Μέσα σε μια μέρα, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν έξι ουκρανικά ταχύπλοα που μετέφεραν στρατιώτες ειδικών Δυνάμεων, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 , σε μια στρατιωτική επιχείρηση που φαινόταν σαν προσπάθεια να ανακτηθεί το νησί Snake (Zmeiny), σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκκένωση της Ρωσίας, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:
Συνεχείς αποτυχημένες Ουκρανικές προσπάθειες για κατάληψη του "Sneak Island"
"Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες αναλύσεις των EurAsian Times ότι η ρωσική απόσυρση από το νησί δεν ήταν μια υποχώρηση αλλά ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα άφησε το νησί αλλά συνέχισε να το υπερασπίζεται εξ αποστάσεως με αεροσκάφη και πυραύλους.
H καταστροφή των έξι ουκρανικών ταχυπλόων που προαναφέρθηκε , έρχεται μετά την απόπειρα της 21ης Αυγούστου από άλλο ταχύπλοο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) που πραγματοποιούσε αναγνώριση κοντά σε ρωσική εξέδρα πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Αναφορικά δε με το περιστετικό, ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-30SM και ένα αεροσκάφος MiG-29 έπληξαν τα σκάφη με τα πυροβόλα όπλα τους.
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (RuMoD) ισχυρίστηκε ότι τα σκάφη καταστράφηκαν και δημοσίευσε ένα βίντεο από το Heads-Up Display (HUD) από το Su-30SM που δείχνει το πυροβόλο GSh-301 των 30 mm να πυροβολεί στο ταχύπλοο.
Πέρυσι, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν τρεις προσπάθειες να καταλάβουν το Snake Island, στις 8 Μαΐου 2022, στις 21 Ιουνίου και τελικά στις 30 Ιουνίου, έχοντας σοβαρές απώλειες στις δύο πρώτες.
Μετά το τελευταίο χτύπημα, η Ρωσία αποσύρθηκε «σε μια χειρονομία καλής θέλησης».
Στη συνέχεια, μια άλλη σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων και δηλώσεις από Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι αυτό ήταν ένα τέχνασμα της Μόσχας για να ελέγξει απλώς το νησί χωρίς να το κατέχει με φυσική παρουσία.
Τρεις επιθέσεις σε μια μέρα
Στις 30 Αυγούστου, το RuMoD δημοσίευσε τρεις προσπάθειες από την AFU από αργά το πρωί έως νωρίς το βράδυ.
Η πρώτη ενημέρωση στις 10:52 π.μ. ανέφερε ότι «αεροσκάφος της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα στρατιωτικά σκάφη με ομάδες προσγείωσης στρατιωτικών των Ουκρανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με συνολικό αριθμό 50 ατόμων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας».
Στις 2:37 μ.μ., δημοσίευσε ένα άλλο δελτίο τύπου: «Ανατολικά του νησιού Zmeiny, στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας Su-30 κατέστρεψε ένα ταχύπλοο στρατιωτικό σκάφος AFU με το πλήρωμά του».
Ο αριθμός των Ουκρανών που σκοτώθηκαν δεν προσδιορίστηκε σε αυτήν την ενημέρωση.
Η τελευταία ενημέρωση ήταν στις 5:55 μ.μ., στην ακριβή τοποθεσία (ανατολικά του νησιού Zmeiny), ένα αεροσκάφος Su-24 κατέστρεψε ένα άλλο σκάφος AFU με το πλήρωμά του».
Γιατί η Ουκρανία έχει εμμονή με το νησί;
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβουν το νησί θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την επιθυμία να πλήξουν βάσεις του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο απέτρεψε με επιτυχία επιθέσεις από μη επανδρωμένα ουκρανικά σκάφη καμικάζι.
Όπως εξηγήθηκε στην ανάλυση των EurAsian Times, η επιτυχής απόβαση στρατευμάτων στο Snake Island θα πυροδοτήσει μια ρωσική προσπάθεια καταστροφής τους, η οποία πιθανότατα θα είναι επιτυχής, δεδομένων των πιο σημαντικών και καλύτερα συντονισμένων ρωσικών μέσων-δυνατοτήτων.
Οι Ουκρανοί γνωρίζουν αυτό το γεγονός, αλλά πιθανώς προσπαθούν να δουν εάν το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές τακτικές επιχειρήσεις, να ανακαταλάβει ένα μικρό νησί και να καταστρέψει σμήνη drones καμικάζι.
Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι Ουκρανοί σχεδίαζαν επίθεση με θαλάσσιο drone αμέσως μετά την απόβαση στρατευμάτων στο νησί, με τους χειριστές των drone και τα στρατεύματα των ειδικών επιχειρήσεων να συντονίζουν τις επιθέσεις τους.
Οι EurAsian Times είχαν προηγουμένως αναλύσει πώς ο στόχος πίσω από τις επιθέσεις με θαλάσσιο μη επανδρωμένο drone καμικάζι ήταν κυρίως η συνέχιση της παρενόχλησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων και πληρωμάτων αεροπορίας, που κατά τα άλλα είχαν αποκρούσει επιτυχώς όλα τα χτυπήματα ,μέχρι να γλιστρήσουν και να πετύχουν ένα χτύπημα.
Ο σχεδιασμός ξαφνικών επιθέσεων σε διαφορετικούς χρόνους, χωρίς συγκεκριμένα μοτίβα, κρατά τα πληρώματα των πυροβολητών και τα πληρώματα που βρίσκονται σε επαγρύπνηση συνεχώς σε εγρήγορση, αυξάνοντας εκθετικά τα επίπεδα άγχους.
Αυτό ελπίζεται να μεταφραστεί σε καθυστερημένη ανίχνευση σκαφών θαλάσσιων drones που πλησιάζουν και σε ενδεχόμενη εμπλοκή τους.
Δεύτερον, τα αρχικά χτυπήματα σε ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν επίσης σκοπό να μελετήσουν τις τακτικές και τον χρόνο αντίδρασης της Ρωσίας και να πραγματοποιήσουν τεχνικές βελτιώσεις στα ίδια τα θαλάσσια drones βελτιώνοντας παράλληλα τις τακτικές τους.
Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην Ουκρανία που διαθέτει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους πλοίων drone με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ορισμένα έχουν κατασκευαστεί με δυτική βοήθεια και εξαρτήματα, απλώς συναρμολογημένα εντός της Ουκρανίας.
Ενώ κανένα πολεμικό πλοίο δεν έχει βυθιστεί μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά κέρδη, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στα ρωσικά πλοία.
Αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία δεν κατορθώσει να αναγνωρίσει το ουκρανικό εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα USV και να πραγματοποιήσει πλήγμα με πυραύλους Kalibr ή Onyx που εκτοξεύονται από τη θάλασσα ή τον εκτοξευόμενο από αέρα Kh-101, δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο η Ουκρανία δεν μπορεί να επιχειρήσει τουλάχιστον ένα χτύπημα σε σκάφος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι "περιορισμοί"της Ουκρανίας
Ωστόσο, η Ουκρανία, επίσης, περιορίζεται να πραγματοποιεί συνεχώς χτυπήματα και να δαπανά το απόθεμά της για drone, δεδομένης της καταστροφής που προξενεί η Ρωσία στην αμυντική της βιομηχανία.
Οι μονάδες συναρμολόγησης και κατασκευής πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με επίπονη φροντίδα και μυστικότητα, επομένως η μηνιαία παραγωγή drones δεν είναι εύκολη.
Και ακόμη κι αν τα εργοστάσια είναι άθικτα, η διατήρηση του στόλου των θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χτυπήματα κατά τις κατάλληλες πολιτικές και γεωπολιτικές στιγμές πρέπει αναμφίβολα να είναι μέρος του ουκρανικού λογισμού.
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια κατάληψης του Sneak Island, αφού αυτό με τα υπάρχοντα Ρωσικά μέσα επιτήρησης και μέσα , είναι αδύνατο να μην γίνει αντιληπτό και άμεσα αντιμετωπίσημο από τους Ρώσους.
Επιπλέον ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα επιτευχθεί αιφνιδιαστικά, όπως με υποθαλάσσια διείσδυση η κατάληψή του, η διατήρησή του είναι αδύνατη λόγω των προαναφερθέντων Ρωσικών δυνατοτήτων.
Κοινώς η Ρωσική τακτική αποχώρησης και ελέγχου με πυρά του Sneak Island είναι η μόνη ορθολογιστική λύση .