Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία USV εξετάζει το Πολεμικό Ναυτικό - Καλύτερα από τις LCS

Η δράση των τουρκικών μονάδων επιφανείας αλλά και των υποβρυχίων, βρίσκονται  στο στόχαστρο των Ελληνικών πολεμικών πλοίων και  των ραντάρ επιφανείας.

Η τουρκική απειλή συνίσταται στο ότι, οι Τούρκοι “αλωνίζουν” όχι μόνο στην Μεσόγειο, στην  Λιβύη, αλλά και στην Τυνησία και σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν την παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα υφιστάμενα γεωπολιτικά δεδομένα.

Η χρήση   μη επανδρωμένων συστημάτων, ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.

Παράλληλα, οι «επιτυχίες» των ουκρανικών μη επανδρωμένων συστημάτων επιφανείας USV (Unmanned SurfaceVehicles) έναντι ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποδομών δεν περνούν απαρατήρητες από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας.

Αντίστοιχα συστήματα βρίσκονται καιρό τώρα στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της  Καθημερινής, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης επιχειρησιακών απαιτήσεων η οποία πέρασε από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) και σύντομα θα κατατεθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Αξιολόγηση των διαθέσιμων συστημάτων

Το ΓΕΝ έχει αναθέσει την αξιολόγηση των διαθέσιμων συστημάτων σε μία ομάδα έμπειρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, με εμπειρία στα αυτόνομα συστήματα.

 Ήδη από το 2021, η «Task Force» του ΓΕΝ μέσω της παρουσίας της σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις αμυντικού υλικού σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Μέση Ανατολή εξετάζει τις δυνατότητες των νατοϊκών και μη USV αλλά και συστημάτων που κατασκευάζουν ελληνικές εταιρείες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγους μήνες μετέβη στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να παρακολουθήσει δοκιμές συγκεκριμένων συστημάτων επί του πεδίου.

«Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις καταρτίζονται ανάλογα με την απειλή» αναφέρει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ στην «Κ». «Εξετάζουμε παραμέτρους όπως το σύστημα κατεύθυνσης, αν δηλαδή θα καθοδηγούνται μέσω δορυφόρου ή με οπτική επαφή, τα εκρηκτικά που θα φέρουν ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του στόχου αλλά και το που και πόσο θέλουμε να τον πλήξουμε», ανέφερε.

Καθώς, όμως, η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει στην εγχώρια παραγωγή USV, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει και τρόπους αντιμετώπισης τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην αναβάθμιση των τεσσάρων Φρεγατών ΜΕΚΟ προβλέπεται η εγκατάσταση σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και συστήματος αντί-drone, που μέσω παρεμβολών θα μπλοκάρει την επικοινωνία του μη επανδρωμένου με τον σταθμό ελέγχου. «Αντίστοιχο σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί και στις γαλλικές FDIBelharra», αναφέρει η Καθημερινή.

«Καμία εξέλιξη με τις LCS»

Ανώτατη στρατιωτική πηγή ξεκαθαρίζει στην «Κ» ότι το Πολεμικό Ναυτικό, ήδη από το 2020, εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία που θα έχουν τον ρόλο της ενδιάμεσης λύσης ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για 18 μεγάλες μονάδες επιφανείας, όπως άλλωστε ορίζει η Δομή Δυνάμεων 2021 – 2034.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αξιολογηθεί πλοία από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά όχι από τις ΗΠΑ. «Στην αξιολόγηση ζητάμε να γίνει επιθεώρηση των ωρών λειτουργίας, της λίστας βλαβών, να μάθουμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του πλοίου» αναφέρει η ίδια πηγή και συνεχίζει:

 «Έχουμε Δομή Δυνάμεων 18 κύριων μονάδων, αυτό το νούμερο δεν επιτυγχάνεται με ούτε με τις τρεις FDI, ούτε με τις Κορβέτες. Ό,τι ευκαιρία υπάρχει, το ΠΝ θα την εξετάσει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις LCS. Αν μας λέγανε ότι παροπλίζονται ολλανδικά ή γερμανικά πλοία θα ενδιαφερόμασταν».

Ένοπλα υποβρύχια drone

Το γαλλικό πολεμικό  ναυτικό ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού».

Στόχο αποτελεί  να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές  εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας.

Για αυτό όπως όλα δείχνουν, θα δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που  θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο της χώρας. 

Σύμφωνα με την  Naval Group, της ανατέθηκε από τον Γαλλικό στρατό  μια νέα σύμβαση για τη μελέτη του σχεδιασμού ενός μελλοντικού οπλισμένου μη επανδρωμένου υποβρυχίου οχήματος.

Στα πλαίσια της συνεργασίας της Ελλάδας με την Γαλλία σε στρατιωτικά θέματα, είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογηθεί εκ μέρους της χώρας μας και αυτή η προαναφερθείσα σχεδίαση του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού για τον «πόλεμο του βυθού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ