Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές των εμπολέμων αλλά και αναλύσεις από εξειδικευμένους φορείς για την αποτελεσματικότητα οπλικών συστημάτων των εμπολέμων να βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.
Τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προσβάλλουν Ουκρανικούς στόχους από εδάφη που ελέγχονται από τις χερσαίες δυνάμεις τους
Σε ανάλυση για την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του ,αναφέρεται σε ένα νέο Δελτίο πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), το οποίο ισχυρίζεται ότι αυτή αν και έχει αναπτύξει σημαντικά μέσα για την υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, εντούτοις δεν έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
"Η ανάλυση εμβαθύνει περαιτέρω σε λεπτομέρειες σημειώνοντας ότι καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν συνήθως περισσότερες από 100 εξόδους καθημερινά.
Ωστόσο, λόγω της απειλής που συνιστά η ουκρανική αεράμυνα, αυτές περιορίζονται σχεδόν πάντα σε επιχειρήσεις πάνω από εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και όχι στον κορεσμένο ουκρανικό εναέριο χώρο.
Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας ισχυρίζεται ότι «η Ρωσία προσπάθησε να ξεπεράσει αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο βασικές βόμβες ελεύθερης πτώσης με εξαρτήματα ολίσθησης που εκτείνουν το βεληνεκές. Τα αεροσκάφη μπορούν να απελευθερώσουν αυτές πολλά χιλιόμετρα από τους στόχους τους, αλλά δεν έχουν ακόμη επιδείξει σταθερή ακρίβεια».
Η αντίφαση Βρετανών και Ρώσων και η "αποκωδικοποίησή της"
Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η ενημέρωση πληροφοριών, οι EurAsian Times αποφάσισαν να αποκωδικοποιήσουν και να αναλύσουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης για να κατανοήσουν καλύτερα τους βρετανικούς ισχυρισμούς, τους οποίους διαψεύδουν τακτικά ο Ρώσος στρατός και οι φιλορώσοι αναλυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και η ενημέρωση πληροφοριών δημοσιεύεται τακτικά, αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά από μια μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση στην αεροπορική βάση Starokonstantinov κοντά στο Starokostiantyniv, στην περιοχή Khmelnytskyi.
Η αεροπορική βάση στοχοποιήθηκε καθώς φιλοξενεί την 7η Σμηναρχία Τακτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που πετούν Sukhoi Su-24M και Sukhoi Su-24MR, φορείς του πυραύλου μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow.
Η Ρωσική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά κύματα
Το πρώτο κύμα περιελάμβανε πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Tu-95MS και βαλλιστικούς πυραύλους.
Το δεύτερο κύμα περιελάμβανε πυραύλους κρουζ και drones Geran-2 και το τελευταίο κύμα περιλάμβανε πυραύλους κρουζ stealth μεγάλου βεληνεκούς Kh-101.
Όλες αυτές οι επιθέσεις, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο, όπως ήταν χαρακτηριστικό όλων των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.
Με την Ουκρανία να αναπτύσσει πλήθος συστημάτων αεράμυνας κοντά στα σύνορα, η Πολεμική Αεροπορία της Μόσχας άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και βόμβες ολίσθησης για να αποτρέψει την κατάρριψη των πολεμικών αεροσκαφών της.
Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει εκτενώς τα μαχητικά αεροσκάφη Su-25 Flanker-E και Su-34 Fullback κατά μήκος της πρώτης γραμμής και όποισθεν αυτής ,για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως το RM-37 Vympel σε στόχους εντός της Ουκρανίας.
Εκτός αυτού, στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 έχουν αναπτυχθεί για να πραγματοποιήσουν συμβατικές επιθέσεις στην Ουκρανία από τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Το Tu-160 μπορεί να μεταφέρει έως και 12 πυραύλους κρουζ σειράς Kh-55 ή ισάριθμες πιο σύγχρονες παραλλαγές Kh-101/102.
Το Tu-95MS μπορεί να μεταφέρει οκτώ Kh-101/102 ή 16 Kh-55.
Η πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Starokonstantinov το δικαιώνει.
Ενώ η ενημέρωση πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχει αναπτύξει αεροσκάφη τακτικής μάχης, τα οποία πραγματοποιούν 100 εξόδους την ημέρα, δεν αναφέρει τον τύπο των αεροσκαφών.
Η άποψη του Ινδού απόστρατου πιλότου-εμπειρογνώμονα
Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σμηναγός Vijainder K. Thakur (Retd) είπε στους EurAsian Times: «Οι Ρώσοι ανέπτυξαν το Su-34 για επιθέσεις ακριβείας και το Su-25 για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μη ακριβείας. Και οι δύο αναπτύσσονται εκτενώς, αλλά οι στόχοι τους είναι διαφορετικοί».
Χλευάζοντας τον ισχυρισμό των Βρετανών ότι τα ρωσικά τακτικά μαχητικά αεροσκάφη αναγκάζονται να επιχειρούν από τον εναέριο χώρο τους, ο Thakur είπε: «Όλοι οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών φοβούνται ότι θα καταρριφθούν. Λειτουργούν για να καταστρέψουν τον εχθρό, όχι για να καταρριφθούν. Εάν μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο τους μένοντας καλά στον εναέριο χώρο τους, σφυρίζοντας μελωδίες, γιατί να θέλουν να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και να κινδυνεύσουν να καταρριφθούν;»
Αυτό μας φέρνει επίσης στην επόμενη διαπίστωση για την ανάλυση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών που σχετίζεται με τη χρήση βομβών ολίσθησης, ότι δηλαδή «Η Ρωσία προσπάθησε να ξεπεράσει αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο βόμβες ελεύθερης πτώσης με εξαρτήματα ολίσθησης που εκτείνουν την εμβέλεια. Τα αεροσκάφη μπορούν να απελευθερώσουν αυτά τα πολλά χιλιόμετρα από τους στόχους τους, αλλά δεν έχουν ακόμη επιδείξει σταθερή ακρίβεια».
Αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα της μεταφοράς της αεράμυνας της Ουκρανίας πιο κοντά στις πρώτες γραμμές και μιας αξιοσημείωτης στροφής σε πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας που έλαβε από τη Δύση.
Επιπλέον, εκτός από τα πιο απομακρυσμένα συστήματα αεράμυνας βολής στα ουκρανικά αποθέματα, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είναι συνήθως σε θέση να παραμείνουν εκτός εμβέλειας των περισσότερων ουκρανικών πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM) καθώς εκτοξεύουν αυτές τις βόμβες ολίσθησης. "
Η αύξηση της παραγωγής και ο ρόλος των Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων
Ωστόσο πτητικά Ρωσικά μέσα που πλήτουν Ουκρανικούς στόχους δεν είναι μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα και τα drones.
Σύμφωνα με έτερο Διεθνές ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, του κρατικού αμυντικού ομίλου της Ρωσίας, Sergey Chemezov, αποκάλυψε στις 7 Αυγούστου ότι η παραγωγή στρατιωτικών ελικοπτέρων στο πλαίσιο του κρατικού αμυντικού διατάγματος έχει υπερδιπλασιαστεί το 2022, αφού συνολικά κατασκευάστηκαν 296 ελικόπτερα φέτος, σε αντίθεση με μόλις 134 το 2021, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 55%, όπου επισημαίνει:
Τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα, ιδιαίτερα τα Mi-28 και Ka-52, γίνονται πιο κρίσιμα στις πολεμικές επιχειρήσεις, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ουκρανικά τεθωρακισμένα από τις αρχές Ιουνίου 2022.
Αυτά τα επιθετικά ελικόπτερα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή του πρόσφατα εφοδιασμένου δυτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μάχης M2 Bradley και των κύριων αρμάτων μάχης Leopard, ενώ παρείχαν επίσης εγγύς υποστήριξη για επιθέσεις των Ρωσικών χερσαίων δυνάμεων
Ρωσικές πηγές δημοσίευσαν συχνά πλάνα από τις πρώτες γραμμές το 2023, με αυτά τα επιθετικά ελικόπτερα να καταστρέφουν ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων στις αρχές Ιουνίου.
Ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα αυτών των ελικοπτέρων σε ρόλους κατά της θωράκισης, έχει αναπτυχθεί ένας νέος πύραυλος, ο Vikhr-1 για το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52. Αυτό τους επιτρέπει να δεσμεύουν στόχους από ασφαλείς αποστάσεις όπου τα πιθανά μέσα αεράμυνας της Ουκρανίας θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσική αεροπορία ενεργεί κατά βάση με ασφάλεια από θέσεις που ελέγχονται πλήρως από τις χερσαίες δυνάμεις της, μακριά από το βεληνεκές των Ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων, επιφέροντας πλήγματα σε βάθος εντός της Ουκρανίας.
Τέλος τα Επιθετικά Ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 συνδυαστικά με drones, όπως το Lancet πρωτίστως, έχουν αναλάβει το ρόλο καταστροφής των Ουκρανικών αρμάτων μάχης-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και παροχής εγγύς υποστήριξης στις Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις.