Είναι γνωστό ότι το Ιράν εδώ και μήνες ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό στρατιωτικά τη Ρωσία, με την αποστολή εκατοντάδων drones καμικάζι Shahed-136, με τα οποία ο Πούτιν κατέστρεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις Ουκρανικές υποδομές σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και αποθήκες σιτηρών που προορίζονταν για εξαγωγές.
Επιπλέον οι μαζικές επιθέσεις των εν λόγω drones, είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρών και την αποκάλυψη των θέσεων της Ουκρανικής αεράμυνας με αποτέλεσμα η Ρωσία, στη συνέχεια να καταστρέφει τις αντιαεροπορικές συστοιχίες του Ζελένσκι, εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις εναντίον τους.
Πέραν των ανωτέρω η Ρωσία αποκτώντας την τεχνογνωσία από το Ιράν, κατασκεύασε τα δικά της drones καμικάζι Shahed-136 τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στην Ουκρανία.
Το εργοστάσιο κατασκευής των Ιρανικών drones kamikaze Shahed-136 στη Ρωσία
'Οπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του έγκριτο Βουλγαρικό ΜΜΕ," Τα drones χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις τελευταίες επιθέσεις σε στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου", αναφέροντας:
"Το Ιράν αρνήθηκε ότι έχει συμφωνία με τη Ρωσία για την εξαγωγή της παραγωγής των drones Shahed.
Ο λόγος για αυτό ήταν ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά εμφανίστηκαν πληροφορίες για την εν λόγω συμφωνία, χωρίς οι δύο χώρες να καταφέρουν να τις αποκρύψουν.
Τον Ιούλιο,σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το ιρανορωσικό εργοστάσιο drones ήταν ήδη σε λειτουργία.
Πηγές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στο Ταταρστάν, μια ρωσική δημοκρατία, και τη διαχειρίζεται η Albatross, μια εταιρεία γνωστή για την τεχνολογία γεωργικών drone. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι έχουν στραφεί προς στρατιωτικές εφαρμογές.
Ρωσικές και ιρανικές διαφορές Shahed
Αναμφίβολα, τα νέα ρωσο-ιρανικά drones θα μας απασχολησουν μελλοντικά. Ωστόσο, ήδη προκύπτουν πληροφορίες ότι τα ρωσικά drones Shahed θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.
Ο λόγος βρίσκεται στο νέο σύστημα κεραίας Kometa-M που είναι ενσωματωμένο στο ρωσικό Shahed. Στην τελευταία επίθεση στο Κίεβο, ουκρανικές πηγές διαπίστωσαν ότι η ρωσική έκδοση του Shahed χρησιμοποιεί ήδη αυτήν την κεραία. Υπάρχουν φωτογραφικά στοιχεία για αυτό από κάποια συντρίμμια drone.
Το Kometa-M αντικαθιστά το δορυφορικό πιάτο CRPA του Ιράν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ενσωματωμένο στο Shahed.
Το ρωσικό σύστημα κεραιών είναι πολύ πιο προηγμένο και σύμφωνα με διάφορες απόψεις, «αυτά είναι άσχημα νέα για εμάς [τους Ουκρανούς επειδή το Kometa-M είναι πιο ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW), από τις κεραίες των ιρανικών Shaheds», έγραψε ο ουκρανός χρήστης του Telegram. στην ανάρτησή του.
Σχετικά με το Kometa-M
Το ρωσικό σύστημα κεραίας Kometa-M είναι μια εξαιρετικά προηγμένη και εξελιγμένη τεχνολογία που παρέχει μια σειρά δυνατοτήτων. Μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι να επιτρέπει την επικοινωνία μεγάλης εμβέλειας τόσο σε πολιτικές όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων, επιτρέποντας αξιόπιστη και ασφαλή επικοινωνία σε τεράστιες αποστάσεις.
Το σύστημα κεραίας είναι ικανό να μεταδίδει και να λαμβάνει σήματα σε διάφορους τρόπους λειτουργίας, όπως φωνή, δεδομένα και βίντεο, καθιστώντας το ευέλικτο και προσαρμόσιμο σε διαφορετικές ανάγκες επικοινωνίας.
Το Kometa-M είναι ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW)
Όσον αφορά τηναντοχή του έναντι του ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού (EW), το σύστημα κεραίας Kometa-M χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ικανότητά του να αλλάζει γρήγορα τις συχνότητες και τα σχήματα διαμόρφωσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον εχθρό να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει τα σήματα. Μεταβάλλοντας συνεχώς συχνότητες, το σύστημα μπορεί να αποφύγει να στοχοποιηθεί από εχθρικά συστήματα EW που βασίζονται σε σταθερές συχνότητες για εντοπισμό και διακοπή της λειτουργίας του.
Επιπλέον, το σύστημα κεραίας Kometa-M χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας σήματος και προσαρμοστικές τεχνικές διαμόρφωσης δέσμης. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στο σύστημα να προσαρμόζει δυναμικά το μοτίβο της κεραίας του, εστιάζοντας το μεταδιδόμενο σήμα προς τον επιδιωκόμενο παραλήπτη ενώ ελαχιστοποιείται η έκθεση του σήματος σε πιθανούς παρεμβολείς.
Αυτή η προσαρμοστική ικανότητα διαμόρφωσης δέσμης ενισχύει την αντίσταση του συστήματος στον ηλεκτρονικό πόλεμο του εχθρού (EW), καθώς μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες εμπλοκής και να διατηρήσει αξιόπιστη επικοινωνία.
Μια άλλη σημαντική ικανότητα του συστήματος κεραίας Kometa-M είναι η ικανότητά του να λειτουργεί με εξαιρετικά ασφαλή τρόπο. Ενσωματώνει μηχανισμούς κρυπτογράφησης και ελέγχου ταυτότητας για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας των μεταδιδόμενων δεδομένων. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τον εχθρό να αναχαιτίσει ή να χειριστεί τα σήματα επικοινωνίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ικανότητά του να παρακάμψει τον ηλεκτρονικό πόλεμο του εχθρού.
Δεν θα παράγονται μόνο drones Shaheds
Το νέο ρωσο-ιρανικό εργοστάσιο δεν θα παράγει μόνο τα γνωστά drones καμικάζι Shahed. Διάφορες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί την πρόοδο του Ιράν στην αντιγραφή δυτικών οπλικών συστημάτων.
Στη συνέχεια, θα τα εξοπλίσει με ρωσικές, υψηλότερης ποιότητας τεχνολογικές λύσεις, κάτι ανάλογο που συνέβη με τους Shaheds της τελευταίας επίθεσης στο Κίεβο.
Το drone Albatros M5
Μια άλλη Ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση πιστεύεται ότι προμήθευσε τη χώρα με τουλάχιστον 50 drones αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας Albatros M5. Αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στο Καζάν, μια μεγάλη ρωσική πόλη γνωστή για την κατασκευή συστημάτων drones υψηλής τεχνολογίας.
Πηγές αναφέρουν ότι οι συνεργασίες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ρωσίας-Ιράν ενδέχεται να επεκταθούν. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των προσλήψεων μηχανικών UAV και τεχνικών που μιλούν Φαρσί.
Κατασκευασμένο από την Qods Aviation Industries του Ιράν σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση με την United Instrument Manufacturing Corporation της Ρωσίας, το ιρανικό drone Albatros M5 είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί στόχους αναγνώρισης και επιτήρησης.
Αποτελώντας την επιτομή της ενσάρκωσης της ευελιξίας, αυτό το drone είναι εξοπλισμένο για να εκτελεί αποστολές τόσο κατά τη διάρκεια τhw ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Albatros M5 μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή αυτονομία έως και 1.000 χιλιομέτρων, μαζί με την ικανότητα πτήσης σε υψόμετρα 5.000 μέτρων.
Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες και κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και δυνατότητες απόδοσης βίντεο.
Επιπλέον, το drone έχει την ικανότητα για μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε σταθμούς ελέγχου εδάφους, ενισχύοντας έτσι τη σκοπιμότητα για τους χειριστές όχι μόνο να επιβλέπουν τις κινήσεις του drone αλλά και να συσσωρεύουν άμεση γνώση του επιχειρησιακού πεδίου της μάχης.
Αυτό το πολυδιαφημισμένο drone έχει αγκαλιάσει ο ιρανικός στρατός για διάφορες επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρήση του στη Συρία. Οι συνεισφορές του Albatros M5 έχουν προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες τόσο στις ιρανικές όσο και στις συριακές δυνάμεις στις στρατηγικές τους επιχειρήσεις.
Η χρήση του drone Albatros M5 στον πόλεμο στην Ουκρανία
Το αεροσκάφος Albatros M5, το οποίο λειτουργεί εκτενώς από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση, αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικά παράδειγμα χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του drone έγκειται στην εξαιρετική του αντοχή, που διατηρεί την ικανότητα να παραμένει στον αέρα για έως και μια ολόκληρη μέρα. Ο παρατεταμένος χρόνος πτήσης είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, που διευκολύνει τη μακροπρόθεσμη επιτήρηση ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και υποστηρίζει την εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών.
Εκτός από την ικανότητά του στην αναγνώριση, το Albatros M5 φέρει ένα διαφορετικό οπλοστάσιο, που ποικίλλει από βλήματα έως βόμβες. Η ικανότητα του drone να είναι οπλισμένο διευρύνει τον ρόλο του από μια απλή πηγή πληροφοριών σε ένα τακτικό όπλο, ικανό να εκτελεί ακριβή χτυπήματα σε εχθρικές οχυρώσεις. Αυτή η ευελιξία ενισχύει την αξία και τη σημασία του drone για τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία"
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι χάρη στην βοήθεια του Ιράν σε drones Shahed και Albatros M5, η Ρωσία σε συνεργασία μαζί του προβαίνει στην κατασκευή στο έδαφός της λίαν προηγμένων αντιγράφων τους, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν από την Ουκρανική αεράμυνα, η οποία θα πρέπει να βρεί λύση το συντομότερο δυνατόν.