Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Rheinmetall απλώνει τα «πλοκάμια» της στην Ουκρανία και τίθει υπό «έλεγχο» τα εργοστάσια τεθωρακισμένων της σοβιετικής εποχής

Ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall, ο οποίος θεωρείται σημαντική δύναμη στην αμυντική βιομηχανία, υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου του Armin Papperger, έχει επιδείξει σταθερά μια ισχυρή συμμαχία με την ουκρανική κυβέρνηση. Οι διεκδικητικές δηλώσεις του Papperger μετέφεραν απερίφραστα ότι η Rheinmetall είναι έτοιμη να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της, τοποθετώντας στρατηγικά τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας σε ουκρανικά εδάφη.

Εν όψει των συνεχιζόμενων απειλών από τα ανατολικά, τα σχόλια του κ. Papperger έχουν σημαντικό βάρος. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε απερίφραστα ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα κατευθυνθούν προς τα εργοστάσια της Rheinmetall που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Armin Papperger, στην επίσημη δήλωσή του, ανέφερε την πιθανή έναρξη υπηρεσιών για τα ουκρανικά άρματα μάχης στο άμεσο μέλλον. Οι εικασίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες ανακαίνισης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Αύγουστο. Επιπλέον, μια υπάρχουσα ομάδα από περισσότερους από δέκα Ουκρανούς υπηκόους υποβάλλεται επί του παρόντος σε εντατική εκπαίδευση στη Γερμανία, ειδικά προσαρμοσμένη για να τους εξοπλίσει με τις απαραίτητες δεξιότητες για να λειτουργήσουν εντός των μονάδων κατασκευής της εταιρείας. Μια πρόσθετη ομάδα δώδεκα ατόμων αναμένεται να ενισχύσει αυτό το εργατικό δυναμικό στο εγγύς μέλλον.

Η ταχεία υλοποίηση των αποτελεσμάτων

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εξέφρασε την αποφασιστική πρόθεση να επισπεύσει την έναρξη της παραγωγής γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει τη μίσθωση πρώην σοβιετικών εργοστασίων από τις ουκρανικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την τροποποίηση των εγκαταστάσεων αυτών σύμφωνα με τους όρους του ΝΑΤΟ.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η κύρια μονάδα κατασκευής, που προβλέπεται να εγκατασταθεί στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, κατανέμεται μεταξύ του εθνικού ομίλου Ukroboroprom και της γερμανικής Rheinmetall. Η κατανομή των μετοχών κατανέμεται σε αναλογία 51% προς 49%, με την υπεροχή να κλίνει προς τη γερμανική εταιρεία.

Οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν σε νέο στόχο

Σταθερά, από την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαβεβαιώσει ότι πρωταρχικός στόχος του ρωσικού στρατού έχει γίνει η εισροή δυτικού οπλισμού στο Κίεβο. Μετά από μια σχολαστική εξέταση των γεγονότων, γίνεται φανερό ότι οι ελιγμοί του ρωσικού στρατού επιβεβαιώνουν πράγματι τους ισχυρισμούς του. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν τη σφαίρα της συνήθους ρωσικής προπαγάνδας.

Αξίζει της προσοχής μας ότι μια ρωσική αεροπορική επιδρομή πάνω από το Κίεβο φέρεται να προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον μια συστοιχία Patriot. Οι εικασίες επιμένουν σχετικά με μια δεύτερη συστοιχία που επίσης υπέστη ζημιές, ωστόσο η αλήθεια αυτών των ισχυρισμών παραμένει αόριστη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

Στην περίπτωση του αεροπορικού βομβαρδισμού που σημειώθηκε στις 14 και 15 Μαΐου, το επίκεντρο ήταν η δυτική περιοχή της ουκρανικής πόλης Khmelnytskyi. Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η τοποθεσία αυτή χρησίμευε ως αποθήκη για τους τρομερούς πυραύλους Storm Shadow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η αλήθεια αυτών των ισχυρισμών παραμένει καλυμμένη από μυστήριο, γεγονός με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε.


Ωστόσο, οι μεταγενέστερες δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs, που λήφθηκαν λίγες ημέρες μετά το συμβάν, παρέχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις για την ανελέητη εξόντωση της περιοχής από τον ρωσικό στρατό.

Επιθέσεις τον Ιούνιο

Στο δεύτερο μέρος του Ιουνίου, οι δορυφορικές εικόνες που διανεμήθηκαν από τη NASA μαρτυρούν τα σοβαρά πλήγματα που υπέστη η βάση των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 της ουκρανικής 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας από τις ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις. Οι εικόνες από το διάστημα αποκάλυψαν μια σκληρή πραγματικότητα της στρατιωτικής σύγκρουσης, καθώς η στρατηγική βάση υπέστη το κύριο βάρος του πλήγματος.

Καθώς ο Ιούνιος έφτανε στο λυκόφως του, τα βίαια πλοκάμια της σύγκρουσης απλώνονταν ακόμη περισσότερο, με ρωσικούς πυραύλους να καταστρέφουν ένα εστιατόριο στο Κραματόρσκ της Ουκρανίας. Τα επακόλουθα αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά και βιντεοσκοπημένα τεκμήρια από το σημείο της πρόσκρουσης, απεικονίζοντας με γλαφυρό τρόπο όχι μόνο τις οδυνηρές απώλειες σε αμάχους, αλλά και τις απώλειες μεταξύ μισθοφόρων που προέρχονταν από μια σειρά δυτικών εθνών.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το εργοστάσιο Rheinmetall, μια γερμανική επιχείρηση που βρίσκεται στη Δυτική Ουκρανία, να βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών. Αυτή η πιθανή εξέλιξη σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Τι κάνει τη Δυτική Ουκρανία σημαντική;

Η Δυτική Ουκρανία είναι επί του παρόντος η πιο ειρηνική περιοχή της χώρας, γεγονός που μπορεί να εκπλήξει κάποιους. "Γιατί να θέλει κάποιος να δημιουργήσει επιχειρήσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου;" "Δεν θα μπορούσε η Ρωσία απλώς να αντεπιτεθεί;" μπορεί να αναρωτηθούν. Ναι, η Ουκρανία βρίσκεται σε σύγκρουση, αλλά η επιλογή αυτής της τοποθεσίας υπερβαίνει τους επιχειρηματικούς λόγους. Είναι μια στρατιωτική στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι εξουσίας.

Η στρατηγική τοποθέτηση αυτής της εγκατάστασης, σε κοντινή απόσταση από το "τρίγωνο" της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, είναι πιθανό να εμποδίσει τις συνήθεις αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Είναι κοινή αντίληψη μεταξύ της Ουκρανίας, της Γερμανίας και των συμμάχων τους ότι, εάν η Μόσχα έχει πρόθεση να αφανίσει αυτή την εγκατάσταση, θα απαιτηθεί από τον ρωσικό στρατό ένα πρωτοφανές επίπεδο ακρίβειας. Αυτός ο βαθμός ακρίβειας, πρέπει να σημειωθεί, απουσιάζει επιδεικτικά από τα ενάμισι χρόνια σύγκρουσης που έχει υποστεί μέχρι στιγμής η Ουκρανία.

Άρθρο 5

Σε περίπτωση που ένας πύραυλος, εκτοξευόμενος από τη Ρωσία, παρεκκλίνει από την προβλεπόμενη πορεία του και χτυπήσει εντός των συνόρων οποιουδήποτε από τα τρία ευρωπαϊκά έθνη, θα μπορούσε δυνητικά να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη διάταξη θα έθετε επισήμως το ΝΑΤΟ σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, κλιμακώνοντας έτσι τις υπάρχουσες εντάσεις και συγκρούσεις. Αυτό είναι ένα σενάριο που το Κίεβο, στους στρατηγικούς ελιγμούς του εναντίον της Ρωσίας, φαίνεται ότι στοχεύει να αξιοποιήσει προς όφελός του.

Τίθεται το ερώτημα: "Γιατί "μπορεί ή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί";". Η απάντηση έγκειται στο γεγονός ότι η εξουσία να επικαλεστεί το άρθρο 5 δεν ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ, αλλά στο κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα τέτοιο κράτος μπορεί να επιλέξει να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 5, γεγονός που συνέβη το προηγούμενο έτος, όταν ένας πύραυλος κατέπεσε σε πολωνικό έδαφος.

Σε εκείνη την περίπτωση, η Βαρσοβία ερμήνευσε το γεγονός ως ατύχημα και όχι ως σκόπιμη επίθεση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ