Ένοπλες Συρράξεις

“Τα αρπαχτικά” του πολέμου της Ουκρανίας: Οι βιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές για τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά – Άμεσος κίνδυνος ασφάλειας για τις χώρες του ΝΑΤΟ

Με τις ΗΠΑ να προμηθεύουν πυρομαχικά δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και να αυξάνονται οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν, ορισμένοι στρατηγοί του Πενταγώνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση της προμήθειας αμερικανικών όπλων, σε μια εποχή που το κόστος αντικατάστασής τους εκτοξεύεται.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποίησε το Σάββατο ότι, μια δραστική αύξηση στις τιμές των πυρομαχικών σημαίνει ότι, οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες των συμμάχων δεν μεταφράζονται αυτόματα σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ζήτησε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις σε αμυντικές εταιρείες.

«Οι τιμές για τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή, πληρώνουμε όλο και περισσότερα για ακριβώς το ίδιο», δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, το Σάββατο μετά από μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας της συμμαχίας στο Όσλο.

Το ΝΑΤΟ πιέζει για ώθηση στην αμυντική παραγωγή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για όπλα και εξοπλισμό που έχει εκτοξευθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι σύμμαχοι όχι μόνο σπεύδουν να προμηθεύσουν το Κίεβο αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους αποθέματα.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στο Κίεβο . Η αύξηση της ζήτησης για όπλα, οδήγησε σε αύξηση των τιμών των μετοχών των Αμερικανών εμπόρων όπλων.

Πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν  προειδοποιήσει  ότι, οι κατασκευαστές όπλων εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αυξήσουν τις τιμές  και να αντλήσουν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο Άμυνας.

Ίσως κανείς δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα καλύτερα από τον Σάι Άσαντ, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί μετά από τέσσερις δεκαετίες διαπραγματεύσεων για συμφωνίες όπλων. Στη δεκαετία του 1990, ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής διαπραγματευτής συμβάσεων για τον αμυντικό γίγαντα Raytheon .

Στη συνέχεια άλλαξε πλευρά, επί προέδρων Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, ο Άσαντ έγινε ο πιο ανώτερος και βραβευμένος διαπραγματευτής του Υπουργείου Άμυνας. Το Πεντάγωνο, ανέφερε ο Άσαντ «υπερπληρώνει σχεδόν για τα πάντα, για ραντάρ και πυραύλους, ελικόπτερα, αεροπλάνα, υποβρύχια μέχρι τα παξιμάδια και τα μπουλόνια».

Για παράδειγμα, ο Άσαντ επισήμανε το οπλικό σύστημα Patriot, έναν «πυλώνα αεράμυνας» για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Το 2015, ο Άσαντ διέταξε επανεξέταση και οι διαπραγματευτές του στρατού ανακάλυψαν ότι, η Lockheed Martin και η υπεργολάβος της, η Boeing, χρέωναν κατάφωρα το Πεντάγωνο και τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους PAC-3 του Patriot.

Ο  Ατίφ Ρασίντ, συντάκτης στο Analyist News,  αναφέρει «τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Raytheon Technologies εκτοξεύτηκε στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια από 128 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους. Η Lockheed Martin ξεκίνησε το 2022 με 98 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους, είχε φτάσει τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο από τότε που δείχνουν τα αρχεία». Και συνέχισε: «Η Northrop Grumman, ξεκίνησε τη χρονιά με 61 δισεκατομμύρια δολάρια και έκλεισε στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ωστόσο, ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, έδωσε εντολή σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τράπεζες να υποστηρίξουν την προσπάθεια της βιομηχανίας όπλων να αυξήσει την παραγωγή. Η Ουάσιγκτον επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία όπλων, για να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής για βλήματα 155 χιλιοστών. Το Πεντάγωνο ξοδεύει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα χρόνο, για να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού.

Μια σημαντική ανησυχία ήταν η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού των 155 mm, με το Κίεβο να εκτοξεύει έως και 10.000 από αυτές τις οβίδες την ημέρα. Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι το Κίεβο καταναλώνει τα βλήματα πολύ πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσε να τα παράγει η Δύση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να παράγουν τον αριθμό των οβίδων που χρειάζεται η Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξαγοράς του Πενταγώνου Μπίλ Λαπλάντ, οι κατασκευαστές όπλων μπορούν να παράγουν 28.000 βλήματα το μήνα, αλλά η Ουκρανία εκτοξεύει έως και 10.000 την ημέρα.

Ανέφερε επίσης ότι, η βιομηχανία όπλων είναι πίσω από το χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή σε περίπου 1,2 εκατομμύρια οβίδων ετησίως μέχρι το 2025. Ωστόσο, αυτό φέρνει τις ΗΠΑ πολύ πίσω από τη Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι παράγει επί του παρόντος 2 εκατομμύρια οβίδες κάθε  χρόνο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ