Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο ρωσικό έδαφος. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε περισσότερες από 6 ρωσικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, της περιφέρειας Πριαντίνσκ, της περιοχής του Τολό της Κριμαίας και άλλων, και οι πτητικές υπηρεσίες ανεστάλησαν σε όλη τη Ρωσία.
Εκρήξεις καταγράφηκαν στη Μόσχα, στο Μπριάνσκ και στο Ριαζάν, καθώς και στην αεροπορική βάση Πσκόβ κοντά στα σύνορα της Εσθονίας .
Η επίθεση στο Πσκόβ πιθανότατα προκάλεσε ζημιές σε πολλά ρωσικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. Τον Αύγουστο του 2023 η Ρωσία βίωσε συνολικά 25 ξεχωριστές επιθέσεις με drone, με σχεδόν σίγουρα την χρήση OWA-UAV.
Σε μιάμιση εβδομάδα, ο ουκρανικός στρατός προκάλεσε ίσως τις μεγαλύτερες άπαξ απώλειες στα ρωσικά στρατεύματά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλοκαιρινής αντεπίθεσης, αν μεταφράσουμε αυτές τις απώλειες σε χρήματα και την ικανότητα να αναπληρωθούν αυτές οι απώλειες: Il-76 και Tu-22M3 κατασκευάζονται σε αριθμό λίγων μονάδων ετησίως.
Οι επιδρομές με drone καμικάζι μπορεί να φαίνονται σπατάλη περιορισμένων πόρων, αλλά μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν χτυπήματα εναντίον πραγματικά σημαντικών στόχων.
«Και δεν έχει να κάνει τόσο με τη στρατιωτική πλευρά του θέματος, γιατί σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί των ραντάρ και των αντιαεροπορικών όπλων παρακολουθούν την κατάσταση 24/7, μιλάμε για την πολιτική και ηθική πλευρά», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Απλά επιχειρήματα
Αρκετοί σχολιαστές πρόβαλαν μια εκδοχή ότι, τα drone καμικάζι θα μπορούσαν να είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο του Πσκόβ όχι από την Ουκρανία, αλλά από τη γειτονική Εσθονία ή τη Λετονία. Τα επιχειρήματα είναι απλά: στην πραγματικότητα, εκτός από την απόσταση ( το Πσκόβ απέχει από τα ουκρανικά σύνορα - 800 χιλιόμετρα, και τα εσθονικά - 50), καθώς και ότι, δεν υπάρχει κανένα επιπλέον εμπόδιο (με τη μορφή της Λευκορωσίας) στη διαδρομή επίθεσης από την Εσθονία.
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι υποστηρικτές της επιλογής της Βαλτικής σημειώνουν ότι, ένα χτύπημα στη Ρωσία από το έδαφος του ΝΑΤΟ μπορεί (αν το επιθυμεί το VPR) να ερμηνευτεί ως casus belli.
«Για να το πούμε ωμά, δεν υπάρχουν ακόμη αντικειμενικά δεδομένα που θα επέτρεπαν να κατηγορηθεί το Ταλίν ή η Ρίγα. Τα συντρίμμια των drones καμικάζι, ή μάλλον, οι μονάδες μνήμης αυτόματου πιλότου σε κατάσταση κατάλληλη για αποκωδικοποίηση, θα μπορούσαν να βάλουν αμέσως ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα: από αυτά θα ήταν δυνατό να μάθουμε συγκεκριμένα το σημείο Α, από όπου έγινε η εκτόξευση», αναφέρει το μέσο.
Αλλά τα πιο σημαντικά επιχειρήματα κατά της επίθεσης από την Εσθονία είναι, σε κάθε περίπτωση, πολιτικά . Φυσικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ βοηθούν την Ουκρανία με κάθε ευκαιρία, αλλά οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν.
Είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι, η Μόσχα, έχοντας λάβει πραγματικές αποδείξεις για επίθεση από τα κράτη της Βαλτικής, θα αντιδράσει πρώτα, χωρίς προειδοποίηση, εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή και μετά θα παρουσιάσει στοιχεία;
«Ναι, αρκετά, αν και με μικρή πιθανότητα αλλά με σοβαρό σοκ, αν πραγματοποιηθεί», απαντά το ρωσικό μέσο.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση: η Εσθονία, για παράδειγμα, δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία εξαιτίας της, αλλά η εγκατάλειψή της θα υπονόμευε εντελώς την πίστη στη «συλλογική ασφάλεια», η οποία είναι γεμάτη με εκτεταμένες συνέπειες.
Στην πραγματικότητα, στις 29 Αυγούστου, κυριολεκτικά μισή μέρα πριν από την επίθεση στο αεροδρόμιο του Πσκόβ, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ποντολιάκ , υποσχέθηκε πρόωρη αύξηση του αριθμού των «αγνώστων» μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα επιτίθεντο σε ρωσικούς στόχους.
Το Κρεμλίνο πιστεύει πως υπάρχει η άποψη ότι, η αρχική ιδέα μιας επίθεσης από την Εσθονία διοχετεύτηκε επίσης στο ρωσικό πεδίο πληροφοριών, από αφηγητές του Κιέβου για μια πραγματική κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
«Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών σε στόχους πίσω από τις εχθρικές γραμμές, δόθηκε επίσης έμφαση σε αυτά που σχετίζονται με την παραγωγή, αποθήκευση ή χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτειά μας», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Η Ρωσία έκρυψε τα βομβαρδιστικά της στη χερσόνησο Κόλα
Η Ρωσία μετέφερε τον στόλο των βομβαρδιστικών της στη βάση Olenya στη χερσόνησο Κόλα για να τα κρατήσει ασφαλή από ουκρανικά drones. Αυτό αναφέρει η φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat. Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, τώρα τα αεροπλάνα πραγματοποιούν μεγάλες βομβαρδιστικές πτήσεις από τα σύνορα της Φινλανδίας προς την Ουκρανία.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Olenya, η οποία βρίσκεται μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φινλανδία, έχει γίνει μια από τις κύριες βάσεις της Ρωσίας. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλο αριθμό Tu-95 και Tu-160, που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute της Μεγάλης Βρετανίας, πιστεύει ότι δεδομένου ότι τα ρωσικά τακτικά μαχητικά δεν μπορούν να επιχειρήσουν πάνω από την Ουκρανία λόγω της αεράμυνας, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τη Ρωσία να εξαπολύει συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις βαθιά στην Ουκρανία.
Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι αυτά τα αεροσκάφη έχουν την ίδια σημασία με τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, τα αεροσκάφη MiG-31K που εκτοξεύουν αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που εκτοξεύουν πυραύλους Kalibr.
Προσθέτουμε ότι πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να επιτεθεί σε ρωσικά αεροδρόμια, όπου βρίσκονταν στρατηγικά αεροσκάφη.