Ένοπλες Συρράξεις

Πόλεμος Ουκρανίας – “AIM-132 ASRAAM”: Πύραυλος αέρος-αέρος του F-35 Stealth Fighter έχει τροποποιηθεί για να χτυπά από το έδαφος!

Ένας προηγμένος πύραυλος αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (ASRAAM), γνωστός ως AIM-132, πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές με σκοπό να εξοπλίσει τα  βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon και  τα αεροσκάφη F-35 Lightning II.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Block 6, είναι η απουσία αμερικανικών εξαρτημάτων στη δομή του πυραύλου. Αυτό σημαίνει ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν  ζητά άδειες εξαγωγής από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Lockheed Martin F-35 Lightning II θα λάβει τον πύραυλο ως μέρος του πακέτου όπλων του. Με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αμερικανικά εξαρτήματα, το AIM-132 Block 6 θα έχει έναν εντελώς νέο βρετανικό αναζητητή, ο οποίος λέγεται ότι έχει περισσότερα pixel από τον αμερικανό ανταγωνιστή του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Ukraine Weapons Tracker», θα δοθούν στον Ουκρανικό Στρατό  αντιαεροπορικοί πύραυλοι MBDA ASRAAM IR τοποθετημένοι σε φορτηγό Supacat HMT, για να παρέχουν μια κινητή πλατφόρμα αεράμυνας.

Με βάση τα σχόλια ενός  Ουκρανού αντισυνταγματάρχη που εργάζεται στη διοίκηση αεράμυνας του Κιέβου, οι Times ανέφεραν ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) έστειλε μερικά φορτηγά Supacat που είχαν κατασκεταστεί από Βρετανούς μηχανικούς για να πυροδοτήσουν τον ASRAAM.

Αυτά τα συστήματα αναπτύσσονται κυρίως για να αναχαιτίσουν σμήνη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Shahed που παρέχονται από το Ιράν, αλλά ορισμένα από τα συστήματα υποστηρίζουν επίσης την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος οδήγησε  το Κίεβο να ενσωματώνει διαφορετικές κατηγορίες όπλων για να καταπολεμήσει την απειλή που θέτει η Ρωσία και να κάνει τις μάχες με  πιο ίσους όρους ανταγωνισμού.

Ενώ η ακριβής ικανότητα αυτού του μοναδικού συστήματος και ο ρόλος του παραμένουν ασαφή προς το παρόν,  θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη εξέλιξη δεδομένου ότι, η επίθεση με πυραύλους της Ρωσίας έχει ενταθεί  λόγω της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει παρακαλέσει τους «εταίρους του» στο ΝΑΤΟ, για περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας για να συμβαδίσει με τους πυραύλους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα εχθρικά αεροσκάφη που προκαλούν όλεθρο στον εξελιγμένο δυτικό εξοπλισμό που αναπτύσσεται στην πρώτη γραμμή.

Τι κάνει αυτό το  σύστημα μοναδικό

Από το 1988, οι αερομεταφερόμενες και αεροπορικές δυνάμεις του Βρετανικού Στρατού χρησιμοποιούν αυτό το συμπαγές, 6τροχο όχημα. Το Supacat , μπορεί να περάσει σε κακοτράχαλο έδαφος μεταφέροντας έως και οκτώ στρατιώτες (συν δύο πλήρωμα), ή άλλες προμήθειες επειδή είναι αμφίβιο.

Η μεγάλη κινητικότητα του Supacat μπορεί να υπερασπιστεί σημαντικά ακίνητα αντικείμενα και να λειτουργεί κοντά στην πρώτη γραμμή. Αυτή η ικανότητα, του επιτρέπει να εξαπολύει γρήγορες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής όπου οι ρωσικές δυνάμεις πετούν συνεχώς τα Ka-52 Alligators που εκτοξεύουν ATGM.

Ο προηγμένος πύραυλος αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (ASRAAM) παραγωγής MBDA στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναφέρεται επίσης με την αμερικανική του ονομασία AIM-132, είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος που κατευθύνεται και προορίζεται για μάχες κοντά.

Το 2017, ASRAAM εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35 στον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Patuxent River και στην αεροπορική βάση Edwards στις ΗΠΑ. Αυτό αντιπροσώπευε την πρώτη φορά που ένας πύραυλος σχεδίασης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος F-35 και την πρώτη φορά που εκτοξεύτηκε ποτέ οποιοσδήποτε πύραυλος εκτός ΗΠΑ από το πολεμικό αεροπλάνο.

Όταν είναι τοποθετημένος σε αεροσκάφος, ο πιλότος μπορεί να πυροβολήσει το ASRAAM και να απομακρυνθεί πριν το εχθρικό αεροσκάφος πλησιάσει αρκετά για να τον χτυπήσει. Πετά με ταχύτητες πολύ πάνω από 3 Mach σε αποστάσεις άνω των 25 χιλιομέτρων ή 16 μιλίων.

Το ASRAAM έχει μήκος 9 πόδια και 6 ίντσες, ζυγίζει λίγο λιγότερο από 200 λίβρες και έχει διάμετρο 6,5 ίντσες. Μοιράζεται πολλές ομοιότητες με το AIM-9X Sidewinder. Ωστόσο, αποδίδει ελαφρώς διαφορετικά και ακόμη περισσότερο, όταν είναι τοποθετημένο σε σασί φορτηγού αντί  σε φορέα αεροσκάφους.

Το ASRAAM μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε λειτουργία κλειδώματος μετά την εκτόξευση (LOAL), η οποία επιτρέπει τη μετάδοση πληροφοριών στόχευσης στον πύραυλο μέσω σύνδεσης δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι, οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το νέο βρετανικό σύστημα στην Ουκρανία είναι πενιχρές, χαιρετίστηκε ως μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στον ουκρανικό στρατό.

Η έλλειψη προμηθειών πυραύλων απειλεί επίσης να εκτροχιάσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Ο στρατός είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά που χρειάζονταν για την εκτόπιση των Ρώσων από τα τέλη Μαΐου, αναγκάζοντας τα στρατεύματα να επιτεθούν κατά μέτωπο σε οχυρωμένα σημεία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...