Τα αναβαθμισμένα σοβιετικά οχήματα αεράμυνας 2K12M2 Kub-M2 της Τσεχικής Δημοκρατίας -με το παρατσούκλι "Τρία Δάχτυλα του Θανάτου"- είναι τώρα ενεργά στο έδαφος στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας έναν μικρό αριθμό ουκρανικών Kub που είναι ήδη σε υπηρεσία.
ΟΤσέχος πρόεδρος Petr Pavel, είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα μεταφέρει δύο συστοιχίες Kub-M2 στην Ουκρανία, υπονοώντας συνολικά έξι έως οκτώ οχήματα εκτοξευτών και δύο οχήματα ραντάρ SURN 1S91, καθώς και έναν «σχετικά μεγάλο αριθμό» αντιαεροπορικών πυραύλων ramjet 3M9. Τώρα είναι σαφές ότι, τουλάχιστον μερικά από αυτά τα συστήματα έφτασαν.
Μετά από 18 μήνες ανελέητου πολέμου, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερους πυραύλους αεράμυνας σε γενικές γραμμές, καθώς εξαντλεί τα αποθέματα παλαιών πυραύλων της σοβιετικής εποχής, αποκρούοντας τη ρωσική επίθεση στα δύο μέτωπα: συνεχείς επιθέσεις από πυραύλους κρουζ και ιρανικής καταγωγής drones καμικάζι που χτυπούν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις, ενώ τα επιθετικά ελικόπτερα και τα μαχητικά-βομβαρδιστικά που πετούν χαμηλά, πραγματοποιούν αναδυόμενες επιθέσεις σε ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
Σε υπηρεσία από το 1967, το Kub (με την κωδική ονομασία SA-6 Gainful από το NATO) είναι αναμφισβήτητα χρονολογημένο, με κάθε συστοιχία να μπορεί να εμπλέξει μόνο έναν στόχο κάθε φορά. Αλλά είναι κινητό – ικανό να ακολουθεί πίσω από τα στρατεύματα πρώτης γραμμής και να αναπτύσσεται σε πέντε λεπτά – και θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει ένα κενό αεράμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας, που ασχολείται με drones χαμηλής πτήσης, πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα και μαχητικά βομβαρδιστικά.
Επιπλέον, τα Kubs-M2 που δωρίστηκαν είναι ένας μοναδικός τσεχικός εκσυγχρονισμός στα μέσα της δεκαετίας του 2000, συμπεριλαμβανομένου ενός ανανεωμένου αμαξώματος/πλαισίων, που ακολουθείται από εγκατάσταση σύγχρονων καλωδίων, τροφοδοσίας ρεύματος, και διαλειτουργικών συστημάτων επικοινωνιών του ΝΑΤΟ.
Τα ραντάρ και τα συστήματα ελέγχου του οχήματος SURN της εποχής των σωλήνων κενού ψηφιοποιήθηκαν, βελτιώνοντας την αντίσταση στην εμπλοκή και την αναγνώριση φίλου ή εχθρού (IFF) μέσω επεξεργασίας σήματος, ενώ οι νέες οθόνες και τα πιο βαριά αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου επιτρέπουν μικρότερο πλήρωμα με μειωμένο φόρτο εργασίας.
Η αναβάθμιση επέκτεινε επίσης τη διάρκεια ζωής των οχημάτων και των πυραύλων, βελτίωσε την αξιοπιστία και μείωσε το κόστος συντήρησης μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων αυτοδιάγνωσης.
Παρά τις θεωρητικές τους δυνατότητες κινητής πρώτης γραμμής του Kub, πολλοί παρατηρητές υποθέτουν ότι τα χρονολογημένα όπλα είναι κυρίως ελκυστικά για την παροχή πρόσθετων βολών για την άμυνα έναντι χαμηλών αεροσκαφών Shahed και υποηχητικών πυραύλων κρουζ Kalibr και Kh-101.
Ωστόσο, η δωρεά Kubs από την Τσεχία υπογραμμίζει την ενδιαφέρουσα περίεργη πιθανότητα αναβάθμισης των Kubs της Ουκρανίας, ώστε να εκτοξεύουν δυτικούς πυραύλους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2011, η τσεχική εταιρεία Retia παρουσίασε ένα πρωτότυπο «Kub-CZ» με αναβαθμισμένο ραντάρ, ικανό να εκτοξεύει ιταλικής κατασκευής πυραύλους ASPIDE που κατευθύνονται με ραντάρ.
Το πόσο εύκολη θα ήταν μια τέτοια τροποποίηση δεν είναι σαφές, αλλά η Ουκρανία έχει ήδη βρει τα μέσα για να τοποθετήσει πυραύλους RIM-7 στα συστήματα μεσαίου βεληνεκούς της Buk.
Ο χρόνος θα δείξει εάν ο στρατός της Ουκρανίας θα θεωρήσει ότι, αξίζει τον κόπο να αφιερώσει πόρους για την αναβάθμιση του μέτριου αλλά αυξανόμενου οπλοστασίου του Kub, για να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους όπως ακριβώς προετοιμάζει τους νεότερους εκτοξευτές Buk για να το κάνει.
Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές με το όνομα «Διάβολοι και Άγγελοι»
Με το μότο «εργαζόμαστε αθόρυβα, είμαστε αόρατοι», Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές επικεντρώνονται στην εξόντωση υψηλών στόχων της Ρωσίας και στην απογοήτευση των στρατευμάτων.
Ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίζονται να προχωρήσουν μέσα από τα ναρκοπέδια της Ρωσίας , μια ελίτ ομάδα ελεύθερων σκοπευτών επικεντρώνεται στο να εξοντώσουν στρατηγικά ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους υψηλού προφίλ.
Η ομάδα των ελεύθερων σκοπευτών αυτοαποκαλείται «Διάβολοι και Άγγελοι», σύμφωνα με μια αναφορά στη Wall Street Journal . Ένα κρίσιμο μέρος του ρόλου τους είναι να απομακρύνουν Ρώσους διοικητές υψηλού επιπέδου και άλλους στόχους υψηλού προφίλ, με απώτερο στόχο να σπείρουν σοκ, χάος και αποδιοργάνωση στις εχθρικές τάξεις.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Ουκρανίας συνήθως δεν χρησιμοποιούν φόρμες ghillie για καμουφλάζ, που χρησιμοποιούν συχνά οι δυτικοί ελεύθεροι σκοπευτές για να τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν στο περιβάλλον, επειδή είναι πολύ βαριές για να περπατήσουν σε πεδία μάχης, αναφέρει ένας από αυτούς, ο Ryan Pickrell . «Οι ελεύθεροι σκοπευτές, ωστόσο, προτιμούν τα δυτικά τουφέκια», αναφέρει.
Η τεχνολογία νυχτερινής όρασης βοηθά επίσης, τους Ουκρανούς ελεύθερους σκοπευτές να αναγνωρίσουν και να χτυπήσουν τους στόχους τους, ενώ ένα μη επαληθευμένο βίντεο από τον Ιούνιο, φαίνεται να τους δείχνει να συγκρατούν μια ρωσική επίθεση στοχεύοντας σε θερμικές εικόνες κινούμενων στόχων.
Επίσης, τον Ιούνιο, ένας Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε τον Βλαντιμίρ Αντόνοφ , ένα μέλος της «Ομάδας Βάγκνερ» και έναν από τους πιο διαβόητους μισθοφόρους μαχητές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.