Ένοπλες Συρράξεις

Πρώτη φορά η Ρωσία αναχαίτισε τον ουκρανικό αντιπλοϊκό πύραυλο “Neptune”! Η Ουκρανία θα κοστίσει στη Δύση πάνω από μισό τρισ. δολάρια

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε την αναχαίτιση του ουκρανικού αντιπλοϊκού πυραύλου «Neptune» μέσω ρωσικής αεράμυνας. Η έκθεση του Τμήματος αναφέρει:

«Συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν  δύο εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών HIMARS, έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune και δύο πυραύλους αντι-ραντάρ HARM».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος ήταν ο στόχος του  πυραύλου είναι άγνωστο, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα από τα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Κριμαία, θα μπορούσε να γίνει στόχος.

Δεδομένου ότι, η Ουκρανία διαθέτει μικρό αριθμό πυραύλων Neptune, κάθε τέτοια αναχαίτιση μειώνει το επιθετικό δυναμικό της και ενισχύονται οι Ρωσικές  θέσεις στη θάλασσα.

Ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Κνούτοφ αναφέρει σχετικά:

«Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, επειδή η Ουκρανία έχει λίγους τέτοιους πυραύλους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν τους χρησιμοποιούν τόσο συχνά. Κατά συνέπεια, κάθε αναχαίτιση είναι μια απτή μείωση των επιθετικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Παραδέχομαι ότι, ο εχθρός ήθελε να επιτεθεί σε μερικά από τα πλοία μας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εμπόδισαν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου », εξήγησε.

Επιπλέον, η επιτυχής αναχαίτιση δείχνει τις αυξανόμενες δυνατότητες της ρωσικής αεράμυνας και την προσαρμοστικότητά της. Ο πύραυλος Neptune (Ποσειδώνας), είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί, επειδή ο πύραυλος πλησιάζει τον στόχο σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη. Αντίστοιχα, εάν οι Ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας έχουν μάθει να το αναχαιτίζουν, τότε οι δυνατότητές τους μεγαλώνουν,  και αυτό θα ενισχύσει τη θέση τους στη θάλασσα.

Την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε για πρώτη φορά την αναχαίτιση του ουκρανικού αντιπλοϊκού πυραύλου «Neptune» από συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, ο πύραυλος έχει ένα πιο σύγχρονο σύστημα ελέγχου.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Neptune είναι μέρος του ουκρανικού πυραυλικού συστήματος R-360 και έχει εντυπωσιακές επιδόσεις. Το βάρος του είναι 870 κιλά και η μάζα της κεφαλής είναι 150 κιλά. Ο πύραυλος είναι ικανός να καλύψει απόσταση έως και 280 km με ταχύτητα περίπου 900 km/h. Το ύψος πτήσης πάνω από την επιφάνεια του νερού κυμαίνεται από 3 έως 10 μέτρα. Ωστόσο, τέτοια χαρακτηριστικά δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την VZGLYAD, η Ουκρανία διαθέτει θέση διοίκησης πυραύλων Neptune εξοπλισμένο με εξοπλισμό επικοινωνιών του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να λαμβάνει δεδομένα μέσω καναλιών Link-16 από οποιοδήποτε αναγνωριστικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ, να τα διαμορφώνει και να τα εισάγει στον πύραυλο.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έπληξαν  τις υποδομές της αμυντικής επιχείρησης Kommunar, με όπλα υψηλής ακρίβειας στο Χάρκοβο  και κατέστρεψαν τις κεφαλές των πυραύλων Neptune που παράγονται στην επιχείρηση.

Η Ουκρανία θα κοστίσει στη Δύση πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ακόμα κι αν έρθει τώρα η ειρήνη

Η Ουκρανική σύγκρουση θα γίνει τελικά η πιο δαπανηρή  ξένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή την εκτίμηση έδωσε ο ειδικός του Αμερικανικού Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας (CSP) Στίβεν Μπράιαν, σε άρθρο που δημοσίευσαν οι Asia Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε άλλα 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, κυρίως για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού , καθώς και δημοσιονομική στήριξη (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Ενώ το Κογκρέσο είναι όλο και πιο δύσπιστο για ένα άλλο τεράστιο χρηματικό ποσό για τη χρηματοδότηση μιας ατελείωτης σύγκρουσης, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα ζητηθεί μετά το τέλος των εχθροπραξιών», αναφέρει ο Μπράιαν.

Νωρίτερα, η Παγκόσμια Τράπεζα, με βάση τα στοιχεία του πρώτου έτους της σύγκρουσης, αναθεώρησε την εκτίμησή της για το κόστος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η οποία θα απαιτούσε τουλάχιστον 411 δισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια. Φυσικά, μέχρι τώρα αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, ακόμη και αν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία λήξουν ξαφνικά αύριο, η βοήθεια προς αυτή τη χώρα για την ανοικοδόμηση θα είναι 500-600 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας CSP.

Η Ουκρανία θα γίνει τελικά η πιο ακριβή επιχείρηση που έγινε ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κόστισε στις ΗΠΑ 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό σε δολάρια για το 2023, υπολογίζεται σε περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το ένα τρίτο του εκτιμώμενου κόστους ανάκτησης για την Ουκρανία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, πολλές αμερικανικές εταιρείες, ελπίζοντας να πλουτίσουν, θα κάνουν ισχυρές προσπάθειες  με τα λόμπι για να στηρίξουν την Ουκρανία, και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη στρατιωτική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να διαθέσουν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να στηρίξουν την Ουκρανία. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να διατηρηθεί για 10 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί», με ποσό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ομοίως, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ασταθής και η εξεύρεση σοβαρών χρημάτων στο μέλλον, θα αποδειχθεί πραγματική πρόκληση. Η ουσία είναι ότι, τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από «τον θείο Σαμ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ