ή τη μεταφορά μιας παρτίδας αυτών των drones στον ρωσικό στρατό.

 Drone  θαλάσσης για να κυνηγήσει ουκρανικά  σκάφη

Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αναπτύσσει μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτεθεί σε πλοία και ναυτικές βάσεις, η ρωσική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει μια απάντηση.

Η Kingisepp Machine-Building Plant LLC, παρουσίασε ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος με το όνομα GRK-700 Vizir, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού φόρουμ Armiya-2023 στη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωταρχικός σκοπός αυτού του θαλάσσιου drone είναι η γεωγραφική έρευνα, δηλαδή η απεικόνιση του βυθού και η αναζήτηση βυθισμένων αντικειμένων.

Ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι το GRK-700 Vizir μπορεί να εφαρμοστεί και για στρατιωτική χρήση: ως σκάφος πολλαπλών ρόλων, πλοίο παράδοσης φορτίου ή ως κυνηγός drones του ναυτικού ενός εχθρού. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ήδη εξετάζει την υιοθέτηση της ανάπτυξης στο ρωσικό ναυτικό.

Το κύτος του μη επανδρωμένου σκάφους είναι κατασκευασμένο από υαλοβάμβακα, η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου είναι έως 500 κιλά, η επιχειρησιακή κινητικότητα είναι 500 km (ή 270 ναυτικά μίλια) εάν χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτροκινητήρας, η μέγιστη ταχύτητα είναι 43 κόμβοι.

Αυτή η ρωσική εφεύρεση αξίζει ιδιαίτερης προσοχής ως θεωρητική απειλή για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αντίθεση με τα μεγάλα πολεμικά πλοία, αυτά τα μικρά θαλάσσια σκάφη μπορούν να παραχθούν σε ποσότητες. Και αυτό συγκεκριμένα είναι το πρώτο μη επανδρωμένο προϊόν στον τομέα της θάλασσας, που οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει σε σημείο που προσπαθούν να αρχίσουν να το κάνουν σε σειρά.

Επιπλέον, το GRK-700 Vizir έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να μετατραπεί αργότερα σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί το Ουκρανικό Ναυτικό για επιθέσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία, ναυτικές βάσεις και ναυπηγεία.

Αυτό ανοίγει μια ευκαιρία για τους Ρώσους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας επιτιθέμενοι σε πολιτικά σκάφη που εισέρχονται ή εξέρχονται από λιμάνια της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι, αυτή τη φορά ίσως οι Ουκρανοί πρέπει να αναζητήσουν τα δικά τους αντίμετρα κατά των ρωσικών μη επανδρωμένων σκαφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ