Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ένταση με ΗΠΑ-Δύση να αποτελούν φανερά την πηγή παροχής οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και το Ιράν για την Ρωσία.
Το Ρωσικό ΥΠΑΜ εμφάνισε Κινεζικό drone
Ωστόσο άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, "εμφανίζει" την Κίνα να τροφοδοτεί με drones την Ρωσία, αναφέροντας σχετικά:
"Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε πώς οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κινεζικό πολυκόπτερο που μετατράπηκε σε ιπτάμενο όλμο
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν κρύβει το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ενεργά κινεζικά μη στρατιωτικά πολυκόπτερα ως drones κρούσης, ιδίως στο ρόλο των λεγόμενων "ιπτάμενων όλμων".
Ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδειξε το έργο μιας ανώνυμη μονάδας επισκευής που αποκατέστησε το κατεστραμμένο drone.
Αν και ο Ρώσος στρατιωτικός είπε ότι ορισμένοι ειδικοί ήρθαν για να βαθμονομήσουν αυτό το προϊόν, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματική εμπλοκή αυτής της μονάδας στην επισκευή του drone.
Αλλά το ίδιο το πολυκόπτερο, το οποίο μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί ως το M1500 από την εταιρεία T-Motor (T-Drones) από την Κίνα, προσελκύει την προσοχή στην ιστορία.
Xαρακτηριστικά-κόστος-δυνατότητες
Αυτό το drone πωλείται ελεύθερα στην πολιτική αγορά, το κόστος της βασικής έκδοσης χωρίς μπαταρίες και κάμερα είναι από 5499 δολάρια.
Τα δηλωμένα χαρακτηριστικά του M1500 μιλούν για δυνατότητα πτήσης με φορτίο 15 κιλών για 30 λεπτά και με φορτίο 5 κιλών η διάρκεια πτήσης είναι 1 ώρα.
Δεδομένων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών, αυτό το πολυκόπτερο μπορεί πραγματικά να ρίχνει βλήματα όλμων
Επιδείχθηκαν επίσης και άλλα στοιχεία του ίδιου του drone.
Για παράδειγμα, η εφεύρεση T-Rex Mini 1500TVL μιας άλλης κινεζικής εταιρείας Foxeer χρησιμοποιήθηκε ως κάμερα ημέρας.
Επίσης στο βίντεο μπορείτε να δείτε τον πίνακα ελέγχου, το γενικό τηλεχειριστήριο CubePilot Herelink.
Θυμίζουμε ότι γενικά μιλάμε για ένα έτοιμο drone, το οποίο, πιθανότατα, οι Ρώσοι προσάρμοσαν ανεξάρτητα για τη ρίψη βλημάτων όλμου.
Ωστόσο, όπως έγραψε προηγουμένως η Defense Express, ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι έτοιμες να κατασκευάσουν "ιπτάμενους όλμους" για τους Ρώσους σε πλήρη διαμόρφωση, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού ρίψης.
Αν και το Πεκίνο έχει απαγορεύσει την εξαγωγή οποιωνδήποτε drones με βάρος απογείωσης άνω των 7 κιλών από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθεί αυτή η απαγόρευση παρέχοντας «κιτ μηχανής» με τη μορφή κατασκεάσε μόνος σου το κίτ
Μετά τον «Στρατό των drones», η Ουκρανία θέλει τώρα να αποκτήσει «στρατό ρομπότ»
Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει έναν «στρατό από ρομπότ» για χρήση ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Σε σχετικό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει, ότι
"Το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας δήλωσε ότι θέλει να αξιοποιήσει την «επιτυχημένη εμπειρία» του στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) διερευνώντας άλλους τομείς στρατιωτικής καινοτομίας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κιέβου.
«Μια τεχνολογική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει στον τομέα των UAV τον περασμένο χρόνο. Στο πλαίσιο του έργου Army of Drones, ορισμένες ουκρανικές εταιρείες αύξησαν την παραγωγή UAV τους κατά εκατοντάδες φορές», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού Mykhailo Fedorov.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι για να κερδίσει τον πόλεμο, είναι απαραίτητο η Ουκρανία «να κάνει ακόμη περισσότερα».
Ο Φεντόροφ αποκάλυψε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει την δημιουργία ενός «στρατού από ρομπότ» για να ανταποκριθεί καλύτερα σε πιο περίπλοκες απειλές.
Ανέφερε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μόνο τη συνεργασία των βιομηχανικών εταίρων για την ανάπτυξη και προμήθεια ρομποτικών πλατφορμών για αμυντική χρήση.
Η αντίδραση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW)
Το 2021, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να συντάξουν μια συνθήκη που θα έθετε πρότυπα για την υπεύθυνη λειτουργία των θανατηφόρων αυτόνομων όπλων, των λεγόμενων «ρομπότ δολοφόνων».
Ένας ανώτερος ερευνητής όπλων στο HRW ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία ανθρώπων με βάση δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες και επεξεργάζονται από μηχανές θα παραβίαζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Το να βασιζόμαστε σε αλγόριθμους για να στοχεύσουμε ανθρώπους θα απανθρωποποιήσει τον πόλεμο και θα διαβρώσει την ανθρωπιά μας», είπε.
Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη αποκάλυψη του αξιωματούχου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Σμήναρχου Τάκερ Χάμιλτον, σχετικά με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που επιτέθηκε στον δικό του χειριστή για φερόμενη παρέμβαση στην προ-προγραμματισμένη αποστολή του.
Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ρομπότ δολοφόνων, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έθεσε νέους κανόνες για τον τρόπο αντιμετώπισης των αυτόνομων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για ελαχιστοποίηση της «πιθανότητας και των συνεπειών αποτυχιών» για την αποφυγή ακούσιων εμπλοκών.
Επιπλέον, τα ρομπότ δολοφόνων θα χρησιμοποιούνται αυστηρά από εξουσιοδοτημένο και εκπαιδευμένο προσωπικό σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, τους κανόνες ασφάλειας οπλικών συστημάτων και τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής.
Ο «Στρατός των drones»
Προτού αποκαλυφθούν τα σχέδια για τον νέο «Στρατό των Ρομπότ», το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος είχε ήδη σχεδιάσει να χτίσει έναν «Στρατό drones» χρησιμοποιώντας δωρεές από ξένους συμμάχους και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος Συνταγματάρχης Oleksii Noskov είπε στο BBC News ότι ο στόλος των UAV θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της πρώτης γραμμής και θα παρέχει αποτελεσματική απάντηση στις εχθρικές επιθέσεις.
Κάθε σύστημα στο «Army of Drones» είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένες κάμερες, ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης και εργαλεία χαρτογράφησης για αποτελεσματική επιτήρηση και αναγνώριση.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω θα λέγαμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ,λόγω της εκτεταμένης χρήσης UCAV, drones kamikazi, USV και εσχάτως από την πρόθεση του Κιέβου να δημιουργήσει στρατιά ρομπότ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πρώτος με εκτενή χαρακτηριστικά τάσης απανθρωποποίησης του πολέμου, αφού συντελείτε δολοφονία ανθρώπων με βάση δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες και επεξεργάζονται από μηχανές.