Ένοπλες Συρράξεις

9/11 : Από το “δεν θα ξεχάσουμε ποτέ” στο “δεν θα μάθουμε ποτέ”

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εκείνη την ημέρα, σχεδόν 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις βίαιες ενέργειες, μιας «χούφτας ισλαμιστών» τρομοκρατών που ήταν μέλη  της Αλ Κάιντα.

Λίγο αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έμπαιναν στον  Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Θα εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, θα κυνηγούσαν τους ισλαμιστές σε όλο το Κέρας της Αφρικής και στη Νότια Ασία και τελικά θα εισέβαλαν στο Ιράκ.

Φυσικά, υπάρχουν περισσότερα στην ιστορία πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, μια ομάδα κυρίως καλά μορφωμένων, ανώτερης μεσαίας τάξης Σαουδάραβες, Αιγύπτιοι, Ιορδανοί και άλλοι Άραβες που ασπάστηκαν μια κυριολεκτική ερμηνεία του Κορανίου, δεν ξύπνησαν απλώς και αποφάσισαν να επιτεθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας μερικά  επιβατικά αεροσκάφη ως πυραύλους κρουζ.

Η Μεγάλη Στρατηγική του Μπιν Λάντεν

Υπήρχε μια μεγαλύτερη στρατηγική στην επιχείρηση στην στρατηγική του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παρά όλα τα χρήματα και τους πόρους στον κόσμο, οι τεράστιες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και άμυνας, έχασαν αυτή τη στρατηγική  ακόμα και όταν ο Μπιν Λάντεν είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Λίγο μετά την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, ο γεννημένος στη Σαουδική Αραβία Μπιν Λάντεν, κληρονόμος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας στη Σαουδική Αραβία, πήρε μεγάλο μέρος της περιουσίας του και συνέχισε να χρηματοδοτεί το τζιχαντιστικό του κίνημα, το οποίο έγινε γνωστό ως Αλ Κάιντα  ( η βάση).

Ο Μπιν Λάντεν, συνωμότησε για να στρέψει την οργή του ενάντια στη μοναδική υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί, εν τω μεταξύ, ζούσαν την ευτυχία του «Τέλους της Ιστορίας». Οι Σοβιετικοί είχαν ηττηθεί, το Τείχος του Βερολίνου είχε γκρεμιστεί και ο «Ψυχρός Πόλεμος» είχε τελειώσει. Δεν υπήρχαν πραγματικές απειλές για την επέκταση του παγκόσμιου καπιταλισμού από την Αμερική και τη στρατιωτική κυριαρχία πλήρους φάσματος.

Ο Μπιν Λάντεν είχε άλλα σχέδια. Άρχισε να επιτίθεται σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και συμμάχους στο εξωτερικό, καταφέρνοντας ακόμη και να χτυπήσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (το 1993). Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πήραν ποτέ στα σοβαρά την Αλ Κάιντα ή τον Μπιν Λάντεν. (Στη CIA, ο Μπιν Λάντεν αναφέρθηκε λανθασμένα ως απλώς «ο Χρηματοδότης»).

Η Αλ Κάιντα «χτύπησε» τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω πραγματικών στρατηγικών φιλοδοξιών από την πλευρά της και οργής της απέναντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Προειδοποιήσεις από την Αλ Κάιντα

Στη δεκαετία που προηγήθηκε της 11ης Σεπτεμβρίου, υπήρχαν πολλαπλοί δείκτες και προειδοποιήσεις από την Αλ Κάιντα (συνήθως με τη μορφή βάναυσων τρομοκρατικών επιθέσεων), που υπογράμμιζαν την απειλή. Ωστόσο, η αμερικανική γραφειοκρατία εθνικής ασφάλειας δεν ενήργησε ποτέ τόσο αποφασιστικά όσο θα μπορούσε ή θα έπρεπε.

Σίγουρα η CIA παρακολουθούσε την Αλ Κάιντα παγκοσμίως

Στην πραγματικότητα, η περίφημη μυστική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί να είχε μεγαλύτερη κατανόηση της τελικής συνωμοσίας της Αλ Κάιντα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από ότι, παραδέχτηκε δημόσια. Σίγουρα, το FBI παρακολουθούσε την Αλ Κάιντα, πολύ περισσότερο από ότι είχε αρχικά κατανοηθεί.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου, η αντίστοιχη του στρατού με τη CIA, μέσω του εξοπλισμού της ABLE-Danger, παρακολουθούσε στενά την απειλή της Αλ Κάιντα.

Τον Αύγουστο του 2001, οι αναλυτές της CIA ήταν σίγουροι τόσο πολύ από την απειλή του Μπιν Λάντεν, που έστειλαν στον Πρόεδρο Μπους ένα περιβόητο έγγραφο με τίτλο «Ο Μπιν Λάντεν είναι αποφασισμένος να μας χτυπήσει». Αυτό το σημείωμα αγνοήθηκε.

Ένα έγγραφο όπως αυτό, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε αναγκάσει την κυβέρνηση Μπους, να λάβει κάποια αμυντικά μέτρα στα αμερικανικά αεροδρόμια και σε άλλους πιθανούς «μαλακούς στόχους», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αλλά ουσιαστικά καμία σημαντική δράση δεν έλαβε η κυβέρνηση Μπους, για να αντιμετωπίσει έστω και ελαφρά τις ανησυχίες του εγγράφου, το οποίο στάλθηκε στον Λευκό Οίκο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

Όποιες και αν είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν στο διαδίκτυο, το γεγονός παραμένει ότι, ο μηχανισμός εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ γνώριζε (τουλάχιστον εν μέρει) την απειλή της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, κανένας δεν έλαβε το είδος της δράσης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της απειλής, προτού μπορέσει να χτυπήσει την Αμερική. Η πολιτική και η γραφειοκρατική αδράνεια έπαιξαν σίγουρα ρόλο σε αυτό.

Χωρίς την 11η Σεπτεμβρίου, η Αμερική δεν θα είχε αποσταθεροποιήσει  περιοχές, όπως έκανε με τον πόλεμο στο Ιράκ του 2003. Στη συνέχεια, η Αμερική υπονόμευσε τα δικά της συμφέροντα, υποστηρίζοντας ισλαμιστές αντάρτες σε μέρη όπως η Συρία και η Λιβύη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον, προσπάθησαν να ανατρέψουν τις φιλοαμερικανικές δικτατορίες σε βασικά μουσουλμανικά έθνη, όπως η Αίγυπτος , υπέρ των ίδιων των ισλαμιστικών ομάδων με τις οποίες η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να ενδυναμώσει το άγρια ​​ισλαμιστικό καθεστώς του Ιράν, το οποίο  περαιτέρω υπονόμευσε την άλλοτε κυρίαρχη θέση της Αμερικής στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Φυσικά, τα πράγματα κατέρρευσαν ολοσχερώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, (όταν εγκατέλειψαν εντελώς το Αφγανιστάν), αφήνοντάς το στα χέρια των ίδιων των δυνάμεων εναντίον των οποίων είχε αρχικά πολεμήσει το 2001, των Ταλιμπάν και κατ' επέκταση, των συμμάχων τους στην Αλ Κάιντα.

https://youtu.be/EEogeIIOJzU

Ουσιαστικά, ο Μπιν Λάντεν πήγε σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή πίστευε ότι, οι Αμερικανοί ήταν αυτό που αποκαλούσε το «ασθενέστερο άλογο» στην περιοχή. Δείχνοντας στον πληθυσμό της περιοχής ότι, η Αμερική θα μπορούσε «να αιμορραγήσει», ο Μπιν Λάντεν ήλπιζε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή επανάσταση.

Εξ ου και ο λόγος που επέλεξε τον λενινιστικό τίτλο για την οργάνωσή του, «Η Βάση», που συμπεριφερόταν πολύ σαν το πρωτοποριακό ιδεολογικό μέτωπο του Λένιν, τους Μπολσεβίκους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ