Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Πολιτική σκακιέρα” του Ερντογάν: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν με επίκεντρο τα σιτηρά και την παγκόσμια κρίση της Συρίας

Ο  Ερντογάν  σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, για να συζητήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και άλλα θέματα.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα επιβεβαίωσαν τη συνάντηση και ανέφεραν ότι, ο Ερντογάν «άσκησε μέχρι στιγμής μια έντονη διπλωματία προκειμένου να βοηθήσει στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος AKP, ανέφερε η Daily Sabah.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο θέρετρο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, Σότσι και θα επικεντρωθεί στην αποτροπή μιας επικείμενης «διατροφικής κρίσης».

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, ο Ερντογάν θα μπορούσε να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, πιθανότατα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών προετοιμαζόταν «εντατικά», αλλά δεν έδωσε χρόνο ή χώρο για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το jpost, η Τουρκία προφανώς εργάζεται για να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία . «Αυτό είναι σημαντικό για χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες οικονομικές οπισθοδρομήσεις και μετασεισμούς», αναφέρει.

Για παράδειγμα, η Ινδία έχει απαγορεύσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού και αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι  συνέπειες της εισβολής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα είδος ντόμινο, σε έναν κόσμο που έχει ήδη σοκαριστεί από μια πρόσφατη πανδημία και τον πληθωρισμό. 

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις έχουν «θερμανθεί» τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί από τους δυτικούς συμμάχους της. Η Τουρκία θέλοντας να δείξει ότι ακολουθεί τη δική της εξωτερική πολιτική  (ανεξάρτητη από τη Δύση), συνεργάζεται με χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία.

Ωστόσο, η Τουρκία είχε επίσης καλές σχέσεις με την Ουκρανία και προμήθευσε την Ουκρανία με μερικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, πριν από τον πόλεμο. «Η Τουρκία βοήθησε στη σύναψη μιας συμφωνίας σιτηρών, που επέτρεψε στα σιτηρά να φύγουν από την Ουκρανία και να μην αποκλειστούν από τη Ρωσία», αναφέρει το  jpost.

Ωστόσο, ο ναυτικός πόλεμος στη Μαύρη Θάλασσα έχει ενταθεί πρόσφατα, καθώς η Ουκρανία χτυπά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού με μη επανδρωμένα πλοία drone. Η Ρωσία με τη σειρά της απειλεί εμπορικά πλοία που συναλλάσσονται με την Ουκρανία

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή για να συζητήσουν τη συμφωνία, καθώς και τη φόρμουλα ειρήνης του για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Νωρίτερα τη Δευτέρα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι, ο Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, πιθανότατα πριν από τη συνάντηση Ερντογάν και Πούτιν. Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 2 Αυγούστου ότι, η Μόσχα ήταν έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα το συντομότερο», αναφέρει η φιλοκυβερνητική Daily Sabah της Τουρκίας. 

Να επισημάνουμε ότι, Ερντογάν και Πούτιν θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο.

Η Τουρκία και η Ρωσία εργάζονται επίσης για συμφωνία για τη Συρία

Επιπλέον, η Τουρκία και η Ρωσία εργάζονται για συμφωνίες σχετικά με τη Συρία. Η Ρωσία υποστηρίζει το συριακό καθεστώς ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει ορισμένους Σύρους αντάρτες στο παρελθόν. Και οι δύο χώρες αντιτίθενται στην παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία.

Επιπλέον, ο Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Οκτώβριο για ένα Belt and Road Forum, αναφέρουν δημοσιεύματα. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό ταξίδι και αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κίνας. Αυτό έρχεται μετά τη συνάντηση της ομάδας χωρών BRICS στη Νότια Αφρική και παρόλο που η Ρωσία είναι μέρος των BRICS, ο Πούτιν ήταν αισθητά απών.

Παρόλα αυτά, η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν τους BRICS για να προσπαθήσουν να χαράξουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, που θα αμφισβητήσει την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη που είναι αγκυροβολημένη στη Δύση.

Επίσης, ο Πούτιν είπε στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι, δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Δελχί τον επόμενο μήνα, μετέδωσε το BBC την Τετάρτη (η Ινδία φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο κορυφής στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, θα παραστεί στη σύνοδο εκ μέρους του Πούτιν.

Μεταξύ των BRICS, της G20 και της συνάντησης του Ερντογάν, η Ρωσία κάνει ξεκάθαρα «ένα παιχνίδι» για να αναβιώσει τον ρόλο της στον κόσμο. Είναι εύλογο ότι, η συνάντηση Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε υπογραφή ή συζήτηση άλλων συμφωνιών. Μερικά από αυτά μπορεί να αναφερθούν από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μερικά μπορεί να είναι μυστικά και μπορεί να περιλαμβάνει συμφωνίες στη Συρία ή για άλλα κράτη επιρροής. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία, έχουν έντονα ενδιαφέροντα για την Αφρική και άλλους τομείς στους οποίους εργάζονται από κοινού. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ