Morok
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κακά «Μαντάτα» για την Μόσχα: Η Ουκρανία αποκαλύπτει το UAV Morok εμβέλειας 800 χλμ!-Είναι το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο οπλοστάσιο του Κιέβου (Εικόνες)

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας χρησιμοποίησε έναν ενδιαφέρον τρόπο για να υπενθυμίσει στον κόσμο την καμπάνια χρηματοδότησής της, η οποία στόχο έχει να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για την ανάπτυξη του περιπλανώμενου πυρομαχικού Morok (Σκοτάδι). Το εναέριο όχημα επιδεικνύει βεληνεκές πτήσης 800 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 500 μιλίων.

Ίσως έχουμε να κάνουμε με το όπλο μεγαλύτερου βεληνεκούς του ουκρανικού οπλοστασίου. Το μόνο που το ξεπερνά σε εμβέλεια πτήσης είναι ίσως το drone Bober, το βεληνεκές του οποίου παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα. Ουκρανικές αναφορές μιλούν για την εξωφρενική εμβέλεια των 1.400 χιλιομέτρων, όμως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Τα αιτήματα για δωρεές για το πρόγραμμα Morok δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας. Συγκεντρώθηκαν αρκετά εκατομμύρια για την παραγωγή 33 drones. Κάθε μονάδα θα κοστίσει περίπου 50 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο το κόστος αυτό ίσως περιλαμβάνει και τα έξοδα ανάπτυξης του αεροσκάφους.

Για να συγκρίνετε, το drone καμικάζι τύπου Shahed-136 που παράγει μαζικά το Ιράν και χρησιμοποιεί εκτενώς η Ρωσία υπολογίζεται πως κοστίζει μεταξύ 20 και 50 χιλιάδων δολαρίων.

«Θα αποτελέσει άλλη μία απάντηση στον εχθρό. Η απόσταση πτήσης αυτών των drones είναι 800 χιλιόμετρα. Έτσι, οι [εκρήξεις] της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας θα είναι ισχυρότερες και λιγότερο αναμενόμενες» δήλωσε ο Όλεγκ Γιεμέτς, διοικητής μίας μονάδας του κέντρου ειδικών επιχειρήσεων Α των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής υπηρεσίας. Η μονάδα του θα επιχειρεί το εν λόγω drone.

Πώς Μοιάζει το Morok;

Η δημοσίευση του Κιέβου περιλαμβάνει επίσης δύο φωτογραφίες του εναέριου οχήματος, οι οποίες αν και μοιάζουν με εικόνες παραγμένες σε υπολογιστή, αποκαλύπτουν κάποια σχεδιαστικά στοιχεία του περιπλανώμενου πυρομαχικού Morok. Φαίνεται πως το drone διαθέτει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης στο πίσω μέρος της ατράκτου του.

Το σχήμα της ίδιας της ατράκτου είναι αρκετά ασυνήθιστο: η διάταξη των πτερύγων θυμίζει σχεδιασμό canard, ωστόσο διαθέτει κάθετο σταθεροποιητή και κάποιες άλλες ιδιαίτερες σχεδιαστικές επιλογές.

Ο εν λόγω σχεδιασμός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε υπερηχητικά αεροσκάφη τις δεκαετίες του '60 και του '70, όπως για παράδειγμα στο μαχητικό Dassault Mirage που επιχειρεί ακόμη η ελληνική πολεμική αεροπορία, στα αεροπλάνα Concorde και Tu-144, στο αναγνωριστικό SE-71 Blackbird κλπ. Από την άλλη, υποηχητικά αεροσκάφη τείνουν να υιοθετούν σχεδιασμούς canard ή flying wing.

Στην ουκρανική περίπτωση, κατά πάσα πιθανότητα οι φωτογραφίες δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το πώς θα μοιάζει στην πραγματικότητα το drone Morok. Το σημαντικό για τους Ουκρανούς είναι ότι ανέπτυξαν ένα drone που μπορεί να πλήξει ρωσικούς στόχους πιο βαθιά στην χώρα από ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ