Οι εξελίξεις τρέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο στο μέτωπο των επιχειρήσεων, όσο και στην επικύρωση ή ακύρωση συμφωνιών για παραλλαβή από το Κίβο στρατιωτικής βοήθειας προερχόμενη από συμμαχικές χώρες.
Τακτική υποχώρηση του Ρωσικού στρατού από το Ραμποτίνο
Αναφορικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ με πληροφόρηση από το ΥΠΑΜ της χώρας του, "ο Ρωσικός στρατός εγκατέλειψε τακτικά τον οικισμό Ραμποτίνο" , το οποίο επισημαίνει:
"Ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής Zaporizhzhia, Yevgeny Balitsky, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόγραμμα Soloviev LIVE, ανακοίνωσε την τακτική απόφαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να εγκαταλείψουν τον οικισμό Rabotino. Η απόφαση αυτή οφείλεται στην πολυπλοκότητα της ασφάλειας σε αυτόν τον τομέα.
«Ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε τακτικά το Ραμποτίνο. Δεν είδαμε κανέναν λόγο να μείνουμε εκεί αφού δεν παρέχεται ασφάλεια για τις δυνάμεις μας», είπε ο Μπαλίτσκι.
Αυτή τη στιγμή, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν υψώματα τακτικής σημασίας , διατηρώντας τον έλεγχο σε βασικές περιοχές.
Ταυτόχρονα, οι εχθρικές δυνάμεις παραμένουν στα πεδινά, καταλαμβάνοντας προγενέστερες αμυντικές θέσεις μας. Αυτό δίνει στον ρωσικό στρατό τακτικό πλεονέκτημα.
Μέχρι σήμερα, οι μάχες στην κατεύθυνση Zaporozhye της πρώτης γραμμής είναι σκληρές μάχες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να επιτύχουν μια πρόοδο μέσω της αμυντικής γραμμής που είχε κατασκευάσει νωρίτερα η Ρωσία, ωστόσο, σύμφωνα με αντικειμενικά στοιχεία, μέχρι στιγμής ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καταφέρει να την προσεγγίσει, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλες απώλειες τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς και ενεργές αντεπιθέσεις του Ρωσικού στρατού."
Ακύρωση παροχής μαχητικών αεροσκαφών F-16 από το Βέλγιο στην Ουκρανία
Παράλληλα το ίδιο Ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει ότι "το Βέλγιο αρνείται να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία", διευκρινίζοντας ότι η Βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να αρνηθεί τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, επικαλούμενη την μη ικανοποιητική τεχνική τους κατάσταση.
Αναφέρφει ότι "όπως έγινε γνωστό από το La Libre Belgique, το βελγικό στρατιωτικό τμήμα υποστηρίζει ότι τα αεροσκάφη F-16 είναι σε τέτοια κατάσταση που να μπορούν να δοθούν ως στρατιωτική βοήθεια.
Εκτός από τα προβλήματα με τα αεροσκάφη, το Βέλγιο αντιμετώπισε την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων πυρομαχικών του, τα οποία εξαντλήθηκαν αισθητά μετά από πολλές δωρεές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον σκοπό αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ.
Ο Αντιστράτηγος Frédéric Goetink, επικεφαλής του τμήματος επιμελητείας του βελγικού στρατού, σχολίασε την κατάσταση:
"Έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορούμε να δώσουμε στην Ουκρανία. Ο ανεφοδιασμός πυρομαχικών είναι ένας εφιάλτης. Χρειάζονται χρόνια για την αναπλήρωσή τους".
Αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη πίεση στο ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες της Συμμαχίας, καθώς τα θέματα στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας παραμένουν επίκαιρα για τη Δύση. "
Η στρατιωτική συνεργασία Ουκρανίας και Σουηδικής SAAB
Παρόλα τα παραπάνω προβλήματα, Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του γνωστοποιεί ,την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας της Ουκρανίας με την Σουηδική Saab, αναφέροντας:
"Η Saab είναι ένας Σουηδικός αμυντικός γίγαντας που κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη Gripen και οπλικά συστήματα και μέσα όπως NLAW, Carl Gustaf ,RBS 70, το GlobalEye το ραντάρ Giraffe και πολλά άλλα.
Ήδη ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, κατά την έκθεσή του στο Verkhovna Rada πριν από την ψηφοφορία για την αποδοχή της παραίτησής του, είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «συνήφθησαν συμφωνίες που άνοιξαν το δρόμο για συνεργασία» με μια σειρά αμυντικών εταιρειών.
Μεταξύ τέτοιων εταιρειών αναφέρθηκαν οι Baykar Makina, BAE Systems και Rheinmetall, οι οποίες έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Αλλά και η σουηδική Saab αναφέρθηκε στη λίστα των εταιρειών με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση σχετικά με τη συνεργασία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας με τη Saab.
Μόλις τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Oleksii Reznikov ανακοίνωσε την υπογραφή μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα των αμυντικών προμηθειών μεταξύ της Ουκρανίας και της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το έγγραφο αυτό ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας της Ουκρανίας όσο και για σουηδικές εταιρείες όπως η Saab και άλλες».
Έτσι επετεύχθη κάποια συμφωνία με τη Saab, αλλά φυσικά το ερώτημα παραμένει τι ακριβώς αφορά.
Γιατί ο σουηδικός αμυντικός γίγαντας είναι υπεύθυνος για πολλούς τομείς ταυτόχρονα.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων JAS 39 Gripen. που η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στοχεύει σοβαρά να αποκτήσει.
Ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου μεγάλης εμβέλειας, όπως το GlobalEye, είναι μια αντικειμενικά πολύ απαραίτητη συνδρομή για κάθε τύπο μαχητικού αεροσκάφους, ενώ στο παρελθόν υπήρχε προσφορά για συμπαραγωγή έχοντας ως βάση τα αεροσκάφη Antonov.
Αλλά η Saab είναι η κατασκευάστρια εταιρεία , ενός άλλου οπλικού συτήματος,το οποίο ακόμη και στην αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής έλαβε τεράστιο αριθμό θετικών κριτικών, που είναι το αντιαρματικό NLAW.
Στο «θησαυροφυλάκιο» των πραγματικά εξαιρετικών τύπων όπλων της Σουηδικής αμυντικής εταιρείας, είναι δίκαιο να συμπεριληφθεί και ο εκτοξευτής χειροβομβίδων AT4, ο οποίος είναι γενικά μπεστ σέλερ στην αγορά όπλων, όπως και το Carl Gustaf.
Το RBS 70, MANPADS ,έχει ήδη ανοίξει τον λογαριασμό μάχης του στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το τελευταίο, παρεμπιπτόντως, λειτουργεί τέλεια σε συνδυασμό με το ραντάρ Giraffe, καθώς και με οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας πολύ υψηλότερου επιπέδου, όπως για παράδειγμα, με το γερμανικό σύστημα IRIS-T SLS SAM.
Κατά συνέπεια ο κατάλογος των όπλων που αναπτύσσει και παράγει η Saab είναι πραγματικά εντυπωσιακός.
Επιπλέον, η συνεργασία της εταιρείας με αμυντικές εταιρείες της Ουκρανίας, μπορεί να αφορά νέες συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν νίκη στο Ραμποτίνο έναντι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με μεγάλες όμως απώλειες και χωρίς σημαντικό εδαφικό όφελος, οδηγούμενοι στην επόμενη γραμμή αμύνης των Ρώσων την οποία καλούνται με νέες αιματηρές μάχες να επιχειρήσουν να διασπάσουν.
Η παραπάνω εξέλιξη, επαληθεύει την εκτίμησή μας την οποία έχουμε αποτυπώσει σε πληθώρα προγενέστερων άρθρων μας, αναφορικά με τα πενιχρά αναμενόμενα αποτελέσματα της Ουκρανικής επίθεσης σε σχέση με την απελευθέρωση εδαφών που κατέλαβαν οι Ρώσοι, αλλά και τις βαρύτατες απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Άποψή μας είναι ότι βρισκόμαστε χρονικά πάρα πολύ κοντά στην υλοποίηση του 2ου σκέλους του Ρωσικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο το 1ο σκέλος αυτού,προέβλεπε την τήρηση σθεναρής αμυντικής στάσης στο Νότο με σκοπό την απορρόφηση της επιθετικής ισχύος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την πρόκληση σημαντικών απωλειών σε αυτές, ενώ στη συνέχεια ως 2ο σκέλος προβλέπει την συγκέντρωση ισχυρότατων εφεδρειών για εκτόξευση μεγάλης κλίμακας επίθεσης του εξασθενημένου Ουκρανικού στρατού με σκοπό την συντριβή του.
Η μη αποστολή τέλος F-16 από το Βέλγιο στην Ουκρανία, αποτελεί σημαντική αρνητική εξέλιξη για το Κίεβο, ενώ η συμφωνία της Ουκρανίας με τον Σουηδικό αμυντικό κολοσσό SAAB, δεν αναμένουμε να αποδώσει σύντομα καρπούς.