Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία θα παράγει μαζικά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος S-70 Okhotnik το 2024-Ο φονικός συνδυασμός χρήσης του με το μαχητικό SU-57

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία τρέχουν, ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις για ολοένα και περισσότερα νέα εξελιγμένα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά από τους εμπολέμους, με στόχο τη νίκη στο πεδίο της μάχης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσική αμυντική βιομηχανία, αυξάνει την παραγωγή της σε παλαιότερα οπλικά συστήματα και μέσα που διαθέτει όπως τα άρματα T-72 και T-80, προβαίνει σε μαζική παραγωγή drones kamikazi με στόχο να φθάσει τα 5000  από αυτά μηνιαίως και προωθεί την παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων και μέσων όπως το μη επανδρωμένο  αεροσκάφος S-70 Okhotnik Loyal Wingman  του οποίου η  μαζική παραγωγή σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ θα ξεκινήσει έως το 2024, το οποίο επισημαίνει:

Η Ρωσία θα παράγει μαζικά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος S-70 Okhotnik (Hunter) μέχρι τις αρχές του 2024

"Το ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος S-70 Okhotnik (Hunter) αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να παραχθεί έως τις αρχές του 2024, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (RuAF).

Αυτό αποκτά σημασία, καθώς έρχεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο των μαχητικών Su-57 πέμπτης γενιάς, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία κινείται σταθερά προς την επιχειρησιακή λειτουργία και των δύο πλατφορμών και την τοποθέτηση τους στο ρόλο επανδρωμένου-μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σε ρεπορτάζ του το  TASS επικαλέστηκε ανώνυμο ανώτερο στέλεχος της Ανώτατης Διοίκησης των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, που είπε: «Τα υπάρχοντα σχέδια προβλέπουν ότι οι κρατικές δοκιμές του Okhotnik θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

«Από τις αρχές του 2024, η μαζική παραγωγή και  παράδοση στα στρατεύματα μας θα ξεκινήσει. Η σύμβαση προβλέπει την παράδοση πολλών δεκάδων αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο ειδήσεων, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση για την παραπάνω εξέλιξη. Ωστόσο, ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος μπορούν ακόμα να εξαχθούν με βάση άλλες εκθέσεις και τη γενική δραστηριότητα στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας.

Το χρονοδιάγραμμα παραγωγής  των S-70 

Συνήθως, οι ενημερώσεις για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την παραγωγή αμυντικών πλατφορμών προέρχονται από τις ρωσικές κρατικές εταιρείες Joint Stock Holding (JSC) που έχουν αναπτύξει το προϊόν.

Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για το Sukhoi Design Bureau (SDB), την United Aircraft Corporation (UAC) μητρική εταιρεία ή την κορυφαία εταιρεία  Rostec Corporation.

Οι πληροφορίες από το RuAF (ή Voenno-vozdushnye sily Rossii, VVS) σημαίνουν ότι ο ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε απλώς ένα χρονοδιάγραμμα που έχει συντάξει η υπηρεσία στη βάση προγραμματισμού της, το οποίο μπορεί να τηρηθεί ή όχι.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει αξιόπιστα ένα ουσιαστικό στάδιο στην ανάπτυξη του έργου, καθώς έχει επιτύχει σταθερά σημαντικά ορόσημα τα τελευταία δύο χρόνια.

Μια αναφορά στις 20 Ιουλίου στην Aviaciaonline ανέφερε ότι ένα δεύτερο πρωτότυπο drone πέταξε με πιο επίπεδο ακροφύσιο εξάτμισης .

Το νέο ακροφύσιο ρυθμίζει τα καυσαέρια καυσαερίων και μειώνει την ευπάθεια στην ανίχνευση υπερύθρων και την υπογραφή του πίσω ραντάρ του αεροπλάνου.

Την ίδια μέρα είδαμε επίσης πλάνα που φέρεται να είναι από το drone που πετούσε μαζί με ένα άλλο άγνωστο αεροσκάφος.

Το drone παρουσιάστηκε με το επίπεδο ακροφύσιο τον Δεκέμβριο του 2021 και η ανακοίνωση  έλεγε ότι επρόκειτο να εισέλθει σε σειριακή παραγωγή έως το 2023.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ έδωσε τις πληροφορίες στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Chemezov πρόσθεσε ότι αναπτύσσεται ένας νέος σταθμός ελέγχου εδάφους για το drone, υποδεικνύοντας ότι το drone μπορεί να αρχίσει να φθάνει στις μονάδες της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (ή Voenno-vozdushnye sily Rossii, VVS) έως το 2024.

Το πειραματικό πρωτότυπο έκανε την πρώτη του πτήση στις 3 Αυγούστου 2019, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 20 λεπτά.

Μια πτήση διάρκειας 30 λεπτών μαζί με το μαχητικό Su-57 αναφέρθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η RIA Novosti είπε ότι η Okhotnik διεξήγαγε προσομοιωμένες δοκιμές με υπέρυθρες (IR) και πυραύλους αέρος-αέρος αναζήτησης ραντάρ για να δοκιμάσει τα συστήματα ελέγχου πυρός του UCAV στο 185ο Κέντρο Εφαρμογών Μάχης και Εκπαίδευσης στο Ashuluk.

Διεξήγαγε την πρώτη της δοκιμή με πραγματικά πυρά απελευθερώνοντας καθοδηγούμενες βόμβες σε στόχο στο πεδίο εκπαίδευσης Ashuluk κοντά στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση τον Ιανουάριο του 2021.

Στις 28 Μαΐου, το RIA Novosti ανέφερε μια σειρά δοκιμών «ρίψης κατευθυνόμενων πυραύλων», από τις οποίες η Janes Defense συμπέρανε ότι ήταν ο πύραυλος κρουζ standoff Kh-59MK2.

Όμως στις 9 Ιουνίου και στις 27 Ιουλίου και σύμφωνα  με τις εξελίξεις που αφορούσαν το Su-57, φάνηκε ότι η Ρωσία προχωρούσε γρήγορα προς την κατεύθυνση  της επιχειρησιακής ανάπτυξης επανδρωμένων-μη επανδρωμένων αεοσκαφών

Το μαχητικό Su-57

Συγκεκριμένα  μια έκθεση της RIA Novosti στις 9 Ιουνίου  ανέφερε ότι τέσσερα Su-57 χρησιμοποιήθηκαν στην εν εξελίξει Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO) στην Ουκρανία, σε μια επιχείρηση Καταστολής της Αεράμυνας του Εχθρού (SEAD).

Το κουαρτέτο «συνδέθηκε με ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών για την καταστροφή συστημάτων αεράμυνας μέσω συστημάτων αυτόματης επικοινωνίας, μετάδοσης δεδομένων, πλοήγησης και αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο. Η χαμηλή ορατότητα ραντάρ του Su-57 επιβεβαιώθηκε επίσης», ανέφερε το άρθρο

Ο Andrey Yelchaninov, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής Στρατιωτικής Βιομηχανικής Επιτροπής, δήλωσε αργότερα σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι τα αεροπλάνα και τα drones θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν «όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και σε διάφορους τύπους σχηματισμών μάχης».

Στις 27 Ιουλίου, το TASS ανέφερε ότι μια διθέσια παραλλαγή του Su-57 θα αναπτυχθεί για να ελέγχει ένα σμήνος πολεμικών drones Okhotnik «σε αλληλεπιδράσεις με επίκεντρο το δίκτυο για να χτυπήσει εναέριους και επίγειους στόχους».

Η επιχείρηση της 9ης Ιουνίου δείχνει ότι είναι απίθανο το Su-57 να μην χρησιμοποιηθεί για τακτικές αποστολές ρουτίνας, με το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους να εκτελούνται πιθανώς από τα Su-30 και Su -35.

Τουλάχιστον αρχικά, το προφίλ της αποστολής του θα περιελάμβανε την εξάλειψη εχθρικών μαχητών πέρα από την οπτική εμβέλεια με πυραύλους όπως οι επιχειρήσεις Vympel R-77 και SEAD ή Destruction of Enemy Air Defense (DEAD).

Συντονίζονται και τα δύο Προγράμματα

Οι εκθέσεις δοκιμών του Okhotnik στις 28 Μαΐου ανέφεραν ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε «να χτυπήσει αποτελεσματικά καμουφλαρισμένους στόχους μικρού μεγέθους με πυραύλους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας».

Επίσης, τα Su-57 με έναν νεότερο κινητήρα δεύτερου σταδίου, τον Izdeliye 30, θα άρχιζαν σύντομα να προσεγγίζουν μονάδες VVS μετά από δοκιμές μάχης που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανάλυση των EurAsian Times.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις παράλληλες εξελίξεις και στις δύο πλατφόρμες, οι Ρώσοι σχεδιαστές αμυντικής βιομηχανίας έχουν σίγουρα συντονίσει τα προγράμματα παραγωγής των S-70 και των Su-57.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία τρέχει ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά προγράμματα με στόχο την αεροπορική κυριαρχία στην Ουκρανία.

Αυτά είναι η  μαζική παραγωγή του μαχητικού SU-57 σε συγκερασμό με αυτήν του μη επανδρωμένο αεροσκάφος S-70 Okhotnik και η διάδραση-συνεργασία τους στο πεδίο της μάχης, με χρονικό ορίζοντα το 2024.

Εάν και εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί μέχρι τότε, θεωρούμε ότι τα "Ουκρανικά"  F-16 δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην συνδυασμένη Ρωσική εναέρια απειλή στην οποία προαναφερθήκαμε, οπότε και θα χρειαστεί η αεροπορική βοήθεια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προς το Κίεβο να προβλέπει την χορήγηση περισσότερο εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...