Έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα ότι, ένας από τους σκοπούς των Τούρκων, είναι να επιμηκυνθούν σημαντικά αλλά και να αυξηθούν οι πιθανοί άξονες επιθέσεώς τους σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει διασπορά των δυνάμεών μας σε Θράκη-Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Κρήτη-Ιόνιο (από την κατεύθυνση του Αυλώνα της Αλβανίας), εκτιμώντας ότι αυτό θα διευκολύνει την επίτευξη αιφνιδιασμού σε βάρος μας.
Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μέσω Λιβύης- καθιστώντας την πρώτα στρατιωτικό δορυφόρο της- έναν νέο μόνιμο άξονα επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας.
Πριν από λίγες ημέρες, αναφέρθηκε πως το λιμάνι του Al Khums στα ανατολικά της πόλης της Τρίπολης στη Λιβύη, μισθώθηκε από την Τουρκία για περίοδο 99 ετών.
Επιπρόσθετα, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι, το σύστημα HAWK-3 SAM της Τουρκίας στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη Misurata, έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με το πυραυλικό σύστημα HISAR-O.
Άγνωστη στρατιωτική δύναμη κήρυξε λαϊκή εξέγερση
Μια ένοπλη ομάδα ανάρτησε πριν από λίγο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο διαδίκτυο, όπου και προαναγγέλλει παλλαϊκή ένοπλη εξέγερση κατά των Τούρκων «κατακτητών», οι οποίοι επιχειρούν να ληστέψουν την περιουσία του λαού, τον εθνικό πλούτο, τις υποδομές, τα λιμάνια. Εξέγερση η οποία πλέον στρέφεται και κατά της παράνομης κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και να έχει προκηρύξει εκλογές.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Yunus-bek Yevkurov φτάνει στη Βεγγάζη.
Να επισημάνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή Al Jufra ότι, δεν θα επιτρέψει στην χώρα του να «γίνει μια έκταση» για τους ( Τούρκους) αποικιοκράτες.
«Δεν είμαστε υποστηρικτές του πολέμου, είμαστε υποστηρικτές της ειρήνης, υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ των εθνών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Ο υποστηρικτής του πολέμου σήμερα είναι αυτός που έστειλε τον στρατό του και τους μισθοφόρους του στη Λιβύη( Ερντογάν), θέλοντας να υφαρπάξει τον πλούτο μας, και αυτός που έκανε επαίσχυντες συμφωνίες με αυτούς που πούλησαν την τιμή τους», είχε δηλώσει ο Λίβυος στρατάρχης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επαναστατών, κάθε Τούρκος και κάθε τουρκική εγκατάσταση στην Λιβύη, αποτελεί πλέον «νόμιμο στόχο».
Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «έχει υπερβεί τον έλεγχο της σε βασικές τοποθεσίες της Λιβύης», συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Al-Watiya, του λιμένα Sidi Bilal και πιο πρόσφατα, του ζωτικού λιμανιού Khoms, ενός μεγάλου λιβυκού κόμβου για την εισαγωγή αγαθών και εμπορευμάτων.
Τόνισαν ότι, αυτή η εξέγερση συμπίπτει με τη σιωπή αυτού που αποκαλούν «παράνομη κυβέρνηση της οικογένειας Ντμπάιμπα», που βρίσκεται στην Τρίπολη.
Η ένοπλη δύναμη διατύπωσε περαιτέρω ότι, οι τουρκικές βάσεις και τα στρατόπεδα στη Λιβύη δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα αρχικά βήματα προς τον αποικισμό και μια προσπάθεια να σύρουν τη Λιβύη πίσω σε μια περασμένη εποχή, εκμεταλλευόμενη τη δόξα της σε βάρος της λιβυκής αξιοπρέπειας και τιμής.
«Κηρύσσουμε λαϊκή εξέγερση κατά της τουρκικής κατοχής στη Λιβύη, ώστε ο κατακτητής να γνωρίζει ότι ο λιβυκός λαός δεν θα δεχτεί άλλη κατοχή, εκμεταλλευόμενος τους πόρους του, ληστεύοντας τον πλούτο του έθνους και καθορίζοντας τη μοίρα του. Ανακοινώνουμε ότι, όλες οι τοποθεσίες που καταλαμβάνουν οι Τούρκοι είναι νόμιμοι στόχοι για τους ήρωες της εξέγερσης», αναφέρουν.
Όπως προαναφέραμε, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία μίσθωσης 99 ετών για το λιμάνι Al-Khums. Βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα.
Αυτό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από ένα tweet από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Turkish Defense and Defense Industries». Το μήνυμα υπογράμμιζε ότι, οι τουρκικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι αυτής της μίσθωσης.
Σε αντίθεση με κάποιες εικασίες, η συμφωνία προορίζεται ρητά για στρατιωτική χρήση και δεν προορίζεται για εταιρικές οντότητες. Περαιτέρω λεπτομέρειες που κοινοποιήθηκαν, υποδηλώνουν την ίδρυση ειδικής τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη θέση του λιμανιού.
Το tweet μετέφερε επίσης τους στρατηγικούς στόχους πίσω από αυτή την κίνηση, υποδεικνύοντας ότι η μίσθωση θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι πιθανών παραβιάσεων στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύει τις διαδρομές των εμπορικών πλοίων.
Ωστόσο, τα επίσημα τουρκικά κανάλια δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει ή διαψεύσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο tweet.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στο περίπλοκο πολιτικό και στρατιωτικό τοπίο της Λιβύης. Οι ρίζες του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για τη Λιβύη, μπορούν να αναχθούν σε έναν συνδυασμό ιστορικών δεσμών, οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών φιλοδοξιών.