Είναι γεγονός ότι η Ουκρανική επίθεση μέχρι στιγμής έχει σημειώσει μικρή επιτυχία, τόσο σε σχέση με την διάσπαση των Ρωσικών γραμμών αμύνης , όσο και με την απελευθέρωση εδαφών της χώρας από τους Ρώσους εισβολείς.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν να δώσει το "πράσινο φώς" για αποστολή βομβών διασποράς στις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να διασπάσουν το πυκνό πλέγμα των προστατευτικών Ρωσικών ναρκοπεδίων και να αχθούν, στην πρώτη από τις τρείς διαδοχοκές γραμμές αμύνης των Ρώσων στην κατεύθυνση του Νότου προς Κριμαία και Αζοφική θάλασσα, την οποία εσχάτως διέσπασαν εν μέρει.
Η αποτυχία της Ουκρανικής επίθεσης
Ρωσικό ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του , αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "WSJ: σε δύο μήνες της αντεπίθεσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να φτάσουν στις κύριες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας", επισημαίνοντας:
"Όπως έγινε γνωστό. οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU) αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα όταν προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση των ρωσικών αμυντικών θέσεων. Σύμφωνα με πηγές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν φτάσει καν στις κύριες γραμμές άμυνας του ρωσικού στρατού, όπως χαρακώματα, αντιαρματικά ναρκοπέδια και άλλα εμπόδια μηχανικής, αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη της λεγόμενης ουκρανικής αντεπίθεση.
Υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης στην πρώτη γραμμή, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες της Wall Street Journal εξέφρασαν την άποψη ότι είναι απαραίτητο να παρέξουμε ισχυρότερο στρατιωτικό εξοπλισμό για την επιτυχή πρόοδο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκε, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν πρακτικά καμία πιθανότητα επιτυχούς επίθεσης.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν επίσης τις τεράστιες απώλειες σε εξοπλισμό από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που ανάγκασαν την διοίκηση να αλλάξει την τακτική της επίθεσης.
Τώρα τον κύριο ρόλο στην αντεπίθεση παίζει το πεζικό, που σχηματίζεται από εφεδρικές μονάδες.
Οι προσπάθειες να διασπαστούν τα Ρωσικά ναρκοπέδια απ.ό το Ουκρανικό πεζικό οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.
Τεράστιες οι Ουκρανικές απώλειες
Ο πρώην σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, μοιράστηκε καταστροφικές πληροφορίες για τις πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού σε τηλεοπτική εκπομπή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουκρανική πλευρά έχει χάσει περισσότερους από 400.000 στρατιώτες.
Και το πρόσφατο βίντεο που έλαβε δείχνει 123.000 φρεσκοσκαμμένους τάφους που πιστεύεται ότι είναι για όσους σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση.
Ο McGregor ανέφερε τα ακόλουθα λόγια:
"Μόλις έλαβα υλικό από την Ουκρανία. Το βίντεο δείχνει 123.000 πρόσφατα σκαμμένους τάφους. Η αντεπίθεση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό ανήκει στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς συμβούλους από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο ΜακΓκρέγκορ σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να «επαναλάβει» τακτικές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη γνώμη του, ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να δει και να παρακολουθεί οποιαδήποτε κίνηση στην ανατολική Ουκρανία.
"Το μόνο ερώτημα είναι αν αποφασίσουν να επιτεθούν. Και εξαρτάται από το αν το θεωρούν απειλή. Έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να χτυπήσουν", κατέληξε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ.
Ποιά θα είναι η τελική έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία;
Σε άρθρο μας στις αρχές Ιουνίου με τίτλο,"Γιατί παρά τα Δυτικά "υπερόπλα" η Ουκρανία απέτυχε να αλλάξει το "παιγνίδι" στο πεδίο της μάχης-Ποιά θα είναι η έκβαση του πολέμου;", διαβλέπαμε την αποτυχία και το βαρύ κόστος αίματος της Ουκρανικής επίθεσης επισημαίνοντας ότι οποιοδήποτε και αν θα είναι το αποτέλεσμα της Ουκρανικής επίθεσης, αυτή θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα επιθετικών ενεργειών της λόγω εξάντλησης των εφεδρειών της, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των κινήσεων να περάσει μετά από αυτήν ανεπιστρεπτί στα χέρια των Ρώσων.
Σε τέτοια περίπτωση η συνέχεια θα ήταν μια αποδοχή της ήττας με αξιοπρέπεια, αν και τους όρους της ειρήνευσης θα τους επέβαλλε ο νικητής , εν προκειμένω η Ρωσία.
Εκτίμησή μας είναι ότι η τυχόν εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να γίνει μετά το τέλος της Ουκρανικής επίθεσης, προκειμένου να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος, αφού η συνέχισή του θα σήμαινε απευθείας εμπλοκή της Ρωσίας με την Δυτική Συμμαχία.
Αν όμως αυτό δεν συμβεί και ο πόλεμος συνεχιστεί, σε μια προσπάθεια της Δύσης να εξασθενιστεί ακόμη περισσότερο η Ρωσία,υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο Πούτιν να μην αρκεστεί στα Ουκρανικά εδάφη που ήδη κατέχει, αλλά να επιδιώξει με μια μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας να καταλάβει όλη την Ανατολικά του Δνείπερου ποταμού Ουκρανία.
Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να έχουμε μεταξύ των εναπομεινάντων Ουκρανικών εδαφών και της Πολωνίας, κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει τώρα μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, κάτι δηλαδή σαν μια ιδιότυπη "ένωση", το οποίο αν και φαντάζει ακραίο, δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς.