Την Τρίτη, το θωρακισμένο τρένο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, έφτασε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας για μια συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η σύνοδος κορυφής, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή για την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια και θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αυτή η συνάντηση είναι επίσης, το τελευταίο παράδειγμα σοβαρής επιδείνωσης της παγκόσμιας σταθερότητας, από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021.
Σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Κιμ είπε ότι «η Ρωσία συμμετέχει επί του παρόντος, σε έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ασφάλεια και τα συμφέροντά της».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ αψηφά τη διεθνή κοινότητα για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Βόρεια Κορέα, ήταν μία από τις τέσσερις μόνο χώρες που υποστήριξαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε την ανάμειξη των ΗΠΑ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν στον Τύπο ότι, οι αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες έδειχναν ότι η Ρωσία αγόραζε εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα, για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τον Νοέμβριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι, προμήθευε μυστικά τη Ρωσία με «σημαντικό» αριθμό βλημάτων πυροβολικού. Τον Δεκέμβριο του 2022, αξιωματούχοι του Μπάιντεν ισχυρίστηκαν ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε την «Βάγκνερ», με ρουκέτες πεζικού και πυραύλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο κύριος σκοπός της συνόδου κορυφής, φέρεται να είναι η επείγουσα ανάγκη του Πούτιν για πυρομαχικά για χρήση από τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικούς πυραύλους. Ο στρατός του στην Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε άμυνα. Τα αποθέματα πυρομαχικών της Ρωσίας, έχουν εξαντληθεί λόγω των κυρώσεων και της κακής διαχείρισης του πολέμου.
Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι, θέλει επισιτιστική βοήθεια και καύσιμα με αντάλλαγμα τη στρατιωτική της υποστήριξη. Ο Κιμ θα μπορούσε επίσης, να πιέσει τον Πούτιν για προηγμένη τεχνολογία για τα προγράμματα πυραύλων, δορυφόρων και υποβρυχίων.
Υπάρχει ένα όριο
Ο Πούτιν μπορεί να συμφωνήσει με οποιοδήποτε ή όλα τα παραπάνω αιτήματα του Κιμ. Αλλά θα υπάρχει ένα όριο σε αυτή τη νέα σχέση.
Ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει να παράσχει στη Βόρεια Κορέα πυρηνική τεχνολογία, δεδομένου ότι θεωρεί τον Κιμ ως έναν ασταθή μεγαλομανή, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να πολλαπλασιάσει πυρηνικά όπλα.
«Ο Πούτιν δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα που θα μπορούσε να της δώσει πυρηνικά όπλα με τα οποία θα μπορούσε να επιτεθεί στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το 19fortyfive.
Επικίνδυνες συνέπειες
Η Σύνοδος Κορυφής Κιμ-Πούτιν, μπορεί να έχει άλλες επικίνδυνες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
Πρώτον, η απόφαση του Πούτιν να «αγκαλιάσει» τον Κιμ θα μπορούσε να δείχνει ότι, η Βόρεια Κορέα θα ανακτήσει με τη Ρωσία το καθεστώς πελάτη-κράτους που είχε με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία τερμάτισε αυτή τη σχέση μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επειδή δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά και ενδιαφερόταν περισσότερο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Αν και η Κίνα παρενέβη «ως ευεργέτης» της Βόρειας Κορέας και σήμερα παρέχει σημαντική ενεργειακή βοήθεια, η υποστήριξή της στη Βόρεια Κορέα ήταν πολύ λιγότερο γενναιόδωρη από αυτή που έλαβε από τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Πούτιν μπορεί να έχει αποφασίσει ότι, το κόστος της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας ως πελάτη και πληρεξούσιου κράτους, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, δεδομένου του πόσο σοβαρά απομονώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Δεύτερον, η Σύνοδος Κορυφής Κιμ-Πούτιν μπορεί να είναι μέρος ενός νέου άξονα Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας, που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Η σημαντική επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Μόσχα και το Πεκίνο τους τελευταίους 18 μήνες και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οδήγησαν αυτά τα δύο κράτη πιο κοντά και οδήγησαν σε εικασίες ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια επίσημη συμμαχία.
Μια πρόσφατη κοινή επίσκεψη υψηλού επιπέδου Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων στην Πιονγκγιάνγκ και δημοσιεύματα του Τύπου ότι, μπορεί να υπάρξει κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας, μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι αυτά τα κράτη εξερευνούν μια τριμερή συμμαχία ή άξονα.
Η Βόρεια Κορέα πιθανώς αναζητά τη ρωσική βοήθεια για την εκτόξευση στρατιωτικών αναγνωριστικών δορυφόρων, τους οποίους χρειάζεται για να ενισχύσει τις δυνατότητες των βαλλιστικών πυραύλων της με πυρηνικά όπλα. Η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε επίσης, να οδηγήσει σε επέκταση των μεταφορών όπλων της Πιονγκγιάνγκ σε άλλα έθνη, ιδιαίτερα στο Ιράν.
«Κακά νέα»
Η Σύνοδος Κορυφής Κιμ-Πούτιν και η πιθανότητα ενός άξονα Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας, είναι προφανώς «κακά νέα» για την αμερικανική και παγκόσμια ασφάλεια. Είναι τα τελευταία παραδείγματα για το πόσο επιδεινώθηκε η παγκόσμια ασφάλεια υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, η προσωπική διπλωματία του Τραμπ με τον Κιμ, άφησε στον Μπάιντεν μια σταθερή κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα όταν έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα ήταν επίσης πολύ καλύτερες.
«Η τρέχουσα κατάσταση στη Βόρεια Κορέα είναι άμεση συνέπεια των αποτυχιών στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιας παγκόσμιας αντίληψης για την αδυναμία του Μπάιντεν και της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να αγνοήσει τη Βόρεια Κορέα», αναφέρει το 19fortyfive.com.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση των δοκιμών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, συνέβη μετά την καταστροφική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν με εντολή του Μπάιντεν.
Η Σύνοδος Κορυφής Κιμ-Πούτιν δείχνει πιθανώς ότι, η αλλαγή γνώμης της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα ήταν πολύ μικρή και πολύ αργά.
Αν και η πρόσφατη προσπάθεια του Μπάιντεν να οικοδομήσει μια ισχυρότερη συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας, ήταν μια καλή πρωτοβουλία ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα, μάλλον δεν είναι δυνατόν σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει μια πιθανή αύξηση της επιρροής της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη μιας επικίνδυνης νέας συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας-Βόρειας Κορέας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η βαθιά ανίκανη και κακώς εκτιμημένη εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν, να λύσει το χάος που προκάλεσε. Αυτή η κατάσταση, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την αμερικανική και διεθνή ασφάλεια», αναφέρει το 19fortyfive.com.