Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απώθησαν τους Ρώσους 15 χλμ από τον άξονα Ντουμπόβο-Βασιλιβκάβκα, ΒΔ του Μπαχμούτ, ενώ αναφέρθηκε και η κατάληψη του οικισμού Αντρείβκα στην ίδια περιοχή.
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν ένα χωριό κοντά στο Μπαχμούτ, μια πόλη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο μετά από πολιορκία πολλών μηνών.
Η ρωσική πλευρά είχε υποστεί σημαντικές απώλειες και απώλειες εξοπλισμού, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να οχυρώσουν ορισμένες περιοχές, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σε πρωινή αναφορά.
"Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων επίθεσης, κατέλαβαν την Αντριίβκα την περιοχή του Ντόνετσκ", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου.
Το χωριό Αντριίβκα βρίσκεται νότια του Μπαχμούτ, που αποτελεί τον τόπο της πιο αιματηρής μάχης από την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης «μερική επιτυχία» κοντά στο χωριό Κλιτσίβκα, νότια του Μπαχμούτ.“Κατά τη διάρκεια της τριών μηνών αντεπίθεσης, η Ουκρανία ανέφερε αργή, σταθερή πρόοδο ενάντια στις εδραιωμένες ρωσικές θέσεις, ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά από χωριά και προχωρώντας στα πλευρά του Μπαχμούτ”, αναφέρουν Ουκρανοί ειδικοί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ ανέφερε αρχικά την Πέμπτη ότι το χωριό Αντριίβκα είχε τεθεί υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά αργότερα η ίδια είπε ότι αυτό ήταν ανακριβές, καθώς οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το χωριό.
“Πιο νότια στην περιοχή του Ντοντιέτσκ, τα ουκρανικά στρατεύματα αναχαίτησαν μια ρωσική επίθεση προς τις πόλεις Αβντιίκα και Μαρίνκα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Α. Κοβάλοφ.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Κουπιάνκσ-Σβάτοβο-Κρεμίνα, κοντά στο Μπαχμούτ, κατά μήκος της γραμμής Αβντιίκα-πόλη του Ντονιέτσκ, και προέλασαν σε ορισμένες περιοχές στις 14 Σεπτεμβρίου, παραδέχονται οι Ουκρανοί.
Το τι ακριβώς ετοιμάζουν οι Ρώσοι δεν είναι στην κοινή δημοσιογραφική θέα αλλά έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι ετοιμάζουν σαρωτική επίθεση στην περιοχή του Ντονιέτσκ.
Θα μεταφερθούν Βορειοκορεατικά MLRS στο μέτωπο αλλάζοντας τα πάντα
Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ Γιον Ούν θα παράγει συνεχώς αποτελέσματα τα οποία θα μαθαίνουμε με το σταγονόμετρο λόγω της απόρρητης φύσης της.
Ρωσικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προμηθεύσει την Μόσχα σύγχρονα όπλα ικανά να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο των ουκρανικών δυνάμεων.
Για παράδειγμα, ο κατευθυνόμενος πύραυλος KN-09, ο οποίος εκτοξεύεται από το ομώνυμο συγκρότημα MLRS (που φέρεται να αναπτύχθηκε στο μοντέλο του παρόμοιου κινεζικού WS-1B), με εμβέλεια 180 km και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ακόμη περισσότερο.
«Ο εκτοξευτής έχει οκτώ σωλήνες. Τέτοια συστήματα μεγάλης εμβέλειας, οι Ρώσοι έχουν μεγάλη έλλειψη, γεγονός που τους εμποδίζει να διεξάγουν αποτελεσματικό πόλεμο κατά των ουκρανικών συστοιχιών πυραύλων στην πρώτη γραμμή”, γράφει η Defense Express.
Όπως είναι φυσικό, η εμφάνιση πρόσθετων όπλων μεγάλου βεληνεκούς θα φέρει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Ο Κιμ διαθέτει επίσης έναν «υπερ-βαρύ» εκτοξευτή πολλαπλών πυραύλων KN-25 με πύραυλο ΤΩΝ 600 mm, ο οποίος έχει βεληνεκές 380 χλμ.
Το χαρακτηριστικό του είναι η καθοδήγηση από δορυφόρους τυ ρωσικού συστήματος πλοήγησης GLONASS. Είναι δύσκολο να καλέσετε αυτόν τον εκτοξευτή MLRS.
Πρόκειται για ένα βορειοκορεατικό επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια αυτών των συστημάτων ήταν επιτυχείς, τότε μας περιμένουν σοβαρά προβλήματα. Προφανώς, αυτό είναι έτσι, γιατί σε αντάλλαγμα για αυτό, ο Κιμ Γιον Ούν προσκλήθηκε στο κοσμοδρόμιο, σαφώς όχι με στόχο να θαυμάσει τα επιτεύγματα της εταιρείας Roscosmos», ανέφερε Ουκρανός ειδικός.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η όλη διαδικασία εφοδιασμού των Ρώσων με Βορειοκορεατικών οπλικών θα ξεκινήσει το νέο έτος, η ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης θα αλλάξει, ενώ η Δύση δεν έχει να προμηθεύσει νέα όπλα και οβίδες.
Το αμερικανικό περιοδικό Military Watch συμφωνεί με αυτή την πρόβλεψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις που πολεμούν στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, αλλά οι πληρεξούσιοι του ΝΑΤΟ, που σημαίνει τεράστιες προμήθειες όπλων.
Παρόλο που η ρωσική βιομηχανία έχει αυξήσει δραματικά την παραγωγή εξοπλισμού σε διάφορους τομείς, προχωρώντας σε υπερδιπλασιασμό της παραγωγής στρατιωτικών ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει ένα κίνητρο να αναζητήσει στο εξωτερικό ορισμένων τύπων εξοπλισμού.
Οι εισαγωγές σοβιετικής κατασκευής πυρομαχικών από τη Λευκορωσία και μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων από το Ιράν είναι αξιοσημείωτα παραδείγματα.