Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο απειλούν να προκαλέσουν μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε στο Newsweek ο κορυφαίος διπλωμάτης της Μόσχας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Την ώρα που η Ουάσιγκτον κατηγορεί τακτικά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί εργαλεία του κυβερνοχώρου -που στη Ρωσία αναφέρονται ως τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ)- για την επιδίωξη παράνομων στόχων, ο Artur Lyukmanov, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας Πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και ειδικού εκπροσώπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, επισήμανε την "έλλειψη αδιάσειστων στοιχείων" για την τεκμηρίωση τέτοιων ισχυρισμών.
Αντίθετα, δήλωσε στο Newsweek, "οι ΗΠΑ δημιουργούν επιθετικές ικανότητες ΤΠΕ, διεξάγουν επιχειρήσεις "κυνηγιού" κατά της Ρωσίας" και "απασχολούν τους πελάτες τους στο εξωτερικό".
Μεταξύ αυτών που ο Lyukmanov κατηγόρησε ότι εμπλέκονται σε τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν ο "Στρατός Πληροφορικής της Ουκρανίας", η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια εθελοντική οργάνωση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, καθώς και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν "εργαστήρια κυβερνοχώρου" στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Lyukmanov επικαλέστηκε την Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden, η οποία επέτρεπε στις αμερικανικές οντότητες να "τιμωρούν όσους εμπλέκονται σε διασπαστικές, καταστροφικές ή αποσταθεροποιητικές κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο". Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι επίσημες και εταιρικές οντότητες των ΗΠΑ "εμπλέκονται σε προετοιμασίες για "πληροφοριακό πόλεμο"" και προειδοποίησε ότι "μια τέτοια κλιμακούμενη πορεία προσθέτει υψηλότερους κινδύνους αντιπαράθεσης".
"Θέλουμε να σταματήσουμε την περαιτέρω επιδείνωση", δήλωσε ο Lyukmanov. "Ένα λάθος στη χρήση των ΤΠΕ μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση, σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ειδικά καθώς ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η Ρωσία διαθέτει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να αμυνθεί. Μια καταστροφική ηλεκτρονική επίθεση εναντίον των κρίσιμων πληροφοριακών υποδομών μας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση".
Το ιστορικό των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στον κυβερνοχώρο είναι εδώ και καιρό τεταμένο, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί εδώ και καιρό την άλλη ότι επιδίδεται σε μυστικές, ύπουλες διαδικτυακές τακτικές για να επιδιώξει στόχους παράλληλους με την πραγματική γεωπολιτική τους αντιπαλότητα.
Η Ρωσία έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην εκστρατεία για διεθνή συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, έχοντας υποστηρίξει το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για το θέμα αυτό το 1998 και καταθέτοντας ένα άλλο ψήφισμα που οδήγησε στη σύσταση της Ομάδας Εργασίας Ανοικτού Τύπου για τις ΤΠΕ δύο δεκαετίες αργότερα, το 2018. Όμως, παρά τις σπάνιες στιγμές ενότητας, όπως ο διάλογος που άνοιξε το 2013 μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, οι τριβές έχουν συχνά επισκιάσει τις προσπάθειες συνεργασίας στον τομέα αυτό.
"Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο, καθώς δεν είναι δουλειά δύο ή 20 χωρών να αποφασίζουν για την ασφάλεια στη χρήση των ΤΠΕ, οι οποίες είναι διασυνοριακές ως προς τις λειτουργίες τους", δήλωσε ο Lyukmanov. "Πριν από μια δεκαετία, παρά τη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, καθώς και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν κατάλογο κανόνων και αρχών υπεύθυνης συμπεριφοράς στον χώρο των πληροφοριών, αν και η Ουάσιγκτον αρχικά απέρριψε την ίδια την ιδέα των εθελοντικών υποχρεώσεων". Τώρα, υποστήριξε, "το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις υποχρεωτικές για όλες τις χώρες".
Τον Μάρτιο, τον ίδιο μήνα που εκδόθηκε η Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ για την Κυβερνοασφάλεια, η Ρωσία υπέβαλε τη δική της ιδέα για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει μια τέτοια πολυμερής σύμβαση, μία από τις διάφορες διαδικασίες και προτάσεις για τη διπλωματία στον κυβερνοχώρο που υπάρχουν υπό την αιγίδα των μηχανισμών του ΟΗΕ.
Ενώ η Μόσχα και η Ουάσινγκτον βλέπουν τα ίδια σε λίγα πράγματα αυτές τις μέρες, ο Lyukmanov ήταν βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πορεία μακροπρόθεσμα και θα αναζητήσουν μια νέα πορεία προς τη συνεργασία.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελικά η κοινή λογική θα επικρατήσει μεταξύ άλλων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για την ανάγκη πρόληψης μιας κατάστασης σύγκρουσης με απρόβλεπτη έκβαση ως αποτέλεσμα μιας διασυνοριακής και ανώνυμης επίθεσης σε υπολογιστή", δήλωσε ο Lyukmanov. "Όλες οι χώρες είναι ευάλωτες σε απειλές στον χώρο της πληροφορίας, είτε διαθέτουν τη Silicon Valley είτε όχι".
"Αυτή είναι η φύση των δεδομένων, τα οποία, όπως και το νερό, θα βρίσκουν πάντα ένα αδύναμο σημείο στις ΤΠΕ", πρόσθεσε. "Το καθήκον μας είναι να αποτρέψουμε τέτοιες διαρροές από το να μετατραπούν σε θυελλώδη ρεύματα, σε defcon πέραν της κατηγορίας 5".